ΑΡΧΙΚΗ Tech News Τα υποθαλάσσια καλώδια του διαδικτύου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση σεισμών και όχι μόνο…

Τα υποθαλάσσια καλώδια του διαδικτύου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση σεισμών και όχι μόνο…

48 second read
0
3,031
υποθαλάσσια καλώδια του διαδικτύου

Τα καλώδια του διαδικτύου που διασχίζουν το πυθμένα της θάλασσας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση σεισμών και τσουνάμι η για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα ρεύματα τον ωκεανών.

Αυτά τα καλώδια τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μια τεράστια σειρά επιστημονικών αισθητήρων μέσα στα βαθιά νερά που βρίσκονται, λένε από το Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (NPL).

υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου

Οι επιστήμονες δοκίμασαν και προσπάθησαν να συλλέξουν πληροφορίες από υποθαλάσσια καλώδια σε μια σύνδεση οπτικών ινών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Science Magazine.

H εγκατάσταση μεμονωμένων μόνιμων αισθητήρων για την παρακολούθηση του βυθού του ωκεανού είναι πολύ δαπανηρή, μόνο λίγοι παγκοσμίως υπάρχουν, λένε οι επιστήμονες.

«Το 70% της επιφάνειας της Γης είναι νερό, αλλά όλοι οι σεισμικοί σταθμοί βρίσκονται στη στεριά, επειδή είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό να εγκατασταθούν μόνιμοι αισθητήρες στον πυθμένα της θάλασσας», δήλωσε στο BBC ο Δρ Giuseppe Marra του NPL.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 430 υποθαλάσσια καλώδια σε όλο τον κόσμο, που εκτείνονται σε αποστάσεις 1,3 εκατομμυρίων km (800.000 μίλια)

Υποθαλάσσια καλωδίωση

Σύμφωνα με τον Δρ Marra οι δονήσεις, οι αλλαγές πίεσης και οι θερμοκρασίες που επιδρούν στα υπόγεια καλώδια τηλεπικοινωνιών τον ωκεανών θα μπορούσαν να συλλέγονται πληροφορίες και κατόπιν επεξεργασίας και ανάλυσης τον δεδομένων να προκύπτουν σπουδαία συμπεράσματα.

Οι ερευνητές είπαν ότι είχαν εντοπίσει σεισμούς αλλά και ωκεάνια κύματα και ρεύματα χρησιμοποιώντας μια σύνδεση οπτικών ινών 5.860 χιλιομέτρων της EXA Infrastructure μεταξύ Southport, Lancashire και Halifax του Καναδά.

«Εάν εφαρμόσουμε αυτή την μέθοδο σε μεγάλο αριθμό καλωδίων», είπε ο Δρ Μάρα, «θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε αυτήν την υποβρύχια υποδομή σε μια τεράστια σειρά ανιχνευτών για σεισμούς, ωκεάνια ρεύματα και άλλα. Η επέκταση του σεισμικού δικτύου από την ξηρά στον πυθμένα της θάλασσας θα βελτιώσει την γνώση μας για την εσωτερική δομή της Γης και τη δυναμική της συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Οι αισθητήρες που βασίζονται σε καλώδια θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την «επίκεντρη περιοχή» ενός σεισμού με τον ίδιο τρόπο όπως τα χερσαία σεισμόμετρα. Ακόμα και στην παρακολούθηση των ρευμάτων, βαθέων υδάτων για αλλαγές που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Καθώς επίσης και στην παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις θερμοκρασίες του πυθμένα της θάλασσας.

Ο τεχνολογικός κολοσσός Google συμμετείχε στην έρευνα καθώς και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica, στην Ιταλία.

Ο Brian Baptie επικεφαλής της ομάδας σεισμολογίας της Γης για το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, είπε ότι το να εκμεταλλευτούμε την υποθαλάσσια καλωδίωση θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ικανότητα των επιστημόνων να κάνουν μετρήσεις σε τεράστιες περιοχές της επιφάνειας της Γης όπου ήταν πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν συμβατικές τεχνολογίες βγάζοντας σπουδαία συμπεράσματα αλλά και να μας βοηθήσει στην πρόβλεψη σεισμών.

«Δημιουργεί μια καταπληκτική ευκαιρία να παρατηρήσουμε σεισμούς στη μέση των ωκεανών σε κοντινή απόσταση καθώς και τη δελεαστική πιθανότητα μέτρησης άλλων φυσικών φαινομένων όπως υποθαλάσσιες ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι στο μέλλον», είπε.

Δείτε εδώ όλα τα υποθαλάσσια καλώδια σε όλο τον κόσμο.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Τα καλύτερα sites για εύρεση εργασίας

Τα καλύτερα sites για εύρεση εργασίας: οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μας επιτρέπουν…