ΑΡΧΙΚΗ Επιστήμες Χειρουργικά εργαλεία εκτυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή στο ΑΠθ.

Χειρουργικά εργαλεία εκτυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή στο ΑΠθ.

0 second read
0
1,848
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Tα εργαλεία αυτά αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία λόγω του ότι δεν χρειάζονται αποστείρωση όπως τα ατσάλινα!

Μία παγκόσμια πρωτοτυπία αναπτύχθηκε στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής με θέμα “Εφαρμογές της Τρισδιάστατης εκτύπωσης στη χειρουργική” του ειδικευμένου ιατρού στη γενική χειρουργική Πέτρου Μπαγγέα. Αφορά τρισδιάστατα εκτυπωμένα χειρουργικά εργαλεία με αντιμικροβιακές και αντιπροσκολητικές κατά των βακτηρίων ιδιότητες επειδή είναι επικαλυμμένα με  ένα λεπτό υμένιο νανοσωματιδίων αργύρου!

Τα εκτυπωμένα χειρουργικά εργαλεία δεν χρειάζονται αποστείρωση, μπορεί να είναι μιας χρήσης αλλά μπορούν να αποστειρωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν μέχρι δέκα φορές .

«Τα εργαλεία αυτά είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα που τα θέλουμε. Tρισδιάστατα εκτυπωμένα χειρουργικά εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί από Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Η πρωτοτυπία στα δικά μας εργαλεία είναι ότι δεν χρειάζονται αποστείρωση γιατί είναι επικαλυμμένα με νανοσωματίδια αργύρου που έχουν αντιμικροβιακές και αντιπροσκολητικές ιδιότητες. Τα εργαλεία αυτά μπορεί να είναι μιας χρήσεως αλλά μπορούν να αποστειρωθούν μέχρι και 10 φορές και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Το κόστος τους είναι ελάχιστο. Για παράδειγμα, η εκτύπωση ενός χειρουργικού αγκίστρου κοστίζει το 1/14 της τιμής του κλασικού ατσάλινου», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπαγγέας.

Προς το παρόν, όπως ανέφερε ο κ. Μπαγγέας, τα όργανα αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά αλλά χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός αυτοχρηματοδοτούμενου πειράματος.

Ο σκοπός της χρήσης αυτών τον τρισδιάστατων εκτυπωμένων εργαλείων είναι να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις αναγκών που προκύπτουν από μαζικές καταστροφές ή πολέμους, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστείρωσης.

Η διδακτορική διατριβή, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη τεχνολογία, εκπονείται στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αντώνιου Μιχαλόπουλου και στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βασίλειου Παπαδόπουλου.

Σημαντικός αρωγός είναι το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βέρνης Inselspital, με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστομένη Εξαδάκτυλο.

Τα εκτυπωμένα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου ABCS3-Applied Basic Clinical Seminar όπου φοιτητές ιατρικής θα εκπαιδευτούν σε χειρουργικές τεχνικές με εκτυπωμένα τρισδιάστατα χειρουργικά εργαλεία σε έκτακτες συνθήκες.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Επιστήμες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Μπαταρίες <<Οργανικές>> φορτίζουν σε 5 λεπτά!

Μία εταιρεία νεοφυής από το Ισραήλ με το όνομα StoreDot ανακάλυψε μία νέα τεχνολογία στις …