ΑΡΧΙΚΗ ΟΔΗΓΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Δώστε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στις συσκευές σας.

Δώστε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στις συσκευές σας.

2,100
ώστε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στις συσκευές σας.
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στις συσκευές σας

Η διάρκεια μπαταρίας της συσκευής μας είτε είναι κινητό είτε laptop ή tablet μας έχει γίνει καθημερινή ανησυχία αφού όσο βλέπουμε και πέφτουν οι γραμμές μπαταρίας της συσκευής μας τόσο αγχωνόμαστε. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που επηρεάζει της σύγχρονες μπαταρίες και πως μπορούμε να έχουμε από αυτές την μέγιστη διάρκεια μπαταρίας.

Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι με την πάροδο του χρόνου η διάρκεια μπαταρίας της συσκευής αλλάζει, αυτό συμβαίνει διότι κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα επειδή κάθε μπαταρία έχει συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης ο οποίος καθορίζεται από τον κατασκευαστή της.

Τι είναι κύκλος φόρτισης ;

Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, δηλαδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ενέργεια του κινητού, του laptop ή του tablet μας, και μετά να το φορτίσουμε πλήρως. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη ημέρα. Όλο αυτό θα μετρήσει σαν ένας κύκλος φόρτισης και όχι δύο. Έτσι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται ελάχιστα.

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%82

Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι οι σύγχρονες μπαταρίες λιθίου διατηρούν τη μέγιστη χωρητικότητα τους συνήθως μέχρι τους πρώτους 250 κύκλους φόρτισης καθώς μετά αρχίζει και πέφτει σιγά σιγά η απόδοση τους. Φυσικά δεν είναι μόνο οι κύκλοι φόρτισης που επηρεάζουν τη διάρκεια μπαταρίας της συσκευής μας, σημαντικός παράγοντας είναι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν. Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιες φορές συσκευές όπως κινητά, tablet και laptop ακουμπώντας την μπαταρία την αισθανόμαστε αρκετά ζεστή. Αυτό έχει να κάνει με την χρήση της συσκευής δηλαδή πόσο απασχολείτε από εφαρμογές αλλά και από φορτιστές όχι καλής ποιότητας που ανεβάζουν μεγάλες θερμοκρασίες. Γενικότερα θερμοκρασίες άνω τον 30°C θεωρούνται υψηλές για τις μπαταρίες.

Ένας κανόνας φόρτισης για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας αλλά και σωστή συντήρηση είναι να πραγματοποιούμε συχνές φορτίσεις στα επίπεδα του 40% με 80% και όχι όταν τελειώνει η μπαταρία. Πολλοί από εμάς αφήνουμε τις συσκευές μας να φορτίζουν ολόκληρο το βράδυ, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό για την μπαταρία αντίθετα, το λογισμικό των συσκευών σε συνδυασμό με τους σύγχρονους φορτιστές φροντίζει μόλις η μπαταρία της συσκευής φορτίσει πλήρως να διακόψει τη φόρτιση της και επιλέγει ως αποκλειστική πηγή ενέργειας το ρεύμα του φορτιστή. Έτσι η μπαταρίας μας δεν υπερθερμαίνεται, δεν σπαταλάει άδικα κύκλους φόρτισης και είναι γεμάτη για να την χρησιμοποιήσουμε το επόμενο πρωί.

pws-ginetai-i-idaniki-forti

Και για τα laptop όμως παρατηρούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου η διάρκεια μπαταρίας αρχίζει και μειώνεται αισθητά, ειδικά αν κάνουμε πολύ χρήση εκτός ρεύματος. Και εδώ οι θερμοκρασίες παίζουν σημαντικό ρόλο και μάλιστα για τα laptop η θερμοκρασία του επεξεργαστή επηρεάζει την μπαταρία αφού είναι πολύ κοντά. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα laptop οι δυνατότητες ψύξης είναι περιορισμένες. Μία πρόταση για σωστή συντήρησή αλλά και για διάρκεια μπαταρίας στα laptop είναι όταν τα δουλεύουμε με ρεύμα να έχουμε φροντίσει να αποσυνδέσουμε την μπαταρία αφού την έχουμε φόρτιση τουλάχιστον εως το 60% και να την αποθηκεύσουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαβάστε επίσης : Πως να κλειδώσετε τα usb sticks και storage σε έναν υπολογιστή.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Load More By webmedia
Load More In ΟΔΗΓΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί.

Tο Bluetooth είναι μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας που επιτρέπει σε…