ΑΡΧΙΚΗ Tech News 12 δημοφιλείς ιστοσελίδες από τη δεκαετία του ’90 που ακόμα λειτουργούν

12 δημοφιλείς ιστοσελίδες από τη δεκαετία του ’90 που ακόμα λειτουργούν

7 min read
0
1,768

Αν ψάχνετε να νοσταλγήσετε κάτι από την δεκαετία του 1990 και αφορά την τεχνολογία του Internet, εδώ είναι 12 από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους από τη δεκαετία του ’90 που λειτουργούν ακόμη και σήμερα.

Από το ταπεινό ξεκίνημά του στο CERN, ο Παγκόσμιος Ιστός έχει πράγματι διανύσει πολύ δρόμο από τότε που εφευρέθηκε για πρώτη φορά από τον έγκριτο Βρετανό επιστήμονα, Tim Berners-Lee το 1989.

Από απλούς ιστότοπους μόνο με κείμενο έως αργές ταχύτητες Διαδικτύου και αναξιόπιστες συνδέσεις, ο Παγκόσμιος Ιστός έχει επιβιώσει και εξελιχθεί από πολλά περισσότερα, τόσο πολύ που τώρα βρισκόμαστε στο κατώφλι του Web3.

Σε αυτό το άρθρο, θα μεταβούμε στη λωρίδα μνήμης στις ιστορικές στιγμές που υπήρχε μόνο ένας ιστότοπος, μετά δύο και μετά τρεις, μέχρι να καλύψουμε 12 δημοφιλείς ιστότοπους από τη δεκαετία του ’90 που εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα.

1.CERN

Former physicist Tim Berners-Lee invented the World-Wide Web as an essential tool for High Energy Physics (HEP) at CERN from 1989 to 1994. Together with a small team he conceived HTML, http, URLs, and put up the first server and the first wysiwyg (what you see is what you get) browser and html editor. Tim is now Director of the Web Consortium W3C, the International Web standards body based at INRIA, MIT and Keio University.

Το CERN, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1954 στη Γενεύη της Ελβετίας, είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την πυρηνική έρευνα. Στεγάζει επίσης το μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο.

Η ιστοσελίδα του CERN είναι η πρώτη στον κόσμο. Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε από τον Berners-Lee το 1989 ενώ εργαζόταν στο στο CERN. Επισκεφθείτε τη σελίδα για να δείτε μια ζωντανή αναδημιουργημένη έκδοση του αρχικού ιστότοπου του CERN.

2.Εικονική βιβλιοθήκη World Wide Web

η πρώτη βιβλιοθήκη του σημερινού Internet

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η εικονική βιβλιοθήκη του Παγκόσμιου Ιστού ήταν μια εικονική πηγή πληροφοριών για πολλά θέματα. Είναι το πρώτο ευρετήριο περιεχομένου στον κόσμο οπουδήποτε στον Παγκόσμιο Ιστό.

Αναπτύχθηκε επίσης από τον Tim Berners-Lee το 1991. Μέχρι σήμερα, ο ιστότοπος εξακολουθεί να λειτουργεί και να διατηρεί την αρχική του εμφάνιση, αν και ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2017.

3.Nikhef

Nikhef Ολλανδικό Ινστιτούτο από τα πρώτα με δική του ιστοσελίδα

Το νούμερο τρία στη λίστα και ο τρίτος ιστότοπος που έρχεται στο διαδίκτυο είναι το Nikhef, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Πυρηνικής και Ατομικής Φυσικής. Βγήκε στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του 1992 και από τότε είναι online.

Μην αφήσετε το παρόν του να σας ξεγελάσει, αυτός ο ιστότοπος είναι κάτι σαν πρωτότυπος και είναι εδώ από την αρχή του internet αμέσως μετά το CERN και την Εικονική Βιβλιοθήκη που άνοιξαν το δρόμο.

4.ALIWEB

από της πρώτες μηχανές αναζήτησης στο internet του 90

Πριν από την Αναζήτηση Google, υπήρχε το ALIWEB, το οποίο σημαίνει Archie Like Indexing για τον Ιστό. Αναπτύχθηκε από τον Martijn Koster το 1993 και κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.

Τα AliLinks του ALIWEB συνδέεται με πολλούς ιστότοπους από την αρχική του σελίδα, τις οποίες διαθέτει στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης. Ο ιστότοπος ήταν ουσιαστικά μια πρώιμη έκδοση μιας μηχανής αναζήτησης.

Φαίνεται ότι ο ιστότοπος ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2001, επομένως μην περιμένετε να βρείτε τρέχουσες πληροφορίες εκεί.

5.WebCrawler.com

Και αυτή πρωτοπόρος στην αναζήτηση στο Internet

Όπως το ALIWEB, το Webcrawler.com κυκλοφόρησε το 1994. Ήταν επίσης η πρώτη μηχανή αναζήτησης που παρείχε αναζήτηση πλήρους κειμένου και είναι ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα μηχανής αναζήτησης.

Δημιουργήθηκε από τον Brian Pinkerton, το Webcrawler.com είναι μια πιο ισχυρή μηχανή αναζήτησης από την ALIWEB, αλλά εξακολουθεί να μην συγκρίνεται με τις Google και το Bing. Ο ιστότοπος δίνει ακόμα αυτή την αξέχαστη ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’90.

6.Το Exploratorium

το πρώτο μουσείο με δική του σελίδα το 1990

Το Exploratorium είναι ένα δημοφιλές μουσείο τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας που βρίσκεται στις αποβάθρες 15 και 17 στο Σαν Φρανσίσκο. Ιδρύθηκε από τον Frank Oppenheimer και άνοιξε το 1969 στο Palace of Fine Arts.

Ένα από τα πρώτα μουσεία που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και τώρα ένας από τους παλαιότερους σωζόμενους ιστότοπους, το Exploratorium έχει υποβληθεί σε ολική ανανέωση και τώρα διαθέτει έναν μοντέρνο, διαισθητικό σχεδιασμό ιστότοπου.

7.Bloomberg.com

πρωτιά στις ειδήσεις στο internet του 1990

Από το 1993, υπήρχαν μόνο λίγες ιστοσελίδες διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο. Αργότερα το ίδιο έτος, το ειδησεογραφικό Bloomberg θα ενταχθεί στις τάξεις των καινοτόμων εταιρειών που κατείχαν έναν εταιρικό ιστότοπο.

Ιδρύθηκε το 1981, το Bloomberg μπήκε στο Διαδίκτυο το 1993 και μέχρι σήμερα, παραμένει στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό κυρίως για παρουσίαση οικονομικών ειδήσεων, παγκόσμια χρηματιστήρια και ειδήσεις από όλο τον κόσμο.

8.Doctor Fun

ξεκίνησε σαν ιδέα

Ο David Farley ξεκίνησε το Doctor Fun τον Σεπτέμβριο του 1993 ως ένα διασκεδαστικό έργο ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το δημοφιλές webcomic προβλήθηκε από το 1993 έως το 2006 μετά από σχεδόν 2600 ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Ο ιστότοπος εξακολουθεί να είναι προσβάσιμος μέχρι σήμερα, καθώς και όλη η συλλογή κινούμενων σχεδίων του Farley’s Doctor Fun. Είναι μια μεγάλη υπενθύμιση για τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου και πόσο μακριά έχει φτάσει. Διασκεδάστε με τα κινούμενα σχέδια Doctor Fun.

9.Η βάση δεδομένων ταινιών του Διαδικτύου (IMDb)

η πρώτη βάση δεδομένων στον ιστό για το θέαμα

Η βάση δεδομένων ταινιών Διαδικτύου (IMDb) ξεκίνησε ως μια βάση δεδομένων ταινιών που εκτελούνται από θαυμαστές στην ομάδα Usenet ” rec.arts.movies “. Είναι πλέον μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές βάσεις δεδομένων με ενημερωμένες πληροφορίες για ταινίες, καστ και ότι έχει να κάνει με το χώρο του κινηματογράφου κ.λπ.

Ο αρχικός ιστότοπος IMDb κυκλοφόρησε το 1993 κατά τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου και φιλοξενήθηκε από το τμήμα επιστήμης υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Ουαλίας. Το IMDb είναι πλέον μια εταιρεία της Amazon και διαθέτει μοντέρνο σχεδιασμό ιστοσελίδων.

10.Internet Underground Music Archive

από της πρώτες μουσικές database

Ο Jeff Patterson, ο Rob Lord και ο John Luini, τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Santa Cruz, συγκεντρώθηκαν για να ξεκινήσουν το Internet Underground Music Archive για να βοηθήσουν ανεξάρτητους καλλιτέχνες να παρακάμψουν τις δισκογραφικές.

Ο ιστότοπος κυκλοφόρησε το 1993 και επέτρεψε σε ανυπόγραφους καλλιτέχνες να εγγραφούν, να δημιουργήσουν ένα προφίλ και να παρουσιάσουν τη μουσική τους για ροή ή λήψη από τους χρήστες. Η IUMA εξαγοράστηκε από την EMusic, αλλά η κληρονομιά του ιστότοπου παραμένει ζωντανή. Η παραπάνω εικόνα είναι μια αρχειοθετημένη έκδοση του αρχικού ιστότοπου της IUMA.

11.MTV

μεγάλη επιτυχία ο ιστότοπος του MTV τα 90’s

Το MTV, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1981, ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά και δημοφιλή τηλεοπτικά μουσικά εμπορικά σήματα που κυβέρνησαν την παγκόσμια μουσική στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Το domain του κατοχυρώθηκε ήδη από το 1993 από τον VJ Adam Curry.

Ο ιστότοπος του MTV έχει λειτουργήσει και είναι ακόμη πιο ενεργός αυτές τις μέρες. Χρησιμοποιώντας το Wayback Machine, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο και να δείτε κατοπτρικές εικόνες του προηγούμενου ιστότοπου του MTV. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να δείτε πώς έμοιαζαν πολλοί ιστότοποι στο παρελθόν.

12.Whitehouse.gov

από τα πρώτα κυβερνητικά site

Η κυβέρνηση Κλίντον “πήρε” τον Λευκό Οίκο διαδικτυακά τον Οκτώβριο του 1994. Ο ιστότοπος, ο οποίος είναι ο επίσημος ιστότοπος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι διαθέσιμος τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά.

Το Whitehouse.gov ή το wh.gov έχει επί του παρόντος μια απλή μοντέρνα εμφάνιση, η οποία απέχει πολύ από τις προηγούμενες μέρες του και αποτελεί απόδειξη του πόσο έχει αλλάξει ο Παγκόσμιος Ιστός.

Ενώ εκατομμύρια καλοί και ακόμη και εξαιρετικοί ιστότοποι ήρθαν και παρήλθαν, τελετουργικά και χωρίς τελετές, αυτοί ήταν εδώ από την αρχή του Internet.

Ενώ απολαμβάνετε το Διαδίκτυο και τον Παγκόσμιο Ιστό όπως τον ξέρουμε σήμερα, να θυμάστε πάντα ότι υπήρχε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο, μετά κακό Διαδίκτυο και τώρα, εξαιρετική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξί είναι καθ’ οδόν, επιβάτες ενδέχεται να πετούν μέχρι το 2025

Φανταστείτε στο πολύ κοντινό μέλλον, σχεδόν αθόρυβα αεροταξί να πετούν πάνω από την πόλη σ…