Πως θα αποκλείσω διαφημίσεις από την οθόνη μου και με πιο τρόπο θα διασφαλίσω το προσωπικό απόρρητο των δεδομένων μου;
Το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης παγκοσμίως έχει μεταφερθεί από την τηλεόραση στο διαδίκτυο μεταφέροντας τους μηχανισμούς των διαφημιστικών εταιριών για τις προτιμήσεις των καταναλωτών στο internet.
Παλαιότερα οι διαφημιστικές εταιρίες μέσα από έρευνες που έκαναν από σπίτι σε σπίτι κατέγραφαν μέσα από ερωτηματολόγια τις προτιμήσεις των καταναλωτών και με αυτό τον τρόπο σχημάτιζαν μία εικόνα για τις καταναλωτικές συμπεριφορές και αναλόγως σχεδίαζαν τις στρατηγικές μάρκετινγκ.
Σήμερα αυτό έχει αλλάξει έχει γίνει πιο απλό για τις διαφημιστικές εταιρείες, και τις προτιμήσεις των καταναλωτών καταγράφουν πλέον οι διαδικτυακοί ιχνηλάτες ή trackers.
Ενότητες άρθρου
Trackers, πως παρακολουθούν και καταγράφουν την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο
Η παρακολούθηση του διαδικτύου αναφέρεται στη συλλογή και κοινή χρήση πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες ενός χρήστη του internet. Αυτό γίνεται μέσω των μηχανισμών web trackers οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στον κώδικα των ιστοσελίδων που επισκεπτόμαστε.
Αυτοί οι ιχνηλάτες-trackers εξυπηρετούν το σκοπό της παρατήρησης και καταγραφής της διαδικτυακής μας συμπεριφοράς όταν εμείς σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Οι μηχανισμοί αυτοί μπορεί να ανήκουν στους ιδιοκτήτες ιστότοπων, εταιρείες μάρκετινγκ, διαφημιστικές εταιρείες ή ακόμη και κυβερνήσεις.
Τα δεδομένα διαδικτυακής συμπεριφοράς που συλλέγονται από τους ιχνηλάτες-trackers μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες για λόγους marketing ή να πωληθούν σε τρίτους με αντάλλαγμα διάφορες υπηρεσίες.
Έτσι λοιπόν βάση αυτών των μηχανισμών μας εμφανίζεται στοχευμένο και προσωποποιημένο περιεχόμενο στις οθόνες βασισμένο στην πλοήγησή μας στο Internet και στα ενδιαφέροντά μας.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο συμβαίνουν πολλά στο παρασκήνιο που έχουν να κάνουν με προσωπικές προτιμήσεις και επιλογές που κάποιοι καταγράφουν χωρίς να γνωρίζουμε τη διαδρομή και τον ακριβή σκοπό αυτής της συλλογής δεδομένων.
Κακόβουλη διαφήμιση, malvertising
Πολλές φορές τα διαφημιστικά banner και μηνύματα που υπάρχουν σε όχι και τόσο αξιόπιστους ιστότοπους όπως site που μοιράζουν (δωρεάν) αθλητικό περιεχόμενο η ταινίες μέσω συνδέσμων, ιστότοποι πορνογραφικού περιεχομένου ακόμα και πλατφόρμες με δωρεάν προγράμματα και παιχνίδια μπορεί να “κρύβουν” κακόβουλο κώδικα η λογισμικό που μπορεί να προσβάλει την συσκευή μας στην καλή περίπτωση ή να μας υποκλέψει προσωπικά δεδομένα, στην κακή περίπτωση.
Τα διαφημιστικά banner με κακόβουλο κώδικα ονομάζονται malvertising.
Σε τέτοιου είδους ιστότοπους μας εμφανίζονται τα γνωστά pup up ads ενοχλητικά διαφημιστικά παράθυρα ώστε να μας προτρέψουν να κάνουμε κλικ σε κάποια διαφήμιση με σκοπό το κέρδος.
Για αυτό το λόγο όταν βρισκόμαστε σε τέτοια site ΠΟΤΕ δεν κλικάρουμε επάνω σε banner διαφημιστικά.
Καθυστέρηση στην φόρτωση σελίδων
Έχουμε παρατηρήσει ότι τα διαφημιστικά Video και banner στις ιστοσελίδες είναι όλο και περισσότερα και καλύπτουν σήμερα βάση ερευνών το 40% του περιεχομένου ενός site, αυτό σημαίνει ότι γίνονται ενοχλητικά και κουραστικά για τον επισκέπτη και επιπλέον “φορτώνουν” τις ιστοσελίδες με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αργές παρότι οι συνδέσεις στο internet είναι πιο γρήγορες.
‘Ολες οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο διαθέτουν πλέον μεγάλο όγκο δεδομένων σε magabyte ο λόγος είναι το υπερβολικά διαφημιστικό περιεχόμενο που έχουν “φορτωθεί” οι σελίδες με αποτέλεσμα να φορτώνουν αργά και για αυτό τον λόγο προωθούνται νέες τεχνολογίες για γρηγορότερες γραμμές interent 5G για κινητές συσκευές και οπτικές ίνες για το οικιακό internet.
Συμπέρασμα
Οι διαφημίσεις που μας εμφανίζονται στην οθόνη μας και προκύπτουν από την παρακολούθηση τον web trackers όταν σερφάρουμε σε ιστοσελίδες στα Social είτε παρακολουθούμε video η μουσική δεν είναι μόνο ότι είναι ενοχλητικές και επικίνδυνες, εκθέτουν δεδομένα προσωπικές προτιμήσεις και πληροφορίες που κάποιοι από εμάς δεν το θέλουν και έχουν και το νομικό δικαίωμα να το κάνουν, μιας και πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.
Για όποιον λοιπόν θέλει να αποτρέψει την παρακολούθηση και την καταγραφή της διαδικτυακής του δραστηριότητας και της πλοήγησής του υπάρχει τρόπος να μπορέσει να αποφύγει όλα τα παραπάνω διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα έχοντας τον έλεγχο των προσωπικών του δεδομένων.
Ο τρόπος ονομάζεται AdGuard και είναι κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων Adblocking. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων που αποκλείει τις διαφημίσεις επιταχύνοντας τη φόρτωση σελίδων ενώ ταυτόχρονα ελέγχει την πρόσβαση σε επικίνδυνους ιστότοπους διατηρώντας την ιδιωτικότητά μας καθώς και τη λειτουργικότητα και την εμφάνιση του ιστότοπου που επισκεπτόμαστε.
Είναι ένα εξαιρετικό πολυλειτουργικό πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, προστασίας απορρήτου και ασφάλειας περιήγησης, προστατεύοντας τα δεδομένα μας και εμάς από διαδικτυακούς ιχνηλάτες-trackers.
To AdGuard είναι εφαρμογή αλλά διατίθεται και σαν προέκταση-extension που μπορεί να εγκατασταθεί στον browser που χρησιμοποιούμε Chrome, Edge Safari και άλλους.
Πάμε δούμε τις λειτουργίες της εφαρμογής AdGuard από την αρχή της εγκατάστασης.
Μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα (και μόνο) από εδώ.
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στην πρώτη οθόνη του AdGuard διακρίνεται το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποιήσης του μηχανισμού προστασίας.
Οι ρυθμίσεις-Setting είναι το τμήμα που απαιτεί την προσοχή μας. Από εδώ μπορούμε να διαμορφώσουμε την εφαρμογή έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και τις δικές μας ανάγκες, αποκλείοντας από την πλοήγησή μας μόνο ότι μας ενοχλεί.
Γενικές ρυθμίσεις-General Settings εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε τη γλώσσα του προγράμματος καθώς και την εμφάνιση της εφαρμογής, να είναι σκούρο ή φωτεινό. Μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να ανοίγει το AdGuard όταν ξεκινάει το λογισμικό-Start-up.
Στις ρυθμίσεις Ad Blocker είναι ο βασικός μηχανισμός για τον αποκλεισμό διαφημίσεων, εδώ επιλέγουμε το Automatically activate language-specific filters που λειτουργεί ελέγχοντας τη γλώσσα των ιστότοπων που επισκεπτόμαστε και ανάλογα φιλτράρονται οι διαφημίσεις.
Η επόμενη επιλογή Do not block searchads and self-promotion έχει να κάνει με τις διαφημίσεις αναζήτησης όπως ονομάζονται και εμφανίζονται όταν ψάχνουμε εμείς ένα προϊόν μέσα από μηχανές αναζήτησης, όπως η εικόνα παρακάτω.
Αυτές οι διαφημίσεις είναι αυτοπροωθητικές και εμφανίζονται με βάση τις λέξεις κλειδιά που εμείς πληκτρολογούμε σε μηχανές αναζήτησης. το AdGuard είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων και προστασίας και αυτό φαίνεται παρότι τον αποκλεισμό η εμπειρία πλοήγησης του χρήστη δεν επηρεάζεται καθόλου, αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς δοκιμάζοντας το πρόγραμμα.
Το AdGuard λειτουργεί με φίλτρα (filters) και κανόνες (rules) τα οποία κάποια είναι προεγκατεστημένα όπως το AdGuard Base, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και εμείς τα δικά μας. Τα φίλτρα και οι κανόνες κάνουν αποδοτικότερη τη λειτουργία του προγράμματος και μας δίνουν επιλογές να το προσαρμόσουμε ακριβώς όπως εμείς θέλουμε. Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να μπλοκάρουμε διαφημίσεις των κατασκευαστών του λογισμικού ανάλογα, Windows, Αndroid ή Apple που εμφανίζονται μέσα στον υπολογιστή ή κινητό μας.
Παρακάτω, ενδιαφέρον έχει και η επιλογή Stealth, όλοι οι ιστότοποι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τους επισκέπτες τους όπως τις διευθύνσεις IP, πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα περιήγησης και το λειτουργικό σύστημα που έχουν εγκαταστήσει, την ανάλυση οθόνης, ακόμη και τη σελίδα από την οποία ήρθε η ανακατευθυνθείκε ο χρήστης.
Οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τα cookies για να επισημάνουν στο πρόγραμμα περιήγησης και να αποθηκεύσουν τις προσωπικές μας ρυθμίσεις, ώστε να μας “αναγνωρίσουν” κατά την επόμενη επίσκεψή μας. Η λειτουργία Stealth προστατεύει τις προσωπικές μας πληροφορίες από τέτοια συστήματα συλλογής δεδομένων και στατιστικών.
Η ρύθμιση Browsing Secutity παρέχει ισχυρή προστασία έναντι κακόβουλων ιστότοπων και phishing. Όχι, το AdGuard δεν είναι antivirus, δεν θα σταματήσει τη λήψη ενός ιού όταν έχει ήδη ξεκινήσει ούτε θα διαγράψει τους ήδη υπάρχοντες. Ωστόσο, θα μας προειδοποιήσει εάν πρόκειται να επισκεφτούμε έναν ιστότοπο ο οποίος έχει προστεθεί στη βάση δεδομένων “μη αξιόπιστων τοποθεσιών” ή εάν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε λήψη ενός αρχείου από τέτοιου είδους σελίδα.
Προστασία ανώνυμης περιήγησης
Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκα παραπάνω για το AdGuard με τη λέξη πολυεργαλείο, και ένας από τους λόγους είναι η ρύθμιση DNS.
Υπάρχουν τρεις σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ίσως θέλουμε να εξερευνήσουμε τις ρυθμίσεις προστασίας DNS. Πρώτον, για να αποφύγουμε την παρακολούθηση από τον ISP πάροχο μας που έχουμε στο interner. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν ιστότοπο, για παράδειγμα google.com
, το πρόγραμμα περιήγησής μας στέλνει ένα αίτημα σε έναν διακομιστή DNS για να λάβει τη διεύθυνση IP του ιστότοπου ως αντάλλαγμα. Συνήθως ο διακομιστής DNS ανήκει στον πάροχό μας ο οποίος του επιτρέπει να παρακολουθεί και να καταγράφει τη διαδικτυακή μας δραστηριότητα. Δεύτερον, για την κρυπτογράφηση της κυκλοφορίας DNS, δηλαδή όλες οι επισκέψεις μας σε ιστότοπους είναι μη ανιχνεύσιμες. Και τρίτον είναι ο αποκλεισμός περιεχομένου σε επίπεδο DNS, δηλαδή έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε έτοιμους set DNS από γνωστούς παρόχους DNS συμπεριλαμβανομένου του AdGuard DNS που αποκλείει διαφημίσεις και ιχνηλάτες trackers, του AdGuard DNS Family Protection που επιπλέον αποκλείει περιεχόμενο για ανηλίκους ή του AdGuard DNS Non-filtering που παρέχει ασφαλή και αξιόπιστη σύνδεση, αλλά δεν φιλτράρει τίποτα. Επιλογές και ρυθμίσεις για όλα τα γούστα και τις ανάγκες.
Γονικός έλεγχος προστασίας για παιδιά
Υπάρχουν αρκετές σελίδες στο Internet στις οποίες θα πρέπει να περιοριστεί η πρόσβαση σε υπολογιστή που χρησιμοποιείται από παιδιά. Αυτή η εργασία ολοκληρώνεται από την ρύθμιση Γονικού Ελέγχου η οποία ελέγχει τα περιεχόμενα των ιστοσελίδων που ανοίγουν στο πρόγραμμα περιήγησης και φιλτράρει ανεπιθύμητο περιεχόμενο για παιδιά: εικόνες και κείμενα για ενήλικες καθώς και video με ωμή γλώσσα, βία η προπαγάνδα ναρκωτικών κ.λπ.
Οι ρυθμίσεις του Γονικού Ελέγχου προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης ώστε το παιδί να μην έχει πρόσβαση στους περιορισμούς. Αυτή η λειτουργία όχι μόνο αποκλείει τις επισκέψεις προς ανεπιθύμητους ιστότοπους αλλά μπορεί επίσης να φιλτράρει τους συνδέσμους που είναι ακατάλληλοι για παιδιά από τα αποτελέσματα αναζήτησης τους. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για κινητά και υπολογιστές που χρησιμοποιούν παιδιά.
Από την επιλογή Browser assistant μπορούμε να εγκαταστήσουμε το AdGuard Browser Assistant του οποίου η κύρια λειτουργία είναι η διαχείριση του φιλτραρίσματος απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης. Αρκετά εύχρηστο αξίζει να δοκιμάσετε την λειτουργία αυτή.
Στην επιλoγή Extensions υπάρχουν κάποιες προεκτάσεις που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε προσθέτοντας επιπλέον λειτουργικότητα στον αποκλεισμό διαφημίσεων. Δεν είναι απαραίτητο να τα επιλέξουμε, εγώ προσωπικά τα έχω ανενεργά, μπορείτε όμως σε κάθε περίπτωση να δοκιμάσετε τις δυνατότητές τους.
Για όσους θέλουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας με πολλές λειτουργίες ιδιωτικότητας και ασφάλειας με αποκλεισμό διαφημίσεων τότε το AdGuard είναι η επιλογή, αυτό επιβεβαιώνουν και οι εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο στις κριτικές τους.
Ένα πρόγραμμα απαραίτητο για την ασφάλεια μας για ενήλικες αλλά και για ανήλικους για όλα τα λειτουργικά συστήματα Windows, iOS και andoid, κινητά, tablet και υπολογιστές.
Μπορείτε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε το πρόγραμμα δωρεάν για δοκιμή 14 ημερών από εδώ για να δείτε τις λειτουργίες του και αν καλύπτει τις δικές σας ανάγκες. Στη συνέχεια μπορείτε να το αγοράσετε σε μοναδική τιμή προσφοράς μέσα από το Thinktech.gr και το ηλεκτρονικό κατάστημα Deals24 στην μοναδική τιμή 26.40€ για πάντα χωρίς καμία συνδρομή, από 90€ που κοστίζει από το επίσημο site, και με δυνατότητα εγκατάστασης σε 3 διαφορετικές συσκευές απολαμβάνοντας όλες τις λειτουργίες που περιγράψαμε παραπάνω. Αν έχετε οικογένεια τότε μπορείτε με μία άδεια να μοιράζεστε όλες τις παραπάνω λειτουργίες εσείς και και τα παιδιά σας, για ασφαλή πλοήγηση στο internet με ιδιωτικότητα.
Διαβάστε επίσης : Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)
- Πως θα αποκλείσω διαφημίσεις από την οθόνη μου;
- Πώς να φτιάξω μια ψηφιακή επαγγελματική κάρτα
- Πως θα καταλάβω αν έχει ιό ο υπολογιστής μου
- Σύμβολα στο πληκτρολόγιο και συντομεύσεις
- Πώς να αυξήσω την ταχύτητα του internet
👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.
Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”