ΑΡΧΙΚΗ Smartphones Μεταξύ 3G και WiFi πιο νομίζετε ότι καταναλώνει περισσότερη μπαταρία ;

Μεταξύ 3G και WiFi πιο νομίζετε ότι καταναλώνει περισσότερη μπαταρία ;

1 min read
0
3,926

Μεταξύ 3G και WiFi πιο νομίζετε ότι καταναλώνει περισσότερη μπαταρία ;

Αυτή είναι μια συνεχιζόμενη συζήτηση που έχει να κάνει με την τεχνολογία τον κινητών τηλεφώνων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το WiFi καταπονεί περισσότερο τη συσκευή του κινητού επειδή λειτουργεί μία πρόσθετη ραδιοσυχνότητα αυτή του WiFi, άλλοι είναι της γνώμης ότι δεδομένου ότι το 3G επιβαρύνει την κεραία του κινητού επιπλέον, καταναλώνει και περισσότερη μπαταρία. Το σίγουρο είναι ότι η λειτουργία της κεραίας σε ένα κινητό τηλέφωνο είναι αυτή που καταναλώνει την περισσότερη μπαταρία.

Αλλά προτού να εξαχθούν συμπεράσματα, ας μάθουμε πώς το 3G και το WiFi λειτουργούν.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν σχεδιαστεί για να μεταδίδουν σήματα (signals) χρησιμοποιώντας μια μορφή πρόσβασης τεχνολογίας. Τα κινητά τηλέφωνα πρώτης γενιάς χρησιμοποιούσαν αναλογική τεχνολογία μετάδοσης σημάτων όπου η εμβέλεια ήταν περιορισμένη και λειτουργούσε σε σχετικά μικρές αποστάσεις, οπότε η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν ευδοκίμησε για πολύ.

Ψηφιακή σύνδεση

Μετά ήρθε η ψηφιακή σύνδεση (digital connection) πολύ σημαντική βελτίωση στα κινητά τηλέφωνα αφήνοντας πίσω πλέον την αναλογική τεχνολογία. Η ψηφιακή σύνδεση επέτρεπε στα τηλέφωνα να μεταδίδουν δεδομένα και video σε μεγάλες αποστάσεις και αυτό βοήθησε πολύ στην μεγάλη διείσδυσει του κόσμου στην κινητή τηλεφωνία. Μετά από λίγο καιρό όμως οι αυξανόμενες σε όγκο ανάγκες τον χρηστών των κινητών τηλεφώνων έκανε και αυτήν την τεχνολογία ξεπερασμένη.

Η τάση της τεχνολογίας εκείνης της εποχή ήθελε τον χρήστη του κινητού τηλεφώνου να μπορεί να συνδέετε στο Internet, να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα και όλα αυτά εν κινήσει.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα την ανάγκη κάλυψε το δίκτυο EDGE ή 2.5G (προάγγελος του 3G) που μπορούσες να συνδεθείς στο Internet αλλά με όχι και τόσο ικανοποιητικές ταχύτητες.

3G τεχνολογία

Η 3G τεχνολογία η οποία σημαίνει «τρίτη γενιά» είναι η γνωστή τεχνολογία σήμερα για σύνδεση κινητών τηλεφώνων στο Internet. Σε σύγκριση με τους προκατόχους του, το 3G είναι ταχύτερο που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδίδει ταχύτητες έως και 7.2Mbps. Αλλά πώς λειτουργεί;

Στην 3G τεχνολογία το κινητό τηλέφωνο μεταδίδει και λαμβάνει συνέχεια σήματα από και προς την κοντινότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Έτσι λοιπόν όπως μετακινήστε από τόπο σε τόπο το τηλέφωνό σας αλλάζει συνεχώς πηγή σύνδεσης, αυτός είναι και ο λόγος που μπορείτε να πάρετε ισχυρότερα σήματα σε ορισμένες περιοχές. Η κεραία του τηλεφώνου είναι υπεύθυνη για να λαμβάνει και να υποστηρίζει την συνεχή σύνδεση με την κεραία κινητής τηλεφωνίας συνεπώς η μπαταρία είναι σε μία συνεχή κατάποση.

WiFi

To Wifi από την άλλη πλευρά λειτουργεί έχοντας έναν προσαρμογέα (modem) που δουλειά του είναι να βρίσκει και να λαμβάνει (αποκωδικοποιώντας τα) σήματα από κοντινές συσκευές (routers, hot-spots). Η όλη αυτή διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα η κεραία της τηλεφωνικής συσκευής να μην απασχολείται με την αναμετάδοση τον σημάτων 3G και να καταναλώνει μπαταρία σε χαμηλά επίπεδα.

Συνεπώς το 3G καταναλώνει περισσότερη μπαταρία από το Wifi με την λογική ότι η σύνδεση με Wifi καλύπτετε από τον προσαρμογέα (modem) και έτσι η κεραία του 3G δεν χρειάζεται να είναι σε συνεχή λειτουργία αναζήτησης σήματος 3G.

Διαβάστε επίσης : Δώστε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στις συσκευές σας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Smartphones

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Κάθε πότε πρέπει να αγοράζω καινούργια συσκευή κινητού android;

Το πότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αγορά νέου τηλεφώνου android κάποιες φορές είναι λίγ…