ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Ποιος είναι συνδεδεμένος στο wifi μου χωρίς να το γνωρίζω;

Ποιος είναι συνδεδεμένος στο wifi μου χωρίς να το γνωρίζω;

3 second read
0
304

Κάποιες φορές παρατηρούμε ότι η σύνδεση μας στο internet είναι πιο αργή από ότι συνήθως. Τότε είναι πιθανόν να μην φταίει ο πάροχός μας αλλά κάποιος που είναι συνδεδεμένος στο wifi μας και δεν το γνωρίζουμε.

Μπορεί να είναι κάποιος που εκμεταλλευόμενος κενό ασφαλείας στο router-δρομολογητή μας ή να είχαμε δώσει τον κωδικό μας στον γείτονα να τον εξυπηρετήσουμε όταν δεν είχε internet κάποια στιγμή, και ακόμα το έχουμε ξεχάσει, και παραμένει ακόμα συνδεδεμένος!

Γενικότερα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες συσκευές συνδέονται στο wifi του σπιτιού μας μιας και όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές το χρησιμοποιούν, για αυτό μας ενδιαφέρει σε τι κατάσταση βρίσκετε και ποιος συνδέεται σε αυτό.

Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά αν κάποιος συνδέεται στο δίκτυό μας χωρίς την άδειά μας και μας κλέβει το WiFi. Αυτό το επιτυγχάνουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους, κυρίως με τη χρήση ειδικών εφαρμογών αλλά φυσικά μπορούμε και μέσα από το router μας.

Ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος είναι με χρήση της εφαρμογής fing.

Το fing είναι ένα δωρεάν app το οποίο διατίθεται σε iOS και Android αλλά και για desktop υπολογιστές Windows και Mac. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να ανιχνεύσουμε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο wifi που θέλουμε να ελέγξουμε.

Για την εγκατάσταση του app σε laptop ή desktop κατεβάζουμε το πρόγραμμα από εδώ.

Για την εγκατάσταση σε κινητό το κατεβάζουμε από Play και App store αντίστοιχα.

Αφού γίνει η εγκατάσταση στον υπολογιστή μας και το τρέξουμε για πρώτη φορά, θα μας ζητήσει έναν λογαριασμό μέσω Google ή Facebook. Στη συνέχεια το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο “See all devices” στη κεντρική οθόνη του Fing.

πατώντας στην αρχική οθόνη See all devices

Το Fing κάνει Scan όλο το δίκτυο wifi για να βρει και να αναγνωρίσει τις συνδεδεμένες συσκευές στο router μας. ‘Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε θα εμφανιστεί μία λίστα με όλες τις συσκευές.

το Fing μας δείχνει τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο router μας

Στη συνέχεια αν εντοπίσουμε συσκευές που δεν θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο δικό μας wifi τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή password του wifi. Όταν αλλάξει ο κωδικός πρόσβασης στο wifi την ίδια στιγμή αποσυνδέονται όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν τον παλιό κωδικό πρόσβασης.

Όταν αλλάξουμε τον κωδικό πρόσβασης κανείς δεν θα μπορεί να συνδέεται πλέον εάν δεν γνωρίζει το νέο κωδικό. Στην επί πληρωμή, με συνδρομή, το Fing δίνει την δυνατότητα να μπλοκάρετε κάποια συσκευή που συνδέετε στο wifi σας και να μην συνδέεται ούτε στο μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου;

Πώς να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου ; Η διεύθυνση IP θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο τη…