ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)

Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)

1 min read
0
4,198

Το Internet είναι πλέον για όλους μας καθημερινή συνήθεια για την δουλειά μας τη διασκέδασή μας τη πληροφόρηση μας τις συναλλαγές μας. Πολλά όμως από τα δεδομένα που διακινούμε στο διαδίκτυο είναι προσωπικά και εμπεριέχουν ευαίσθητες πληροφορίες που δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως διακινούνται και σε ποιους είναι εμφανή. Μία καλή λύση λοιπόν είναι το VPN (Virtual Private Network) για επιπλέον προστασία τον δεδομένων μας αλλά και χρήσιμο για πρόσβαση σε site που είναι απαγορευμένα για συγκεκριμένες χώρες.

Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)

To VPN είναι ένα δίκτυο απομακρυσμένων servers (εξυπηρετητών) όπου ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί σε αυτό αποκτώντας μια νέα IP διεύθυνση (διαφορετική από του παρόχου ISP και της Χώρας) ενώ ταυτόχρονα όλα τα δεδομένα που διακινούνται μέσω αυτού είναι κρυπτογραφημένα. Με λίγα λόγια το VPN είναι ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή μας στο internet. Φανταστείτε το VPN σαν ένα τούνελ όπου μέσα από αυτό περνάνε όλα τα δεδομένα της σύνδεσής μας κρυπτογραφημένα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η δραστηριότητά μας, οι σελίδες που μπαίνουμε, τα αρχεία που κατεβάζουμε αλλά και πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την διεύθυνση IP της σύνδεσής μας ακόμα και πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την σύνθεσή του υπολογιστή μας όπως το λειτουργικό που χρησιμοποιούμε.

Που χρησιμεύει το VPN

Υπάρχουν φορές που θέλουμε να επισκεφτούμε μία σελίδα ή να δούμε ένα video ακόμα και στο youtube ή τοNetflix όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη για κάποιες χώρες, με την χρήση του VPN αυτό γίνετε εφικτό. Εάν παραδείγματος χάριν επιθυμείτε να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα, η οποία είναι προσβάσιμη μονάχα στο αμερικανικό κοινό, υπάρχει λύση. Συνδέεστε στο Internet μέσω του VPN, επιλέγετε έναν server που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είστε έτοιμοι!

Ένα VPN μας παρέχει ασφαλή απομακρυσμένη πρόσβαση στο οικιακό ή επαγγελματικό δίκτυο μας, ‘όπου μάλιστα βλέπουμε τον υπολογιστή μας από όπου και αν είμαστε σαν ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών.

Εάν κατά την διάρκεια της πλοήγησης μας στο internet μπαίνουμε σε σελίδες που δεν είναι HTTPS όλη μας η δραστηριότητα είναι εμφανής για κάποιον που θέλει να καταγράψει κάτι. Όταν όμως συνδεθούμε μέσω VPN τότε όλα μας τα δεδομένα θα είναι κρυμμένα μέσα στο VPN.

Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)

Τι να έχουμε υπόψη μας

Όταν κάνουμε πλοήγηση στο internet μέσα από ένα VPN δίκτυο μόνο εμείς γνωρίζουμε την δραστηριότητά μας και η εταιρεία που διαθέτει τους VPN servers, σχεδόν όλες οι εταιρείες (λένε) δεν κάνουν καμία καταγραφή δεδομένων.

‘Ούτε ο πάροχος μας στο Internet γνωρίζει τα δεδομένα που μεταφέρονται μέσω ενός VPN, αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχει ένα VPN χωρίς να γνωρίζει τι διακινείται μέσα σε αυτό.

Είναι νόμιμη η απόκρυψη της IP διεύθυνσης μέσω VPN;

Στις περισσότερες χώρες είναι, όπως και στην Ελλάδα και δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας. Η Κίνα αποτελεί εξαίρεση αφού εκεί η χρήση VPN θεωρείται σοβαρή παράβαση λόγο κρατικής λογοκρισίας. Στην Ευρώπη όλες οι Εταιρείες παροχής VPN υποχρεούνται όπως και οι εταιρείες internet να διατηρούν από έξι έως δύο χρόνια της καταγραφές των χρηστών.

Πως μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση σε ένα VPN

Το VPN είναι υπηρεσία που συνήθως είναι επί πληρωμή αλλά υπάρχουν και αρκετές δωρεάν, όπως το TunnelBear το VPN Reactor και το proXPN. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες υπηρεσίες VPN παρέχουν δωρεάν πρόσβαση με περιορισμούς σαν ένα κίνητρο για τους χρήστες να αναβαθμίσουν την υπηρεσία σε επί πληρωμή συνδρομή.

Αρκετές υπηρεσίες που είναι δωρεάν περιορίζουν τον όγκο διακίνησης δεδομένων. Συνήθως το όριο είναι από 500MB έως 1GB το μήνα, άλλες υπηρεσίες περιορίζουν την ταχύτητα ή το συνεχή χρόνο σύνδεσης στο VPN.

Επιπλέον σχεδόν όλα τα δωρεάν VPN απαγορεύουν το κατέβασμα torrent, και έχουν μπλοκαρισμένο το συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Σε κάθε περίπτωση όποια υπηρεσία και εάν εμπιστευτείτε είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή να διαβάσατε πολύ καλά τους όρους χρήσης του παρόχου VPN επειδή θα διακινείτε μάσα από αυτό σημαντικά για εσάς δεδομένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Γιατί πρέπει να κρυπτογραφήσουμε ένα email μας

Αυτό το άρθρο περιγράφει σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να κρυπτογραφήσουμε ένα email μας και…