ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Βελτιώστε το Wi-Fi σήμα του σπιτιού σας σε 5 λεπτά.

Βελτιώστε το Wi-Fi σήμα του σπιτιού σας σε 5 λεπτά.

2 min read
0
4,848
Βελτιώστε το Wi-Fi σήμα του σπιτιού σας σε 5 λεπτά

Η τεχνολογία Wi-Fi βασίζετε σε ραδιοκύματα και είναι πολύ οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές σε ένα Wi-Fi router- δρομολογητή, με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις και “φρεναρίσματα” όταν χρησιμοποιούμε το internet. Ένα ισχυρό σήμα Wi-Fi μπορεί να δώσει ταχύτερη απόδοση και μεγαλύτερη απόσταση κάλυψης.

Έτσι είναι πολύ σημαντικό να τοποθετείτε σωστά tο router-δρομολογητή για τη βέλτιστη ισχύς σήματος. Παρακάτω θα δείξουμε πως μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορείτε να πάρετε τα μέγιστα αποτελέσματα σύνδεσης με το router σας.

Βελτιώστε το Wi-Fi σήμα του σπιτιού σας σε 5 λεπτά

Οι κεραίες ψηλά

Εάν διαθέτετε router-δρομολογητή με κεραίες, πρέπει να τις τοποθετήσετε κατακόρυφα δείχνοντας κατευθείαν προς τα επάνω. Σε περίπτωση που έχετε δύο κεραίες στο router σας να έχετε υπόψιν σας ότι δεν θα πάρετε καλύτερη απόδοση στρέφοντας τες σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τοποθετώντας της κεραίες κατακόρυφα πετυχαίνετε καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη απόσταση κάλυψης.

Βελτιώστε το Wi-Fi σήμα του σπιτιού σας σε 5 λεπτά

Τοποθετήστε το router σας σωστά

Είναι πολύ σημαντικό το που τοποθετούμε το router στο σπίτι μας. Αν έχετε μεγάλο σπίτι ή γραφείο τότε τοποθετήστε το κοντά στο κέντρο του χώρου, αν γίνετε. Για να μεγιστοποιήσετε την κάλυψη σε όλα τα σημεία του χώρου. Εάν ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και έχετε τοποθετήσει το router σας στο ένα άκρο ενδέχεται στο άλλο άκρο του χώρου να μην έχετε σωστό σήμα, τότε πρέπει να το μετακινήσετε προς το κέντρο του χώρου.

Για μέγιστη κάλυψη θα πρέπει το router σας να είναι ψηλά. Τοποθετώντας το στο πάτωμα είναι η χειρότερη θέση. Τοποθετήστε σε ένα υψηλό ράφι αν είναι δυνατόν. Μην τοποθετείτε το router κοντά ή πάνω σε μεταλλικά ράφια ή ντουλάπες αρχειοθέτησης. Το μέταλλο και οι πέτρινοι τοίχοι εμποδίζουν και εξασθενούν το σήμα του Wi-Fi, ενώ το ξύλο και ο γύψος δεν δημιουργούν πρόβλημα στην απόδοση του.

Σε ένα σπίτι υπάρχουν πολλές πηγές παρεμβολών. Για παράδειγμα οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα ασύρματα τηλέφωνα, η ενδοεπικοινωνία μωρού, επηρεάζουν άμεσα την απόδοση ενός Wi-Fi router. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχει περίπτωση εάν το router βρίσκετε ανάμεσα σε φούρνο μικροκυμάτων και στο laptop που έχουμε Wi-Fi internet αυτό να σέρνεται, όταν είναι σε λειτουργία ο φούρνος μικροκυμάτων.

Για τα ασύρματα τηλέφωνα καλύτερα να είναι σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το Wi-Fi router. Η αν υπάρχει η δυνατότητα να προτιμήστε τα καινούργιας τεχνολογίας ασύρματα τηλέφωνα με εμβέλεια 5.8 GHz ή νεότερα που δεν προκαλούν παρεμβολές.

Επιλέξτε καλύτερο Wi-Fi channel

Εάν μένετε σε περιοχή με πολλά διαφορετικά δίκτυα Wi-Fi όπως πολυκατοικίες ή σε σπίτια που είναι κοντά το ένα στο άλλο, είναι πιθανό να υπάρχουν παρεμβολές με το δικό σας Wi-Fi δίκτυο. Για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν παρεμβολές από τα γύρω Wi-Fi μετακινήστε το router σας πιο μακρυά από τα άλλα σημεία πρόσβασης Wi-Fi.

Για παράδειγμα, αν είστε σε ένα διαμέρισμα και γνωρίζετε ότι εκεί που έχετε τοποθετήση το router σας στο πίσω μέρος του τοίχου στο άλλο διαμέρισμα βρίσκετε το router του γείτονα τότε είναι καλύτερα να το μετακινήσετε πιο μακρυά εάν είναι δυνατόν.

Το καλύτερο όμως που μπορείτε να κάνετε είναι η αλλαγή σε ένα διαφορετικό κανάλι Wi-Fi (Wi-Fi channel). Αυτό μπορείτε να το κάνετε από την σελίδα ρυθμίσεων του δρομολογητή σας – ελέγξτε το εγχειρίδιο οδηγιών του δρομολογητή σας για το πως θα το κάνετε. (Εάν δεν έχετε το εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε σίγουρα στη σελίδα του κατασκευαστή του router.)

Εντοπίστε την επιλογή του καναλιού Wi-Fi channel στο web interface του δρομολογητή σας και αλλάξτε το σε ένα διαφορετικό κανάλι με λιγότερες παρεμβολές.

Από προσωπική εμπειρία, το Wi-Fi στο σπίτι μου έπαιζε κανονικά για χρόνια, όμως κάποια στιγμή παρατήρησα πως το  internet σερνόταν και ήταν πολύ αργό χωρίς να αλλάξω εγώ τίποτα (και τα λαμπάκια στο router άναβαν κανονικά). Μόλις άλλαξα κανάλι (Wi-Fi channel) αμέσως επανήλθε το σήμα Wi-Fi όπως ήταν προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι κάποια άλλη συσκευή που σύνδεσα εγώ ή ο γείτονας μου έκανε παρεμβολές στο δικό μου Wi-Fi  router αλλά και στο συγκεκριμένο κανάλι του Wi-Fi.  Και έτσι απλά αλλάζοντας κανάλι στο router το internet έπαιξε όπως και πριν.

Σε κάθε περίπτωση απαιτεί πειραματισμός για να βρείτε κανάλι με τις λιγότερες παρεμβολές, αλλά μπορείτε να κατεβάσετε και το application Wi-Fi analizer για android τηλέφωνα. Η εφαρμογή παρακολουθεί και αναλύει τα κοντινά Wi-Fi routers και σας προτείνει το καλύτερο Wi-Fi channel για το δικό σας Wi-Fi router.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Κάθε πότε πρέπει να αγοράζω καινούργια συσκευή κινητού android;

Το πότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αγορά νέου τηλεφώνου android κάποιες φορές είναι λίγ…