ΑΡΧΙΚΗ Tech News Πως να βάλετε το Green Tech στο δικό σας σπίτι.

Πως να βάλετε το Green Tech στο δικό σας σπίτι.

0 second read
0
904
Πως να βάλετε το Green Tech στο δικό σας σπίτι.
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Τα μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα βήματα για τον πλανήτη.

Θέλετε να βοηθήσετε τον πλανήτη; Ακόμα και το μικρότερο βήμα προς την πράσινη ζωή μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να προστατεύσει τους πόρους της γης. Ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας!

Τί είναι το Green Tech;

Η πράσινη τεχνολογία (Green Technology) είναι ο συνδυασμός τεχνολογίας και επιστήμης για την δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς στην μείωση του άνθρακα. Η ιδέα βασίζεται στο να βάλουμε στη ζωή μας την πράσινη τεχνολογία ξεκινώντας από το σπίτι μας, κάνοντας χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που είναι φιλικά στο περιβάλλον και συμβάλουν στην μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στον πλανήτη που ζούμε.

Μικρές προσαρμογές=Μεγάλες διαφορές

Το να κάνουμε το σπίτι μας Green Tech δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για τη νέα τεχνολογία. Ξεκινάμε κάνοντας μικρές προσαρμογές στις συσκευές που χρησιμοποιούμε ήδη και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά για τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας γενικότερα.

Για παράδειγμα, αντικαταστήστε έναν παλαιότερο διακόπτη φωτισμού στο σπίτι σας με ένα διακόπτη με αισθητήρα κίνησης για να διασφαλίσετε ότι τα φώτα δεν θα παραμείνουν ανοιχτά ή δοκιμάστε έναν εικονικό βοηθό όπως η Alexa ή Siri στο σπίτι σας για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να απενεργοποιήσετε συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο άσκοπα. Η χρήση λαμπτήρων Led θα λειτουργήσει επίσης εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε έξυπνους λαμπτήρες. Ας δούμε με ποιους οικονομικούς τρόπους μπορούμε να συμβάλουμε στην πράσινη τεχνολογία εξοικονομώντας και αρκετά χρήματα μόνιμα από τον προϋπολογισμό μας.

Όταν σκέφτεστε διαφορετικά για το πώς χρησιμοποιείτε την τεχνολογία, σκεφτείτε τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων που αγοράζετε και πώς αυτά επηρεάζουν το περιβάλλον.

Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο θερμοστάτη!

Ένας γρήγορος τρόπος για άμεση μείωση της χρήσης ενέργειας στο σπίτι ή το χώρο εργασίας είναι να προσθέσετε έναν προγραμματιζόμενο έξυπνο θερμοστάτη. Οι παλαιότεροι θερμοστάτες χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από ότι απαιτείται, επειδή απαιτούν χειροκίνητες ρυθμίσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αποτελεσματική διανομή ζεστού ή κρύου. Αλλάξτε τον τρέχοντα θερμοστάτη στο σπίτι σας με έναν έξυπνο θερμοστάτη, με αυτόν μπορείτε να προεπιλέξετε μέρες, ώρες και θερμοκρασίες στο χώρο σας.

Έξυπνος θερμοστάτης-έχετε τον έλεγχο από το κινητό σας

Μπορείτε ακόμα να προσαρμόσετε ρυθμίσεις απομακρυσμένα με μια εφαρμογή ελέγχοντας καλύτερα την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται στο χώρο όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 70€ έως περίπου 500€. Δείτε εδώ.

Εγκατάσταση έξυπνων Λαμπτήρων (Smart Bulb)

Ένας άλλος τρόπος για να συμβάλουμε στο Green Tech στο σπίτι μας είναι να αλλάξουμε όλους τους λαμπτήρες σε ενεργειακά πιο αποδοτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον λαμπτήρες τους λεγόμενους Led. Υπάρχουν μάλιστα και οι έξυπνοι λαμπτήρες-Smart Bulb που συνδέονται μέσω εφαρμογής και WiFi με το κινητό και έχουμε λειτουργίες όπως προγραμματισμός στο άνοιγμα και στο κλείσιμο απομακρυσμένη πρόσβαση, και φωτισμό σε διάφορα χρώματα. Αυτοί οι λαμπτήρες Led τείνουν να χρησιμοποιούν περίπου 7 έως 9,5 watt ισχύος αλλά παρέχουν την ίδια ποσότητα φωτός που προσφέρει ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως 60 watt.

Smart bulb Θα βρείτε στην αγορά για όλα τα ντουί

Έχοντας τον πλήρη έλεγχο από το smartphone σας δίνει την πρόσθετη ευελιξία για έλεγχο αυτών των λαμπτήρων από οπουδήποτε. Ξεχάσατε να σβήσετε τα φώτα; Απλώς πατήστε το τηλέφωνό σας για να τα απενεργοποιήσετε. Θέλετε να τα μειώσετε την ένταση στο φως στο 2% για εξοικονόμηση ενέργειας; Ένα άλλο πάτημα στο smartphone και είστε εντάξει! Στην αγορά υπάρχουν έξυπνοι λαμπτήρες για όλες τις υποδοχές-αντάπτορες και φωτιστικά και οι τιμές κυμαίνονται από 15€. Δείτε την αγορά εδώ.

Προσθέστε έξυπνες πρίζες (Smart Plug) παντού!

Οι έξυπνες πρίζες (Smart-plug) είναι επίσης μία εξαιρετική επιλογή για τον έλεγχο τον συσκευών του σπιτιού σας, όπως καφετιέρες, τηλεοράσεις, και οτιδήποτε είναι στη πρίζα! Είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθούν στις ήδη υπάρχουσες χωρίς καμία προσαρμογή. Θα έχετε την δυνατότητα να ενεργοποιήσετε τις πρίζες όταν αυτό χρειάζεται και μόνο. Κάποιες μάλιστα πιο ακριβές μπορείτε να ελέγχετε και την ενέργεια που καταναλώνουν οι συνδεδεμένες ηλεκτρικές συσκευές. Καθώς και να προγραμματίζεται πότε ανοίγουν ή κλείνουν, όπως π.χ μία καφετιέρα να έχει ζεστό καφέ το πρωί. Στην αγορά θα βρείτε και πολύπριζα που έχουν τις παραπάνω δυνατότητες με -πληροφορίες για κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε κάθε πρίζα. Οι τιμές στην αγορά για έξυπνες πρίζες ξεκινούν από 10€ και ανάλογα τις δυνατότητες ανεβαίνουν. Δείτε την αγορά εδώ.

Smart plug-Έλέξτε τι καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές σας

Φορτιστές ή συσκευές ισχύος φιλικούς προς το περιβάλλον

Φορτίζετε το τηλέφωνο ή τον φορητό υπολογιστή σας από μία πρίζα; Χρησιμοποιήστε έναν ηλιακό φορτιστή, υπάρχουν πολλοί στην αγορά που ταιριάζουν σε κάθε προϋπολογισμό. Εάν μετακινήστε, φορτίστε το κινητό ή τον υπολογιστή σας με φορτιστή αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήστε υπολογιστές και μονάδες τροφοδοσίας-φορτιστές που πληρούν τις απαιτήσεις Energy Star. Μπορείτε να βρείτε προϊόντα αναζητώντας το λογότυπο 80 Plus Silver. Δείτε τιμές εδώ.

Αναβαθμίστε ή ανακυκλώστε την παλιά σας συσκευή τεχνολογίας

Είναι συμπαντικό να αποκτήσουμε σιγά σιγά οικολογική τεχνολογική συνείδηση. Η τεχνολογία είναι παντού πλέον στα σπίτια μας, και όταν μία συσκευή ”γερνάει” συνήθως αγοράζουμε μία νεότερη πιο σύγχρονη, καλύτερη, ταχύτερη έκδοση. Μπορούμε όμως τις παλιές συσκευές τεχνολογίας να της επαναχρησιμοποιήσουμε, όπως τοποθετώντας ένα παλιό tablet για οθόνη ασφαλείας στο σπίτι. Η ακόμα ένα παλιό κινητό να το αναβαθμίσουμε σε τηλεχειριστήριο για την τηλεόραση. Ή πάρτε το παλιό i-Pad και μετατρέψτε το σε βιβλίο συνταγών υψηλής τεχνολογίας! Βάλτε την φαντασία σας και θα βρείτε πολλούς έξυπνους τρόπους να αναβαθμίσετε το ρόλο μίας παλιάς ηλεκτρονικής συσκευής σας, η φαντασίας σας είναι το μόνο όριο!

Συντάκτης: Βασιλόπουλος Θέμης

Διαβάστε εδώ : Τι είναι έξυπνη κλειδαριά; και πως ενισχύει την ασφάλεια

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Βιομετρική αναγνώριση μέσω της ανάσας μας

Ερευνητές αναπτύσσουν έναν οσφρητικό αισθητήρα για βιομετρική αναγνώριση ταυτότητας χρησιμ…