ΑΡΧΙΚΗ Smartphones Πώς να συνδέσετε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή tablet στην τηλεόρασή σας χρησιμοποιώντας USB

Πώς να συνδέσετε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή tablet στην τηλεόρασή σας χρησιμοποιώντας USB

7 min read
0
483

‘Ολοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή πως θα μπορούσαμε να συνδέσουμε το τηλέφωνό μας σε μια τηλεόραση χρησιμοποιώντας USB. Είτε για να δούμε τις αγαπημένες μας φωτογραφίες ή ακόμα και να παίξουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι σε μεγάλη οθόνη. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να συνδέσουμε το Android τηλέφωνο ή το iPhone μας σε μια τηλεόραση με καλώδιο USB.

Η σύνδεση ενός τηλεφώνου στην τηλεόρασή μας γενικότερα δεν είναι τόσο απλή όσο στην αρχή ακούγετε. Είτε θέλουμε να απολαύσουμε το Netflix, να μοιραστούμε φωτογραφίες ή να το χρησιμοποιήσουμε για εργασία στο σπίτι, η σύνδεση μεταξύ του τηλεφώνου και της τηλεόρασής μας είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με το κατάλληλο καλώδιο ή και προσαρμογέα.

Γιατί να χρησιμοποιήσω USB καλώδιο για να συνδέσω το κινητό μου τηλέφωνο ή το tablet μου;

Με την ευκολία και την επικράτηση για όλους μας της μετάδοσης με αντικατοπτρισμό (smartv, pairing, Airplay, Chromecast) της οθόνης του τηλεφώνου, ασύρματα στην τηλεόραση μας, μπορεί να αναρωτιέστε τι θα ήταν αυτό που θα μας κάνει να χρησιμοποιήσουμε σύνδεση με USB.

Όταν συνδέουμε το τηλέφωνό μας με την τηλεόραση μέσω καλωδίου usb, ενσύρματης σύνδεσης δηλαδή, επωφελούμαστε αυτής της άμεσης σύνδεσης έχοντας σαν αποτέλεσμα το σήμα να είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο άμεσο σε απόκριση σε σχέση με την ασύρματη σύνδεση αντικατοπτρισμού.

Για παράδειγμα, εάν σκοπεύουμε να αντικατοπτρίσουμε το τηλέφωνό μας σε μια τηλεόραση για να παίξουμε παιχνίδια τότε καλύτερα να έχουμε μια σύνδεση USB αντί για μια ασύρματη. Αυτό μειώνει σημαντικά την καθυστέρηση μεταξύ τηλεφώνου ή tablet και τηλεόρασης. Το ίδιο ισχύει και για την παρακολούθηση ταινιών σε τηλεόραση από το τηλέφωνο ή το tablet, η αναπαραγωγή μέσω καλωδίου USB είναι πιο άμμεση.

Επιπλέον, για περιπτώσεις όπου δεν έχουμε καλό Wi-Fi, με αδύναμο ασύρματο σήμα, και σε αυτή την περίπτωση η σύνδεση συσκευών μέσω usb καλωδίου είναι μία πολύ καλή λύση.

Για να συνδέσουμε λοιπόν το τηλέφωνο ή το tablet μας σε μια τηλεόραση θα χρησιμοποιήσουμε μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

Android:
Καλώδιο USB-C με DisplayPort
Καλώδιο USB με MHL (Mobile High-Definition Link)
Καλώδιο USB με SlimPort
iPhone/iPad:
Καλώδιο Lightning (iPhone και iPad)
Ο τρόπος σύνδεσης του τηλεφώνου μας στην τηλεόραση εξαρτάται από τι εξόδους σύνδεσης διαθέτει η συσκευή τηλεφώνου και το λειτουργικό της σύστημα. Αν και όλες οι μέθοδοι σύνδεσης είναι σχεδόν παρόμοιες, η διαδικασία διαφέρει για τη σύνδεση ενός iPhone έναντι μιας συσκευής Android.

Λάβετε υπόψη ότι, για συνδέσεις USB μεταξύ τηλεφώνου και τηλεόρασης, το μοντέλο της τηλεόρασης δεν έχει σημασία. Τα παρακάτω βήματα που περιγράφουν τον τρόπο σύνδεσης του τηλεφώνου σας σε τηλεόραση ισχύουν για Samsung, LG και πολλούς άλλους κατασκευαστές.

Πώς να συνδέσετε τηλέφωνα και tablet Android σε τηλεοράσεις με USB

Έχετε τρεις επιλογές για τη σύνδεση τηλεφώνων και tablet Android στην τηλεόρασή σας:

 1. Καλώδιο USB-C με υποστήριξη DisplayPort
 2. Καλώδιο USB με MHL
 3. Καλώδιο USB με Slimport

Θα εξετάσουμε το καθένα παρακάτω

 1. Συνδέστε το τηλέφωνό σας σε τηλεόραση με HDMI χρησιμοποιώντας USB Type-C
USB-C με υποστήριξη DisplayPort

Τα πιο πρόσφατα smartphone Android διαθέτουν θύρα USB Type-C. Γνωστή και ως USB-C, αυτή είναι μια είσοδος σε σχήμα παραλληλόγραμμου με στρογγυλές γωνίες που αντικαθιστά το micro-USB και χρησιμοποιείται για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων.
Συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για το πρότυπο DisplayPort, επιτρέπει την μετάδοση σήματος τηλεφώνου ή tablet σε μια τηλεόραση. Αν η τηλεόρασή σας διαθέτη είσοδο Display τότε θα πρέπει να επιλέξετε καλώδιο USB-C σε DisplayPort.

Αν η τηλεόρασή μας δεν διαθέτει DisplayPort είσοδο αλλά μόνο HDMI τότε θα χρειαστεί να προμηθευτούμε έναν αντάπτορα-προσαρμογέα από USB-C σε HDMI και όχι καλώδιο. Σε κάθε περίπτωση, είτε με αντάπτορα HDMI είτε με καλώδιο σε DisplayPort η σύνδεση με το κινητό μας τηλέφωνο ή το tablet μας θα είναι με USB Type-C.

Πώς να συνδέσετε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή tablet στην τηλεόρασή σας χρησιμοποιώντας USB
Προσαρμογέας USB-C σε HDMI
 1. Σύνδεση τηλεφώνου με τηλεόραση μέσω USB με MHL

Η MHL (Μobile High-Definition Link) είναι μια από τις πιο κοινές λύσεις για σύνδεση τηλεφώνου σε τηλεόραση με HDMI, και σύνδεση στο κινητό με USB-C. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε συσκευές συμβατές με MHL, όπως smartphone και tablet, να συνδέονται με τηλεοράσεις αλλά και με βιντεοπροβολείς-projectors.

Για να χρησιμοποιήσετε το Mobile High-Definition Link, θα χρειαστείτε

 • Κινητό Τηλέφωνο με δυνατότητα MHL
 • Προσαρμογέα USB-C σε HDMI MHL ή καλώδιο
 • Καλώδιο USB-C σε HDMI
 • Καλώδιο ρεύματος (προαιρετικό)

Για να συνδέσουμε το τηλέφωνό μας σε τηλεόραση χρησιμοποιώντας καλώδιο USB-C και HDMI MHL, συνδέουμε πρώτα το τηλέφωνό μας μέσω ενός προσαρμογέα MHL. Ο προσαρμογέας ενδέχεται να χρειάζεται και τροφοδοσία είτε από τη θύρα USB στο καλώδιο είτε από εξωτερική πηγή.

προσαρμογέας MHL, USB-C σε HDMI MHL

Παρόλο που το MHL πρότυπο αρχικά απαιτούσε σύνδεση ρεύματος το MHL 2.0 το καθιστά μη απαραίτητο.

Αφού προμηθευτούμε το καλώδιο ή τον προσαρμογέα MHL συνδέουμε το τηλέφωνό μας στην τηλεόρασή με το καλώδιο MHL. Μετά από αυτό θα πρέπει να βλέπουμε την οθόνη του τηλεφώνου μας στην τηλεόρασή μας, μιας και είναι plug-and-play.

Συνολικά, το Mobile High-Definition Link είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για τη σύνδεση ενός τηλεφώνου Android σε μια τηλεόραση διότι μπορεί να μεταφέρει εικόνα έως 1080p (FHD) βίντεο υψηλής ευκρίνειας και ήχο 7.1 surround.

Καλώδιο MICRO USB TO HDMI MHL
 1. Σύνδεση τηλεφώνου σε τηλεόραση μέσω USB SlimPort

Εάν έχουμε ένα παλαιότερο τηλέφωνο μπορούμε να το συνδέσουμε σε μια τηλεόραση με καλώδιο SlimPort. Αν και παρόμοιο με το MHL, το SlimPort προσφέρει διαφορετικές εξόδους, αλλά χρησιμοποιεί τη σύνδεση micro-USB.

Ενώ το MHL περιορίζεται σε HDMI μόνο σύνδεση, οι έξοδοι του SlimPort είναι πολύ περισσότερες HDMI, DVI, DisplayPort και VGA. Αυτό το καθιστά πιο κατάλληλο για μια ποικιλία οθονών με διαφορετικές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων οθονών και τηλεοράσεων χωρίς ψηφιακές εισόδους.

Μετατροπέας mini DisplayPort male σε HDMI micro USB

Σε αντίθεση με την MHL, το SlimPort δεν αντλεί ενέργεια από κινητές συσκευές.

Θα χρειαστούμε τα ακόλουθα για να συνδέσουμε ένα τηλέφωνο στην τηλεόρασή μας χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα ή καλώδιο SlimPort:

 • τηλέφωνο συμβατό με SlimPort
 • Καλώδιο ή προσαρμογέας micro-USB σε SlimPort
 • Κατάλληλο καλώδιο βίντεο για την οθόνη σας (HDMI, DVI, DisplayPort ή VGA)

Ξεκινάμε συνδέοντας τον προσαρμογέα SlimPort στο τηλέφωνό μας. Στη συνέχεια, συνδέουμε τον προσαρμογέα SlimPort στην τηλεόραση/οθόνη μας χρησιμοποιώντας το κατάλληλο καλώδιο. Στη συνέχεια, θα μπορούμε να προβάλλουμε την οθόνη του τηλεφώνου μας σε μια τηλεόραση. Όπως και η MHL, είναι plug-and-play.

Πώς να συνδέσουμε το τηλέφωνό μας στην τηλεόραση με USB αλλά χωρίς HDMI σύνδεση

Τι γίνεται αν η τηλεόραση στην οποία θέλουμε να συνδέσουμε το τηλέφωνό μας δεν έχει HDMI; Είναι δυνατό να συνδέσουμε ένα τηλέφωνο Android σε μια παλιά οθόνη; Τι θα χρειαστούμε σε μία τέτοια περίπτωση;

 • Μετατροπέας USB-C σε VGA: Για να συνδέσουμε το τηλέφωνό μας σε τηλεόραση ή οθόνη VGA, θα χρειαστούμε μόνο ένα USB-C σε VGA μετατροπέα.
μετατροπέας USB-C σε VGA και HDMI είσοδο
 • Τηλέφωνο σε RCA AV: Για συνδέσεις RCA (κόκκινο, λευκό και κίτρινο) θα χρειαστούμε έναν μετατροπέα HDMI σε RCA μαζί με τον μετατροπέα USB σε HDMI που αναφέρουμε παραπάνω. Η σύνδεση αυτή πρέπει να είναι ταυτόχρονη: από το τηλέφωνο > Προσαρμογέας θύρας USB σε HDMI > Προσαρμογέας HDMI σε RCA > RCA στην τηλεόραση.
Μετατροπέας RCA σε hdmi
 • Τηλέφωνο σε SCART: Η σύνδεση του τηλεφώνου μας σε τηλεόραση SCART απαιτεί επίσης έναν προσαρμογέα HDMI σε SCART μαζί με έναν προσαρμογέα USB σε HDMI. Συνδέουμε ως εξής: τηλέφωνο > Προσαρμογέας USB σε HDMI > Προσαρμογέας HDMI σε SCART > SCART στην τηλεόραση.
μετατροπέας HDMI Scart

Μπορούμε να συνδέσουμε ένα iPhone ή iPad στην τηλεόραση μέσω USB;

Αν αναρωτιέστε αν θα μπορούσαμε να συνδέσουμε ένα iPhone στην τηλεόρασή μας μέσω USB. Δυστυχώς αυτό δεν είναι δυνατό. Καθώς τα iPhone και τα iPad δεν διαθέτουν USB. Ωστόσο, μπορούμε να συνδέσομε συσκευές iOS σε μια τηλεόραση χρησιμοποιώντας καλώδιο.

Εάν διαθέτουμε iPhone 5 ή νεότερο, θα έχει υποδοχή Lightning. Για να συνδέσουμε το iPhone μας σε μια τηλεόραση, θα χρειαστούμε τον ψηφιακό προσαρμογέα AV Lightning με έξοδο HDMI ή το Προσαρμογέα Lightning σε VGA εάν έχετε παλαιότερη οθόνη με σύνδεση VGA.

Παλαιότερες συσκευές iOS με την παλιά θύρα 30 ακίδων χρησιμοποιούν τον προσαρμογέα VGA 30 ακίδων.

Μπορούμε να συνδέσουμε και το iPad στην τηλεόρασή μας με τον ίδιο τρόπο.

Μόνο το iPad 3 και παλαιότερες εκδόσεις χρησιμοποιούν καλώδιο 30 ακίδων. Όλα τα άλλα iPad, συμπεριλαμβανομένων κάθε iPad Mini και iPad Pro, χρησιμοποιούν καλώδιο Lightning.

Μόλις συνδέσουμε τον προσαρμογέα, απλώς συνδέουμε την έξοδο βίντεο στην οθόνη μας. Στη συνέχεια η οθόνη του τηλεφώνου μας ή του tablet θα αντικατοπτρίζει την τηλεόραση. Οι επίσημοι προσαρμογείς Lightning της Apple περιέχουν μια πρόσθετη θύρα Lightning για φόρτιση κατά την προβολή περιεχομένου στην τηλεόραση.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Smartphones

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς προστατεύω το τηλέφωνό μου από πτώσεις και γρατσουνιές

Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων σήμερα κατασκευάζονται από τις εταιρείες χρησιμοποιώντας υλι…