




Το Facebook ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε ένα νέο μακροπρόθεσμο project τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Ego4D. Tο συγκεκριμένο project στοχεύει στην επίλυση των προκλήσεων γύρω από την εγωκεντρική αντίληψη για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η εγωκεντρική αντίληψη είναι το πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον κόσμο γύρω τους, μια προοπτική πρώτου προσώπου. Tην προοπτική αυτή είναι δύσκολο να “κατανοήσει” η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς θα πρέπει να βασίζεται στη μάθηση από την άποψη τρίτου προσώπου. Το Facebook AI στοχεύει να λύσει αυτό το πρόβλημα για να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο επόμενο επίπεδο και να «ξεκλειδώσει μια νέα εποχή καθηλωτικών εμπειριών».
Η εταιρεία συγκέντρωσε μια ομάδα ερευνητών από 13 πανεπιστήμια και εργαστήρια σε εννέα χώρες για να συλλέξει μεγάλο όγκο δεδομένων για το έργο. Η παγκόσμια ομάδα κατάφερε να συλλέξει 2.200 ώρες βίντεο πρώτου προσώπου από περισσότερους από 700 συμμετέχοντες που ζουν την καθημερινή τους ζωή, όλες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη ”διδασκαλία” της τεχνητής νοημοσύνης.
Ένας επιστήμονας σχετικά με το έργο λέει ότι το πεδίο τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να έχει ένα νέο πρότυπο, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να μάθει από την οπτική γωνία πρώτου προσώπου και να κατανοήσει την κίνηση σε πραγματικό χρόνο.
Η εταιρεία φέρνει το παράδειγμα του λούνα παρκ. Από την οπτική γωνία τρίτου προσώπου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταλάβει τι κοιτάζει, αλλά αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να είναι δεμένη στο κάθισμα του λούνα παρκ, δεν μπορεί ξέρει τι συμβαίνει.
Η ομάδα έχει πέντε σημεία αναφοράς που θέλει να επιτύχει, συμπεριλαμβανομένου του να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να κατανοήσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να χειρίζεται αντικείμενα και να σχεδιάζει το μέλλον όπως μπορεί ένας άνθρωπος.
Τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Facebook θα είναι δημόσια διαθέσιμα για τους ερευνητές τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια στις αρχές του 2022 θα υπάρξει μια ερευνητική πρόσκληση για τους ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως να διδάξουν σε άλλα μηχανήματα εγωκεντρική αντίληψη τεχνητής νοημοσύνης.




