ΑΡΧΙΚΗ Social Αναγνώριση Προσώπου από Υπολογιστή ή αλλιώς DeepFace. – Άρθρο

Αναγνώριση Προσώπου από Υπολογιστή ή αλλιώς DeepFace. – Άρθρο

1 min read
0
5,301
αναγνώριση προσώπου-DeepFace-

DeepFace-αναγνώριση προσώπου

Μία φωτογραφία που είναι τραβηγμένη σε μία πορεία διαμαρτυρίας ή σε ένα γήπεδο ή ακόμα και σε ένα μπαρ και δείχνει πρόσωπα, η φωτογραφική μηχανή απλά θα τα φωτογραφήσει ένας υπολογιστής όμως τα πρόσωπα αυτά θα μπορέσει να τα αναγνωρίσει. Μέσα στον κήπο του Facebook που διαθέτει μακράν τη μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών στον κόσμο η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται για τα καλά.

Εκτοξεύοντας την εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια πέρα από άλλους εταιρικούς ανταγωνιστές στον τομέα του Internet, το σύστημα DeepFace που εξελίσσει ο γίγαντας του social network είναι πλέον ακριβής κατά 97,25% όσο δηλαδή και η αναγνώριση προσώπων από τους ίδιους τους ανθρώπους! “Η πρόθεση δεν είναι να εισβάλει στην ιδιωτική ζωή των πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες του Facebook” επιμένει ο Yann LeCum ένας επιστήμονας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ο οποίος διευθύνει το ερευνητικό τμήμα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook, “αλλά μάλλον να τους προστατεύσει”. Μόλις το DeepFace εντοπίζει το πρόσωπό σας σε ένα από τα 400 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες κάθε μέρα “θα πάρετε μία ειδοποίηση από το Facebook που θα σας ενημερώνει ότι εμφανίζεστε στη φωτογραφία που μόλις ανέβηκε” εξηγεί ο LeCum και συνεχίζει “Στη συνέχεια θα μπορείτε να επιλέξετε να θολώσετε το πρόσωπό σας στην φωτογραφία για την προστασία της ιδιωτικής ζωή σας” Εδώ να πούμε ότι το Facebook ήδη χρησιμοποιεί σύστημα αναγνώρισης προσώπων από την ετικέτα της φωτογραφίας του προφίλ αλλά μόνο για τους φίλους σας.

Το DeepFace δεν είναι το μόνο άλογο στην κούρσα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χρηματοδοτήσει πολλά προγράμματα σε Πανεπιστήμια για την αναγνώριση προσώπων. Και στον ιδιωτικό τομέα η Google και άλλες εταιρείες έχουν τα δικά τους σχέδια για την αυτόματη αναγνώριση ανθρώπων που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και video.

Το πως ακριβώς θα χρησιμοποιείται η αυτόματη αναγνώριση προσώπων και πως ο νόμος μπορεί να την περιορίσει αυτό ακόμα είναι ασαφές. Το βέβαιο είναι ότι μόλις η εν λόγω τεχνολογία ωριμάσει θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ανίχνευση Προσώπου από Υπολογιστή

Είναι εύκολο για έναν υπολογιστή, τουλάχιστον σε σχέση με τον εντοπισμό κοινών αντικειμένων, όπως λουλούδια, ζώα, τοπία, να αναγνωρίσει ένα πρόσωπο, σχεδόν όλα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στις ίδιες θέσεις, μάτια, μύτη, αυτιά, στόμα. άλλωστε εδώ και δεκαετίες οι φωτογραφικές μηχανές είναι σε θέση να ανιχνεύσουν-εντοπίσουν και να εστιάσουν πρόσωπα μέσα σε εικόνες.

Τα πρόσωπα των ανθρώπων δεν είναι όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα

Αλλάζουν συνεχώς, μία επίσκεψη στο κομμωτήριο θα σας αλλάξουν όψη καθώς και ένα πρόσωπο μετά από σαράντα χρόνια θα είναι διαφορετικό, αυτό δεν είναι πρόβλημα να σας αναγνωρίσει κάποιος που σας ξέρει αλλά σίγουρα έναν υπολογιστή θα τον μπερδέψει.

Χάρη σε μία επιστημονική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται βαθιά μάθηση (deep learning) και υπόσχεται να προικίσει με IQ συσκευές και προγράμματα όπου στην ουσία είναι στρώματα μάθησης που μιμούνται τον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έτσι με την επανάληψη και τον όγκο δεδομένων (προσώπων) υπό επεξεργασία οι υπολογιστές μαθαίνουν να ξεχωρίζουν πότε άλλαξε ένα πρόσωπο (γέρασε, αλλαγή στα μαλλιά) και να το αναγνωρίζουν όπως ο άνθρωπος!

Για την ανάπτυξη του DeepFace αναλύθηκαν 4,4 εκατομμύρια πρόσωπα από 4030 χρήστες του κοινωνικού δικτύου που είχαν γίνει tag σε διάφορες φωτογραφίες. Με τη χρήση αυτών των φωτογραφιών το σύστημα εκπαιδεύτηκε ώστε να μάθει να αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου κάθε ατόμου!

Θέμης Βασιλόπουλος.

Τεχνολόγος-Μηχανικός Υπολογιστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Social

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Δορυφορικό internet-Σύνδεση στο Internet με κεραία Starlink

Η σύνδεση στο internet με κεραία Starlink είναι μια επανάσταση στην παγκόσμια συνδεσιμότητ…