
Ενότητες άρθρου
Πως να αυξήσετε την ταχύτητα του Chrome.
Όταν είχατε εγκαταστήσει τον Chrome στο σύστημά σας για πρώτη φορά σίγουρα θα σας έκανε εντύπωση η ταχύτητά του και η άμεση ανταπόκριση που είχε στις ιστοσελίδες. Αυτό όμως αλλάζει, όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε διαφορά΄στην ανταπόκριση του Chrome αλλά και την ταχύτητά του. Αυτό εξαρτάτε από τις πρόσθετες εγκαταστάσεις που έχουμε κάνει στον Chrome, δηλαδή extesnions και τα plugins αλλά και από άλλες παραμέτρους, όπως παλιό σύστημα ή ελαττωματικό hardware, εγκατάσταση κάποιου ιού, λάθος ρυθμίσεις και άλλα.
Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα του Chrome με απλά βήματα.
Απενεργοποιώντας τα Plugins
Τα Plugins (προσθήκες) βοηθούν τον Chrome να προβάλει πιο εμπλουτισμένο περιεχόμενο όπως Java, Flash, Silverlight και πολλές δυνατότητες του facebook και άλλων socials όπως το videocalling, παρόλα αυτά επιβαρύνουν αρκετά τους πόρους του Chrome με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις στην πλοήγηση. Κάποια από αυτά μπορείτε να μην τα χρειάζεστε πάντα και να τα χρησιμοποιείτε κατά περίπτωση ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τα και με αυτόν το τρόπο να αυξήσετε την ταχύτητα του Chrome. Αυτό το κάνετε πηγαίνοντας στο πεδίο διευθύνσεων του Chrome και γράφετε about:plugins και πατάτε Enter, θα εμφανιστεί μία λίστα (εικόνα 1) με όλα τα εγκατεστημένα pluings όπου από εκεί μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε και να τα απενεργοποιήσετε εκ νέου (και όχι απεγκατάσταση). Προτείνουμε σε κάθε περίπτωση να είναι ενεργοποιημένο το flash plugin γιατί χρησιμοποιείτε από πολλά sites.
εικόνα 1
Απενεργοποιώντας τα Extensions
Τα extensions (επεκτάσεις) είναι προγράμματα τα οποία προσθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα στον Chrome. Είναι λιγότερα ‘αόρατα’ από τα Plugins και συνήθως αποτελούν συνειδητές επιλογές από τους χρήστες, όμως αν μαζευτούν πολλά θα παρατηρήσετε καθυστερήσεις στην απόδοσή του Chrome. Μπορείτε και να τα απενεργοποιήσετε αλλά και να τα επεγκαταστείσετε. Πάμε λοιπών, από το μενού επιλογών του Chrome (βρίσκετε επάνω δεξιά με τρεις παράλληλες γραμμές, κάτω από το ‘Χ’) επιλέγετε ρυθμίσεις και επεκτάσεις από το αριστερό μενού (εικόνα 2) από εκεί μπορείτε να διαχειριστείτε τα extensions όπως εσείς θέλετε. Πολλές φορές τα extensions είναι εικονίδια που βρίσκονται επάνω δεξιά δίπλα από την address bar, και με δεξί κλικ επάνω τους μπορείτε να τα ρυθμίσετε.
εικόνα 2
Διαγράφοντας δεδομένα περιήγησης
‘Όπως κάθε browser έτσι και ο Chrome κρατάει μία βάση δεδομένων με το ιστορικό της περιήγησης σας το οποίο περιλαμβάνει διευθύνσεις, cookies, cached εικόνες, και αρκετά άλλα. Αυτό βοηθάει στην επιτάχυνση της περιήγησης ώστε μέσω του τοπικού cache (μνήμης) να φορτώνει ποιο γρήγορα τις σελίδες που επισκέπτεστε στο internet, και να μην γίνονται ξανά download. Αν λοιπών έχετε αρκετό καιρό να κάνετε εκκαθάριση των δεδομένων περιήγησης θα δείτε διαφορά στην ταχύτητα περιήγησης αν το πράξετε. Εδώ πρέπει να σας πούμε ότι την συγκεκριμένη εργασία της διαγραφής ιστορικού περιήγησης να μην την κάνετε συχνά γιατί βραχυπρόθεσμα βοηθάει πράγματι στην επιτάχυνση του browsing. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις σχετικές επιλογές επιλέγετε ρυθμίσεις (βρίσκετε επάνω δεξιά με τρεις παράλληλες γραμμές, κάτω από το ‘Χ’) και από το μενού επιλέγετε Περισσότερα εργαλεία > Διαγραφή δεδομένων περιήγησης ή Clear browsing data, (εικόνα 3-4) θα σας εμφανιστούν οι επιλογές για τη διαχείριση του browsing (ιστορικού) δεδομένων σας όπου θα μπορείτε να σβήσετε αυτά που θέλετε [Browsing history, Cached images (εικόνες) και αρχεία, λήψεις, και άλλα], έχετε την δυνατότητα η διαγραφή που θα κάνετε να αφορά και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
εικόνα 3
εικόνα 4
Google Software Removal Tool
Πέραν των παραπάνω ενεργειών που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την ταχύτητα του Chrome η Google έχει κυκλοφορήσει και ένα εργαλείο που καταργεί οποιοδήποτε λογισμικό εμποδίζει την λειτουργία του Chrome όπως για παράδειγμα κάποιο Spyware ή Malware αλλά φροντίζει και γενικότερα για την αποκατάσταση της ταχύτητας του Chrome. Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το Google software removal tool και αφού το εγκαταστήσετε και το εκτελέσετε θα σας ενημέρωση με ένα report που θα αναφέρει αν βρήκε κάτι ύποπτο στο σύστημά σας. Κατόπιν θα σας δώσει το πρόγραμμα την επιλογή reset του Chrome η οποία από μόνη της μπορεί να διορθώσει πιθανά προβλήματα και θα επιστρέψει τον Chrome σε default κατάσταση διαγράφοντας ιστορικό και cookies.

Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”