ΑΡΧΙΚΗ Internet Πώς να δημιουργήσετε τον δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό στο internet

Πώς να δημιουργήσετε τον δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό στο internet

2 min read
0
5,300
ραδιοφωνικό σταθμό στο Internet

Η σημερινή τεχνολογία και εξέλιξη του Internet διευκολύνει οποιονδήποτε να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ με τον δικό του διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό στο internet. Ανάλογα με τους στόχους και τον προϋπολογισμό σας υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεκινήσετε να το κάνετε είτε από χόμπι είτε για να κερδίσετε χρήματα.

Αν νομίζατε ότι μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να ξεκινήσει έναν διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, κάνατε λάθος. Οποιοσδήποτε μπορεί! Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα θα μπορούσατε να είστε έτοιμοι για μετάδοση. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τον απαραίτητο εξοπλισμό, νομικά ζητήματα, ακόμη και πώς να μετατρέψετε τον σταθμό σας σε επιχείρηση.

Προσδιορίστε τους στόχους σας για τον ραδιοφωνικό σταθμό σας

Καταρχάς θα πρέπει να σκεφτείτε τους στόχους του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σας σταθμού. Θέλετε απλά να πειραματιστείτε, να μοιράζεστε μουσικές που σας αρέσουν, να κάνετε τις δικές σας παραγωγές ακόμα και να δημιουργήσετε έσοδα από αυτό με την σωστή προώθησή του. ‘Η ακόμα, απλά να ξεκινήσετε και θα δείτε που θα καταλήξει αυτή η εμπειρία. Όποιος και από τους προηγούμενους λόγους σας κάνει να ξεκινήσετε τον ραδιοφωνικό σταθμό σας οι επιλογές είναι πολλές.

Πριν ξεκινήσετε, σκεφτείτε το είδος του ραδιοφωνικού προγράμματος που θέλετε να κάνετε. Ερευνήστε τους διαφορετικούς τύπους εκπομπών που υπάρχουν και ποιες και γιατί έχουν επιτυχία.

μπορείτε να κάνετε τον δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό στο internet με απλά βήματα

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Για να ξεκινήσετε την εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος μέσω internet και να κάνετε τις δικές σας “εκπομπές” το κάνετε με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω κάποιας ραδιοφωνικής υπηρεσίας. Και ο δεύτερος μέσα από ειδικό λογισμικό που πρέπει να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το ως αποκλειστικό διακομιστή στο internet.

Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία διαδικτύου για το ραδιοφωνικό σταθμό στο internet

Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές ραδιοφωνικές υπηρεσίες που σίγουρα θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη. Η επιλογή της υπηρεσίας για τον ραδιοφωνικό σταθμό σας θα σας παρέχει μία πλατφόρμα διαδικτυακή όπου μέσα από αυτήν θα διαχειρίζεστε τη μουσική, της εκπομπές σας, και ότι έχει να κάνει με τον ραδιοφωνικό σας σταθμό. Θα μπορείτε να αποθηκεύεται μουσικές, εκπομπές και να τις κάνετε streaming όποτε εσείς θέλετε, να προωθήσετε τον σταθμό σας μέσα από τα κανάλια τον social, ακόμα και προώθηση μέσω εφαρμογών ραδιοφώνου όπως το TunelIn. Γενικότερα η επιλογή της υπηρεσίας συμφέρει μιας και οι δυνατότητες για τον ραδιοφωνικό σας σταθμό είναι πολλές και γίνονται μέσα από απλά κλικ αφού υπάρχει πλήρης καθοδήγηση από την ίδια την πλατφόρμα. ‘Όλα αυτά διατίθενται σε πακέτα παροχών ανάλογα τα χρήματα που θέλει να διαθέσει κάποιος. Υπάρχουν και πλατφόρμες που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες με περιορισμένες δυνατότητες για να ξεκινήσετε δοκιμαστικά. Οι περισσότερες πλατφόρμες προσφέρουν δοκιμαστική περίοδο χρήσης χωρίς κάποια πληρωμή και υποχρέωση, ώστε να μπορέσετε να δοκιμάσετε την πλατφόρμα που σας ταιριάζει.

Ας δούμε τις καλύτερες πλατφόρμες για διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Shoutcast

Το Shoutcast είναι από τις καλύτερες πλατφόρμες για ραδιοφωνικό σταθμό στο διαδίκτυο, απλό και με πολύ εύχρηστο περιβάλλον διαχείρισης. Απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο σε αρχάριους. Το δωρεάν πρόγραμμα του, Shoutcast Server Software Freemium, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασχοληθείτε με το διαδικτυακό ραδιόφωνο χωρίς να ξοδέψετε euro. Ακόμα και στην δωρεάν χρήση οι δυνατότητες είναι πολλές. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Radio.co

Το Radio.co είναι μια απλή στη διαχείριση πλατφόρμα μετάδοσης που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να αυτοματοποιήσετε τον σταθμό σας και στη συνέχεια να μεταδώσετε ζωντανά το πρόγραμμα που θέλετε. Το Radio.co είναι από τις πιο πλήρες σε επιλογές πλατφόρμες με πλούσιες δυνατότητες. Μια εξαιρετική υπηρεσία που αξίζει να την δοκιμάσετε.

Radioking

Το Radioking, άλλη μία πλατφόρμα διαδικτυακού ραδιοφώνου πλούσια σε δυνατότητες και απλή στη χρήση. Χρησιμοποιείτε από πολλούς χρήστες παγκοσμίως αλλά και από επαγγελματικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Με μόλις πέντε κλικ έχετε δημιουργήσει τον δικό σας σταθμό και σε λίγα λεπτά θα μπορείτε να εκπέμπετε το πρόγραμμά σας. Σίγουρα αξίζει μία δοκιμή.

Listen2MyRadio

To listen2MyRadio είναι από τις παλαιότερες πλατφόρμες που παρέχει υπηρεσίες διαδικτυακού ραδιοφώνου. Παρέχει πολλές επιλογές για δωρεάν πακέτα και είναι ιδανικό να ξεκινήσετε χωρίς χρήματα. Υπάρχει και η δυνατότητα ελληνικής γλώσσας στην πλατφόρμα. Είναι αρκετά εύκολη στην χρήση με πολλές δυνατότητες για τον ραδιοφωνικό σταθμό σας.

Το καλό με τις υπηρεσίες-πλατφόρμες είναι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές και να αποφασίσετε ποια σας κάνει. Δεν κάνετε κάποια εγκατάσταση λογισμικού στον υπολογιστή σας και δεν τον επιβαρύνετε, όλα η διαχείριση της πλατφόρμας γίνεται μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης σας.

είτε πλατφόρμα είτε λογισμικό ραδιοφώνου οι επιλογές πολλές

Επιλογές λογισμικού για την δημιουργία ενός ραδιοφωνικoύ σταθμού στο internet

Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε έναν διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό απευθείας από τον υπολογιστή σας θα χρειαστείτε εγκατάσταση λογισμικού cast όπως λέγονται, από το broadcast που σημαίνει αναμετάδοση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

θα πρέπει να διαθέτετε έναν ισχυρό υπολογιστικό σύστημα διότι σε αυτό α συνδέονται οι χρήστες για να ακούσουν το ραδιοφωνικό σας πρόγραμμα καταλαμβάνοντας πόρους-resourses από αυτόν. Επιπλέον, ταυτόχρονα θα εκπέμπετε μέσω του λογισμικού cast την μουσική και το ραδιοφωνικό σας πρόγραμμα, τα οποία και αυτά θα επιβαρύνουν την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή σας. Τέλος θα πρέπει να συνυπολογίσετε και την ταχύτητα της γραμμής internet upload/download που διαθέτετε καθώς οι ακροατές σας θα την χρησιμοποιούν για να σας ακούσουν μέσω Internet. Όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν θα τα χρειαστείτε σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία-πλατφόρμα όπου μέσω αυτής έχετε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις και μάλιστα σε εξαιρετικό ποιοτικό επίπεδο. Οπότε σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερη η επιλογή υπηρεσίας.

Οι επιλογές σας λοιπόν σε λογισμικό cast είναι :

Peercast

Το PeerCast είναι ένα λογισμικό που βασίζετε στην τεχνολογία μετάδοσης peer-to-peer και επιτρέπει σε οποιονδήποτε σύστημα υπολογιστή που είναι εγκατεστημένο να “εκπέμπει” στο internet χωρίς το κόστος της παραδοσιακής ροής-υπηρεσίας. Με απλά λόγια εγκαθιστώντας το λογισμικό ο υπολογιστής γίνεται Server στο διαδίκτυο μοιράζετε μουσική και ομιλία σε όσους συνδέονται στον υπολογιστή σας. Στην περίπτωση που το επιλέξετε θα πρέπει να ασχοληθείτε περισσότερο για την εγκατάσταση, τη σωστή ρύθμισή και παραμετροποίηση του λογισμικού, πριν ξεκινήσετε την πρώτη αναμετάδοση. Το λογισμικό παρέχεται δωρεάν.

Icecast

Το Icecast είναι άλλο ένα δωρεάν λογισμικό cast που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το Peercast. Είναι ένας διακομιστής πολυμέσων ροής (ήχου/βίντεο) που μπορείτε μέσα από αυτό να “στήσετε” τον ραδιοφωνικό διαδικτυακό σταθμό σας. Προσοχή στις ρυθμίσεις και στην παραμετροποίηση.

Andromeda

Το Andromeda δεν είναι ακριβώς λογισμικό για ραδιοφωνικές εκπομπές, μπορεί όμως να μοιράσει στο διαδίκτυο τις μουσικές που έχετε αποθηκευμένες στον υπολογιστή σας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε στον υπολογιστή σας φακέλους με διάφορα είδη μουσικής, μπορείτε τα τραγούδια αυτά να “δημοσιοποιήσετε” στο διαδίκτυο δίνοντας πρόσβαση σε αυτά στο κοινό σας. Μια καλή λύση σε όσους θέλουν μόνο να μεταδίδουν τη μουσική που έχουν αποθηκευμένη στον υπολογιστή τους.

Τι κόστος θα έχει όλο αυτό;

Το χρήματα που θα ξοδέψετε για τον ραδιοφωνικό σταθμό σας καθορίζονται από το που θέλετε να φτάσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μία δωρεάν συνδρομή σε κάποια πλατφόρμα και ανάλογα την εμπειρίας σας και την εξέλιξή σας προχωράτε σε χρηματοδότηση. Σε περίπτωση επιλογής χρήσης λογισμικού cast θα λάβετε υπόψη το κόστος υπολογιστή και καλής γραμμής internet. Αν θέλετε να κάνετε παραγωγές ραδιοφωνικές θα χρειαστείτε μικρόφωνο και ενδεχομένως και κάποιο μίκτη για κονσόλα.

Πνευματικά δικαιώματα

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξετε και θα πρέπει να ενημερωθείτε, είναι τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που θα παίζετε από τον ραδιοφωνικό σας σταθμό στο Internet. Θα πρέπει να αναζητήσετε και να βρείτε πληροφορίες σχετικά με αυτό. Για την Ελλάδα βρείτε πληροφορίες για την επιγραμμική (online) χρήση μουσικής στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ). Αλλά και στις στις πλατφόρμες θα μπορέσετε να βρείτε σχετικές πληροφορίες για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που θα μεταδίδετε μέσα από αυτές.

Πως ξεκινάω ;

Σε κάθε περίπτωση κάντε μία έρευνα πριν ξεκινήσετε τον δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό στο Internet, δείτε τι υπάρχει ήδη και τι διαφορετικό μπορείτε να προσφέρεται εσείς με το δικό σας σταθμό. Στοχεύστε μουσική και κοινό καθώς και σε τι ύφος θα είναι οι εκπομπές σας. Οργανώστε το πως θα κάνετε γνωστό τον ραδιοφωνικό σας σταθμό. Η προώθησή του είναι πολύ σημαντική.

Καλέ διαδικτυακές εκπομπές!

Διαβάστε επίσης : Παραβιάστηκε ο λογαριασμός σας στο Facebook; 4 Πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Internet

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς προστατεύω το τηλέφωνό μου από πτώσεις και γρατσουνιές

Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων σήμερα κατασκευάζονται από τις εταιρείες χρησιμοποιώντας υλι…