ΑΡΧΙΚΗ Internet Τι είναι το 5G;

Τι είναι το 5G;

0
1,379
Τι ειναι το 5G
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Τι είναι το 5G και τι αλλαγές θα φέρει στο φορητό Internet

Τι είναι το 5G που ακούμε τελευταία συχνά ; Η νέα εποχή στο mobile διαδίκτυο έφτασε και το 5G σηματοδοτεί απίστευτα υψηλές ταχύτητες στης φορητές συσκευές μας αλλάζοντας έτσι την καθημερινότητά και της συνήθειές μας. Οι ταχύτητες θα είναι πιο αξιόπιστες και οι συνδέσεις στα δίκτυα κινητής πιο σταθερές.

Τι είναι όμως το 5G;

Η νέα τεχνολογία θα προσφέρει πολύ πιο αξιόπιστες ταχύτητες από ότι έχουμε μέχρι σήμερα δει στο mobile internet. Οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων θα ξεκινούν από το 1 Gbps στην αρχή της υλοποίησης της τεχνολογίας και στη συνέχεια αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 Gbps (end to end ταχύτητα). Για να αντιληφθούμε τη διαφορά να πούμε ότι ένα ενσύρματο δίκτυο οπτικών ινών σήμερα προσφέρει ταχύτητα μεταφοράς έως 1 Gbps! Οπότε καταλαβαίνουμε πόσο γρήγορες είναι οι ταχύτητες Internet σε ένα 5G δίκτυο.

Το δίκτυο 5G χρησιμοποιεί νέες ραδιοσυχνότητες με υψηλότερο εύρος ζώνης κάπου μεταξύ 30-300 GHZ σε σχέση με τις χαμηλότερες ζώνες LTE (4G) δικτύου. Το υψηλότερο εύρος ζώνης εκτός από την ταχύτητα προσφέρει σταθερότητα μεταφοράς δεδομένων ενώ και η τηλεφωνική επικοινωνία σε ένα δίκτυο 5G είναι πολύ καλύτερη σε ποιότητα αλλά και σε ταχύτητα, δηλαδή με πόση καθυστέρηση ακούμε τον συνομιλητή μας. Ακόμα άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα τον 5G δικτύων είναι ότι η κάθε κεραία μπορεί να διαχειριστή περίσσοτερους χρήστες και να κάνει καλύτερη διαχείριση τον απαιτήσεων τους.

Τι αλλαγές θα φέρει στην καθημερινότητά μας ;

Η εποχή της δικτύωσης σε 5G θα φέρει πολύ σημαντικές αλλαγές σε εφαρμογές, νέες συσκευές, νέες πλατφόρμες ακόμα και νέες θέσεις εργασίας. Όλες οι δικτυακές συσκευές θα ενημερώνονται πολύ πιο γρήγορα, θα μπορούν να ρυθμιστούν πιο άμεσα από απόσταση, τα video (stremening) θα είναι πλέον μόνο σε υψηλής ποιότητας πολύ πιο γρήγορα. Επίσης η αποστολή και η αποθήκευση αρχείων στο cloud θα γίνετε πολύ γρήγορα και αξιόπιστα και θα μπορούμε να στέλνουμε δεδομένα μέσω διαδικτύου απρόσκοπτα.

Το δίκτυο 5G είναι ήδη εδώ.

Hδη η εμπορική ανάπτυξη των δικτύων 5G έχει ξεκινήσει από το 2017, και πρωτοπορούν σε αυτό εταιρείες όπως, όπως η Samsung, Huawei, Intel, ZTE και άλλες.

Παρόλο που το 5G σχεδιάζεται να είναι εμπορικά διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο από το 2021, η Νότια Κορέα παρείχε δικτύωση 5ης γενιάς στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 για τους επισκέπτες, ενώ η Verizon έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ (Sacramento, Los Angeles, Indianapolis, Houston).

Ως αναφορά τις συσκευές 5G ήδη υπάρχουν στην αγορά αρκετά smartphones ενώ υπάρχουν και πρότυπες πόλεις (όπως π.χ τα Τρίκαλα) στις οποίες υπάρχει εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου.

Τι θα γίνει με το 4G ;

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει παράλληλα με το 5G και αυτό για δυο λόγους, πρώτον γιατί δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να ανταποκριθούν σε αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον γιατί το 5G δε θα καλύπτεται γεωγραφικά απ’ όλες τις περιοχές άμεσα.

Θα επηρεάσει την υγεία μας ;

Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Πολλοί υποστηρίζουν, πως επειδή θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες αυτό θα κάνει και μεγαλύτερους τους κινδύνους για την υγεία μας. Όμως όπως αναφέραμε πριν λίγο οι κεραίες αυτές θα είναι καλύτερης τεχνολογίας και η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G.

Δείτε το εδώ το σύντομο video από το euronews σχετικά με το 5G

Τι είναι το Έξυπνο ψυγείο ;

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Internet

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να αλλάξετε μια τοποθεσία GPS στο τηλέφωνό σας

Η αλλαγή της τοποθεσίας στη συσκευή σας iPhone ή Android περιλαμβάνει την “εξαπάτηση…