ΑΡΧΙΚΗ Tech News Τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου κατέχουν οι ΗΠΑ.

Τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου κατέχουν οι ΗΠΑ.

1,230
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Το TOP500.org ταξινομεί και απαριθμεί τους 500 πιο ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κόσμου. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1993 και δημοσιεύει έναν ενημερωμένο κατάλογο των υπερυπολογιστών δύο φορές το χρόνο.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο κατάλογο των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο (Top 500 Supercomputers) προκύπτει ότι μετά από πολυετή κινεζική κυριαρχία η πρώτη θέση ανήκει πλέον στις ΗΠΑ, με το νέο υπερυπολογιστή με το όνομα Summit. Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Κίνα διαθέτει πολλούς περισσότερους υπερυπολογιστές 206 από τις ΗΠΑ με 124 .

Ο υπερυπολογιστής Summit που σημαίνει κορυφή, κατασκευάσθηκε από την ΙΒΜ και είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Τενεσί. Ο Summit διαθέτει ισχύ 122,3 petaflops, έχει 4.356 κόμβους, ο καθένας από τους οποίους είναι εξοπλισμένος με δύο επεξεργαστές Power9 22 πυρήνων και έξι NVIDIA Tesla V100 GPUs.

Ακολουθεί δεύτερος ο -επί μια διετία στη Νο 1 θέση- Sunway TaihuLight από την Κίνα, που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής στο Γουσί και έχει ισχύ 93 petaflops. Τρίτος είναι ο αμερικανικός Sierra του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore επίσης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με ισχύ 71,6 petaflops, και αυτός κατασκευή της ΙΒΜ.

O υπερυπολογιστής Sunway TaihuLight τις Κίνας
O υπερυπολογιστής Sunway TaihuLight τις Κίνας

Τέταρτος είναι ο κινεζικός υπερυπολογιστής γνωστός και ως Γαλαξίας-2Α με 61,4 petaflops και πέμπτος ο ιαπωνικός ABCI, κατσκευασμένος από τη Fujitsu, με απόδοση 19,9 petaflops. Παρά την πρωτιά των ΗΠΑ ξανά στην κορυφή, έχουν πλέον λιγότερους υπολογιστές στο Top 500.org (124), από ό,τι πριν ένα εξάμηνο (145), ενώ αντίθετα η Κίνα μεγαλώνει την «ψαλίδα» καθώς από 202 υπερυπολογιστές πριν έξι μήνες σήμερα διαθέτει 206. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 36 υπερυπολογιστικά συστήματα ανάμεσα στα 500 ισχυρότερα του κόσμου και έπονται Βρετανία (22), Γερμανία (21) και Γαλλία (18),χώρες που είναι σχεδόν ίδιοι σε υπερυπολογιστές με τους προηγούμενους καταλόγους.

Σχεδόν όλοι οι υπερυπολογιστές της λίστας (97,8%) τροφοδοτούνται από κύριους επεξεργαστές με οκτώ ή περισσότερους πυρήνες και περισσότεροι από τους μισούς (53,2%) έχουν πάνω από 16 πυρήνες.

Για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπερυπολογιστών στον κόσμο δεν είναι μια αμερικανική εταιρεία, αλλά η κινεζική Lenovo, που έχει δημιουργήσει τα 122 συστήματα του Top 500 (ποσοστό 24%). Ακολουθούν οι εταιρείες HPE, Inspur, Cray και Sugon. Η ΙΒΜ έχει κατασκευάσει τους δύο από τους τρεις ισχυρότερους υπερυπολογιστές, αλλά συνολικά έχει μόνο 19 συστήματα στον κατάλογο. Το πιο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα ή αλλιώς ο πιο «πράσινος» υπερυπολογιστής στον κόσμο είναι ο ιαπωνικός Shoubou B του ερευνητικού κέντρου RIKEN, ο οποίος είναι Νο 362 στην παγκόσμια κατάταξη επεξεργαστικής ισχύος.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Load More By webmedia
Load More In Tech News

Αφήστε μια απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να βάλετε το Green Tech στο δικό σας σπίτι.

Τα μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα βήματα για τον πλανήτη. Θέλετε να βοηθήσετε…