ΑΡΧΙΚΗ Smartphones Χωρητικότητα μπαταρίας ή ταχύτητα φόρτισης: Τι είναι πιο σημαντικό;

Χωρητικότητα μπαταρίας ή ταχύτητα φόρτισης: Τι είναι πιο σημαντικό;

2 second read
0
372

Χωρητικότητα μπαταρίας ή ταχύτητα φόρτισης;

Θέλουμε ένα κινητό τηλέφωνο με μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία ή να φορτίζει γρήγορα η μπαταρία του. Περιμένετε, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο;

Η ιδανική μπαταρία smartphone είναι αυτή που σε κάνει ξεχνάς να την φορτίσεις. Δηλαδή, είναι κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Για παράδειγμα, αν σας συμβαίνει συχνά να πρέπει οπωσδήποτε να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο πριν φύγετε από το σπίτι σας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα σβήσει ξαφνικά, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα.

Με τόσες εταιρείες που κατασκευάζουν smartphone να υπερηφανεύονται τον τελευταίο καιρό για τη σούπερ γρήγορη φόρτισή τους που φτάνει από 18 W έως μέχρι 100 W ή ακόμα υψηλότερα, νομίζει κάνεις ότι η ταχύτητα φόρτισης ενός κινητού έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τη συνολική χωρητικότητα της μπαταρίας και την διάρκειά της. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Ας το δούμε.

Πώς λειτουργούν οι μπαταρίες smartphone;

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, ας μάθουμε πρώτα πώς λειτουργούν οι μπαταρίες. Οι μπαταρίες των smartphone είναι κατασκευασμένες από ιόντα λιθίου και αναπόφευκτα υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου. Λειτουργούν ανταλλάσσοντας ηλεκτρόνια μεταξύ δύο ηλεκτροδίων: θετικά φορτισμένα (κάθοδος) και αρνητικά φορτισμένα (άνοδος).

Όταν το smartphone είναι σε χρήση (ή απλώς είναι σε αδράνεια και εκτελούνται εφαρμογές στο παρασκήνιο) τα ηλεκτρόνια από τον αρνητικό πόλο ρέουν προς τον θετικό πόλο. Αυτή η ροή τροφοδοτεί τα στοιχεία της μπαταρίας στο smartphone σας και σας επιτρέπει να εκτελείτε εφαρμογές και να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες όπως κλήσεις, WiFi, GPS, φακός κ.λπ.

Κατά τη φόρτιση, αυτή η ροή αντιστρέφεται, δηλαδή, τα ηλεκτρόνια ρέουν από θετικό σε αρνητικό. Αυτή είναι συνοπτικά, τεχνικά η διαδικασία που κάνει η μπαταρία του κινητού μας στους κύκλους φόρτισης της. Οι συνεχόμενοι κύκλοι φόρτισης είναι κακό για την μπαταρία, επειδή όσο περισσότερη ανισορροπία (κίνηση ιόντων) κάνει η μπαταρία σε βάθος χρόνου τόσο πιο γρήγορα θα υποβαθμιστεί μειώνοντας τη χωρητικότητά της.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλουμε το τηλέφωνό μας να παραμένει κοντά στο 50% της φόρτισης για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά αυτό δεν είναι βολικό για καθημερινή χρήση. Επομένως, για μια βέλτιστη και σταθερή συνήθεια φόρτισης, θα πρέπει να διατηρείτε την μπαταρία σας περίπου μεταξύ 80%-20% και ποτέ υψηλότερη ή χαμηλότερη από αυτό το εύρος, σταθερά.

Γιατί οι κατασκευαστές δε δίνουν προτεραιότητα στην χωρητικότητα της μπαταρίας ;

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι κατασκευαστές smartphone προσφέρουν ταχύτητα πάνω από τη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Ο πρώτος είναι, επειδή η προσθήκη μιας μεγαλύτερης μπαταρίας κάνει τη συσκευή πιο ογκώδη. Όταν κάποιος υποψήφιος αγοραστής μπαίνει σε ένα κατάστημα κινητών η πρώτη ματιά είναι στο πόσο ογκώδες είναι ένα κινητό. Με άλλα λόγια, η εμφάνιση και η αισθητική μιας συσκευής παίζει τεράστιο ρόλο στην απόφαση αγοράς.

Ένα smartphone με λεπτή εμφάνιση και αισθητική φαίνεται πιο μοντέρνο και δίνει μια premium εικόνα, τραβώντας την προσοχή και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του υποψήφιου αγοραστή. Εξαιτίας αυτού, οι εταιρείες smartphone ανταγωνίζονται για να κάνουν τα προϊόντα τους όσο το δυνατόν πιο οπτικά διακριτά για να κάνουν μια καλή πρώτη εντύπωση στον υποψήφιο αγοραστή.

Και δεύτερον, η ταχύτερη φόρτιση προσφέρει καλύτερο μάρκετινγκ (και δεν επηρεάζει και την εμφάνιση) δίνοντας την δυνατότητα στις εταιρείες να παρουσιάσουν ένα ακόμη χαρακτηριστικό για το κινητό που κατασκευάζουν. Στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει να περιμένουμε να φορτιστούν τα τηλέφωνά μας, Επομένως γνωρίζουμε πλέον γιατί οι εταιρείες κινητών παρουσιάζουν σαν πανάκεια το χαρακτηριστικό της γρήγορης φόρτισης στα κινητά.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος η γρήγορη φόρτιση στο κινητό μας τηλέφωνο μας εξοικονομεί σίγουρα κάποιο χρόνο.

Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι μπορούμε απλά να φορτίσουμε το κινητό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, και θα είχε δίκιο. Εάν το τηλέφωνό μας μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα χρήσης, τότε η γρήγορη φόρτιση φαίνεται κάπως περιττή. Ωστόσο, πείτε ότι βιάζεστε να φύγετε για μια σημαντική συνάντηση σε 30 λεπτά και το τηλέφωνό σας είναι νεκρό. Σε αυτήν την περίπτωση, η γρήγορη φόρτιση θα μας εξυπηρετήσει.

Παρανοήσεις σχετικά με την μπαταρία smartphone

Μια δημοφιλής παρανόηση είναι ότι η γρήγορη φόρτιση μπορεί να βλάψει την μπαταρία του τηλεφώνου μας μακροπρόθεσμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το είχαμε αναλύσει με άρθρο εδώ.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να βλάψει το κινητό μας τηλέφωνο είναι τα κακής ποιότητας αξεσουάρ που υπάρχουν στο παραεμπόριο και θα πρέπει να αποφεύγονται. Και αναφερόμαστε σε περιφεριακά όπως, φορτιστές, ακουστικά, αντάπτορες κ.α.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε στην γρήγορη φόρτιση του κινητού μας είναι όταν ολοκληρώνεται η φόρτιση της μπαταρίας να το αποσυνδέουμε από το ρεύμα για να μην δημιουργούνται υπερθερμάνσεις στην μπαταρία που η συσσώρευσή τους οδηγεί σε γρηγορότερη φθορά της μπαταριάς στον χρόνο.

Η υπερθέρμανση μπορεί να αλλάξει τη φυσική δομή της μπαταρίας και να μειώσει σημαντικά τη μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης της.

Πότε πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην ταχύτητα έναντι της χωρητικότητας

Εάν ταξιδεύετε πολύ και είστε πολλές ώρες σε κάποια διαδρομή χρειάζεστε οπωσδήποτε έναν γρήγορο φορτιστή γιατί δεν ξέρετε πότε μπορεί να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση σε μια λειτουργική πρίζα ώστε να φορτίσετε το κινητό σας. Σε μια τέτοια περίπτωση το να φορτίζουμε το κινητό μας πολύ συχνά στη usb του αυτοκίνητού μας δεν είναι και ότι καλύτερο.

Ωστόσο για τους περισσότερους ανθρώπους η γρήγορη φόρτιση αφορά περισσότερο την ευκολία παρά την αναγκαιότητα. Είναι περίπου αυτή η ευκολία του μυαλού μας, ότι αν τύχει ποτέ να μας τελειώσει η μπαταρία, μπορούμε να συνδέσουμε τη συσκευή μας για μερικά λεπτά και να πραγματοποιηθεί φόρτιση γρήγορα.

Πότε πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη χωρητικότητα έναντι της ταχύτητας

Γνωρίζουμε ότι η γρήγορη φόρτιση είναι χρήσιμη όταν δεν έχουμε τον χρόνο που χρειάζεται για μία πλήρης φόρτιση του κινητό μας. Εάν περνάμε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι ή στο γραφείο η γρήγορη φόρτιση δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας όταν αγοράζουμε ένα νέο κινητό τηλέφωνο.

Να έχετε υπόψη σας ότι ένα τηλέφωνο με μπαταρία 5000mAh (μεγάλη σε διάρκεια μπαταρία) και «κανονική» ταχύτητα φόρτισης θα σας εξυπηρετήσει για περισσότερα χρόνια από ένα τηλέφωνο με μπαταρία 3500mAh (κανονική σε διάρκεια μπαταρία) και με «μεγάλη ταχύτητα φόρτισης» 100W .

Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις σε αυτό. Για παράδειγμα, εταιρείες επεξεργαστών κινητών εξελίσσουν κατασκευάζοντας προσαρμοσμένους επεξεργαστές smartphone που είναι εξαιρετικά βελτιστοποιημένοι, αποδοτικοί και βαθμονομημένοι ειδικά για να “καταναλώνουν” ελάχιστη μπαταρία. Οπότε, ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας με μπαταρία κανονικής διάρκειας αλλά με δυνατότητα ταχείας ταχύτητας φόρτισης μπορεί η μπαταρία του να διαρκεί περισσότερο χρόνο. Θεωρητικά τουλάχιστον.

Αλλά σύμφωνα με έναν γενικό κανόνα όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει.

Τα smartphone συνεχώς εξελίσσονται τεχνολογικά αυξάνοντας επεξεργαστική ισχύ με χαμηλότερη ενέργεια, εφαρμογές που δεν “απασχολούν” συνέχεια τον επεξεργαστή μειώνοντας έτσι την κατανάλωση και την φθορά της μπαταρίας, κάνοντας την ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση σε νεότερο μοντέλο κινητού να είναι λιγότερο εμφανής.

Οι μπαταρίες smartphone πρέπει να είναι ισορροπημένες

Τελικά, δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής μεταξύ της ταχύτητας φόρτισης και της χωρητικότητας της μπαταρίας. Και τα δύο έχουν θετικά και αρνητικά. Αυξάνοντας πολύ τη χωρητικότητα μπαταρίας το τηλέφωνο γίνεται πιο ογκώδες. Μικρότερη μπαταρία και μικρότερο σε όγκο κινητό σημάνει μείωση διάρκειας χρήσης. Αύξηση στην ταχύτητα φόρτισης, κίνδυνος υπερθέρμανσης κινητού και γρήγορης φθοράς μπαταρία.

Τι είναι πιο σημαντικό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο που κάνει την ερώτηση, τον τρόπο ζωής του, τον τρόπο χρήσης του τηλεφώνου του καθημερινά, και φυσικά τον προϋπολογισμό του. Το σίγουρο είναι ότι, οι μπαταρίες των smartphone γίνονται πιο “έξυπνες” κάθε χρόνο. 

Με όλη την τεχνολογία αιχμής που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι απίθανο η διάρκεια ζωής της μπαταρίας να είναι πρόβλημα στα σύγχρονα τηλέφωνα.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Smartphones

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Είναι η γρήγορη φόρτιση βλαβερή για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

Η γρήγορη φόρτιση μάς επιτρέπει να δώσουμε στη μπαταρία μας μια γρήγορη “ανάσα”…