ΑΡΧΙΚΗ Gadgets Τι είναι το project Ara της Google;

Τι είναι το project Ara της Google;

0 second read
0
4,028
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Το project Ara είναι το πιο φιλόδοξο project πάνω στο οποίο εργάζεται εδώ και πολύ καιρό η Google, στόχος είναι η κατασκευή το πρώτου αρθρωτού smartphone στο κόσμο, δηλαδή θα επιτρέπετε στον χρήστη να “δημιουργήσει” το δικό του κινητό παραμετροποιόντας το hardware όπως εκείνος θέλει. Θα μπορεί ο χρήστης να βάζει όποια μνήμη, επεξεργαστή, κάμερα ακόμα και οθόνη θέλει, ανάλογα με τις ανάγκες του και την τσέπη του.

Τι είναι ακριβώς το project Ara

Project Ara είναι η κωδική ονομασία για μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ανάπτυξη μια πλατφόρμας ανοικτού Hardware για τη δημιουργία κινητών με αποσπώμενα εξαρτήματα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει ένα δομικό σκελετό (ενδοσκελετός ο οποίος συγκρατεί τα εξαρτήματα του κινητού που τοποθέτησε ο χρήστης), όπως μια οθόνη, πυξίδα, WiFi, κάμερα ή έξτρα μπαταρία. Η συγκεκριμένη λειτουργία καθιστά τους χρήστες ικανούς ν’ αντικαταστήσουν μόνοι τυχόν χαλασμένα εξαρτήματα ή να τα αναβαθμίσουν με την πάροδο της τεχνολογίας, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τη συσκευή κι ενδεχομένως μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σίγουρα από τα πιο ενδιαφέροντα project που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και όπως ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το project Ara θα ενέπνεε κι άλλους να επιχειρήσουν να το ανταγωνιστούν και να το αντιγράψουν.

Το 2014 μιλώντας στο συνέδριο Linaro Connect US ο επικεφαλής του project Ara, Paul Eremenko ανακοίνωσε ότι τα modules “θα μπορούν να αλλάζουν ενώ η συσκευή είναι σε λειτουργία. Για παράδειγμα αν η μνήμη είναι πλήρης, μπορείτε να προσθέσετε νέα χωρίς να κλείσει. Το ίδιο θα γίνεται και με την κάμερα, αν τραβάτε βίντεο ή φωτογραφίες και χρειάζεστε καλύτερη κάμερα, θα μπορείτε να την αλλάζετε στη στιγμή. Τα μόνα κομμάτια που δεν θα μπορούν να αλλάζουν ενώ η συσκευή είναι ανοιχτή είναι η οθόνη και ο επεξεργαστής.” Η Google στοχεύει να διαθέσει τη συσκευή σε online store, παρόμοιο με το Google Play Store, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε τι τιμές θα κυμαίνονται.

Σύμφωνα με την ομάδα του project Ara μία σημαντική παράμετρο που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα test είναι οι πτώσεις της συσκευής που θα πρέπει να κρατάει τα κομμάτια και όλα τα moduls της ενωμένα και από ότι φαίνεται αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η συσκευή βρίσκετε ακόμα στα εργαστήρια.

Όπως και να έχει το πρόκειται για ένα ενδιαφέρον project που θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί, όπου σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Google θα ολοκληρωθεί το 2016.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την αρχική ιδέα του εγχειρήματος για αρθρωτό smartphone την είχε πριν χρόνια η Motorola.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Gadgets

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Εργαλείο πρόβλεψης πλημμυρών, Flood Hub της Google

Χρησιμοποιώντας δεδομένα πρόβλεψης καιρού και με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης η Google μπ…