Δεν είναι λίγες οι φορές που συζητάμε οτιδήποτε με φίλους μας και αναφερόμαστε σε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και μετά από λίγη ώρα μας εμφανίζονται σχετικές διαφημίσεις στο κινητό μας. Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί εάν η Google ακούει ή καταγράφει τις συνομιλίες μας και για ποιο λόγο.
Ειδικό λογισμικό της Google όντως παρακολουθεί και καταγράφει τις συνομιλίες μας και όλων αυτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της με σκοπό να προβάλλονται στοχευμένες διαφημίσεις με βάση τις προτιμήσεις μας. Και δεν είναι μόνο η Google, όλες οι εταιρείες τεχνολογίας που έχουν έσοδα από διαφημίσεις όπως Apple, Facebook και άλλες αναφέρουν στους όρους τους, που πάντα πρέπει να διαβάζουμε ότι τους παραχωρούμε το δικαίωμα της ηχογράφησης για λόγους βελτιστοποίησης υπηρεσιών και διαφήμισης.
Παρόλα αυτά μπορούμε με μία απλή ρύθμιση που ονομάζεται “Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου” στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome να απενεργοποιήσουμε την δυνατότητα ηχογράφησης από το μικρόφωνο του κινητού μας.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Google αλλά και πολλές ακόμη μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας τα οποία αφορούν δημογραφικά στοιχεία, ιστορικό αναζήτησης ακόμα και την τοποθεσία μας πάνω στον χάρτη.
Πως το κάνουν αυτό οι εταιρείες ;
Η απάντηση είναι από το μικρόφωνο του κινητού μας. Συγκεκριμένα όταν το μικρόφωνο του κινητού μας είναι συνεχώς ανοιχτό προκειμένου να λειτουργούν οι υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας και άλλες υπηρεσίες η Google και οι άλλες εταιρείες συγκεντρώνουν υλικό καταγράφοντας ομιλίες και λέξεις κλειδιά ώστε αργότερα να αποτελέσουν στοχευμένες διαφημίσεις στην οθόνη μας.
Οι ηχογραφήσεις αυτές μάλιστα αποθηκεύονται στο λογαριασμό μας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες και για να μάθουν τον ήχο της φωνής μας ώστε να βελτιώσουν την ανταπόκριση των προγραμμάτων στις φωνητικές εντολές μας.
Τι κάνω για να μην με ακούει η Google
Με μία πολύ απλή αλλαγή μέσα από της ρυθμίσεις του Chrome μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την ηχογράφηση από το μικρόφωνο της συσκευής μας, η παρακάτω ρύθμιση ισχύει για υπολογιστή και κινητό.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:
-Είσοδος στον λογαριασμό μας Google
-Κλικ στην επιλογή» Δεδομένα και απόρρητο» (Data & Privacy).
-Στην ενότητα «Ρυθμίσεις ιστορικού» (History Setings), κλικ στην επιλογή «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» (Web & App Activity).
-Δίπλα στη «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity) θα βρούμε την ρύθμιση και επιλέγουμε ανάλογα ναι/όχι. Εάν θέλουμε να την απενεργοποιήσουμε, αυτό γίνεται με κλικ πάνω της.
Με αυτό τον τρόπο απενεργοποιούμε την καταγραφή ήχου από το μικρόφωνο αποτρέποντας έτσι την ενεργοποίηση του για διαφημιστικούς σκοπούς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πια προσωπικά μας δεδομένα και πληροφορίες που μας αφορούν “μοιραζόμαστε” στο διαδίκτυο, σε ποιους για πιο σκοπό και για ποιο λόγο. Εδώ θα βρείτε και την επίσημη σελίδα της Google που αναφέρει για την διαχείριση εγγραφών ήχου.
Μέσα από αυτό το blog γράφω συχνά άρθρα που αφορούν την ασφάλεια μας στο Internet και δείχνουν με ποιους τρόπους μπορούμε να διασφαλίσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
Για την μέγιστη ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων και διασφάλιση της ανωνυμίας μας όταν πλοηγούμαστε στο internet ή μόνη λύση είναι VPN διαβάστε περισσότερα εδώ.
Διαβάστε ακόμη : Κανόνες προστασίας στο διαδίκτυο…..και τι δεν πρέπει να κάνουμε….
- Πως να κάνουμε ανώνυμες αναζητήσεις στο Internet
- Μας ακούει η Google από το κινητό μας;
- Ανάκτηση δεδομένων – Τα καλύτερα προγράμματα data recovery
- Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)
- Τι είναι τα AirTag πως λειτουργούν και πόσο διαρκούν
Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”