ΑΡΧΙΚΗ Virtual Reality Τι είναι το ChatGPT; Η τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τον κόσμο μας!

Τι είναι το ChatGPT; Η τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τον κόσμο μας!

4 second read
0
814

Στη σημερινή εποχή, τεχνολογίες όπως η Τεχνητή νοημοσύνη (Ai-Artificial intelligence) και η Μηχανική Εκμάθηση (ML-Machine Learning) της χρησιμοποιούμε διευκολύνοντας την ζωή μας καθημερινά. Οι τεχνολογίες αυτές μας γνωρίζουν πολύ καλά, μας προτείνουν ότι μας αρέσει και μας αποτρέπουν από ότι δεν μας αρέσει. Yπολογιστής και άνθρωπος πλέον συνυπάρχουν, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μέρος του ηλεκτρονικού εγκεφάλου ενός υπολογιστή που σκέφτεται και πράττει για εμάς. Ας αναλογιστούμε, έχουμε εναποθέσει την υπολογιστική μας δυνατότητα, τη μνήμη μας την σκέψη μας στο κινητό μας τηλέφωνο και στα application. Περιμένουμε από αυτά τι θα μας προτείνουν, που θα διασκεδάσουμε τι θα αγοράσουμε, πως θα πάμε στην τοποθεσία που θέλουμε. Οτιδήποτε θέλουμε να μάθουμε, να επιλέξουμε το αναζητούμε σαν πληροφορία στο κινητό μας τηλέφωνο. Είναι μία προέκταση του μυαλού μας.

Τι είναι το ChatGPT;

Τεχνικά το ChatGPT είναι μια παραλλαγή του μοντέλου γλώσσας GPT (Generative Pre-training Transformer) που αναπτύχθηκε ειδικά για τη δημιουργία κειμένου που μοιάζει με άνθρωπο στα πλαίσια συνομιλίας. Έχει σχεδιαστεί για να παράγει αποκρίσεις φυσικής γλώσσας όταν δίνονται πληροφορίες από έναν χρήστη.

Το ChatGPT είναι μία πλατφόρμα που αλληλεπιδρά με συνομιλητικό τρόπο και βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και συγκεκριμένα στο γλωσσικό μοντέλο (Large Language Model-LLM). Είναι δημιουργία της Αμερικανικής εταιρείας Open AI και στην ουσία το μοντέλο ChatGPT απαντά με μορφή διαλόγου σε ερωτήσεις που του κάνουμε γράφοντας τες ως κείμενο.

Το CharGPT είναι τόσο πραγματικό που μπορεί να παραδέχεται ακόμα και τα λάθη του, να αμφισβητεί λανθασμένες ερωτήσεις που του απευθύνονται καθώς και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα. Κάθε απάντηση που μας δίνει το σύστημα στα ερωτήματα μας είναι ολοκληρωμένη και με σαφήνεια, σαν να υπάρχει πραγματική ανθρώπινη σκέψη σε αυτά. Κι όμως είναι απλά μία μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι σχεδιασμένο για να αξιοποιεί πληροφορίες από το διαδίκτυο και σε λίγα δευτερόλεπτα να “γράφει” σαν άνθρωπος διάφορα κείμενα με βάση τα ερωτήματα και της απορίες του χρήστη, από επιστημονικά άρθρα μέχρι ποιήματα και θεατρικά έργα.

Τι είναι το ChatGPT; Και πως θα είναι η μηχανές αναζήτησης στο κοντινό μέλλον;

Το ChatGPT έχει εντυπωσιάσει όλο τον κόσμο, τελευταία έγινε γνωστό και στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πιο εξελιγμένη και δημιουργική εκδοχή της μηχανής αναζήτησης της Google (γι’ αυτό άλλωστε η τελευταία ανησυχεί).

Αξίζει να δοκιμάσετε της δυνατότητες του ChatGPT και να δείτε πως θα είναι η μηχανές αναζήτησης και η εφαρμογές στο πολύ κοντινό μέλλον.

Μπορείτε να μπείτε από εδώ και να πατήσετε το κουμπί ΤRΥ ChatGPT, στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό δίνοντας κάποιο email σας και μετά από την επιβεβαίωση θα σας ζητήσει το κινητό σας για να σας αποστείλει κωδικό επαλήθευσης ότι είστε εσείς. Δεν χρειάζεται να σας φοβίζει που θα δώσετε το κινητό σας, είναι αποκλειστικά και μόνο για να γίνει επιβεβαίωση των στοιχείων σας, είναι απολύτως ασφαλές και δεν θα σας ξαναενοχλήσουν. Στην συνέχεια μπαίνετε στην πλατφόρμα όπου μπορείτε να θέσετε το πρώτο σας ερώτημα. Από ‘who was kolokotronis’ έως και ‘what kind of shoes should i buy’, πραγματικά οι απαντήσεις θα σας εντυπωσιάσουν!

Η εταιρεία Open AI που δημιούργησε το ChatGPT ειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην Μηχανική Εκμάθηση και παράλληλα “τρέχει” και άλλα σχετικά project όπως το DALL·E 2. Είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές εικόνες και τέχνη μέσα από μια περιγραφή που θα του δώσουμε σε φυσική γλώσσα. Παράδειγμα : μπορούμε να ζητήσουμε γράφοντάς του “ένα πράσινο σπίτι με δέντρα κοντά στην θάλασσα” και το σύστημα θα μας εμφανίσει σε λίγα λεπτά στην οθόνη μας, φωτογραφίες με πράσινα σπίτια με δέντρα κοντά στην θάλασσα!

Το DALL·E 2 μπορεί να δημιουργήσει πρωτότυπες, ρεαλιστικές εικόνες και έργα τέχνης από μια
περιγραφή κειμένου που θα του δώσουμε. Μπορεί να συνδυάσει έννοιες, χαρακτηριστικά και στυλ. Πραγματικά εντυπωσιακό! Δοκιμάστε το οπωσδήποτε εδώ.

Άλλος ένα εντυπωσιακός μηχανισμός Τεχνητής Νοημοσύνης από την Open AI είναι το Whisper, είναι ένα νευρωνικό δίκτυο το οποίο προσεγγίζει την ευρωστία και την ακρίβεια σε ανθρώπινο επίπεδο, στην αγγλική αναγνώριση ομιλίας. Το Whisper είναι ένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης ομιλίας (ASR) εκπαιδευμένο σε 680.000 ώρες, με τεχνολογία Μηχανικής Εκμάθησης, πολύγλωσσων και εποπτευόμενων δεδομένων πολλαπλών εργασιών που συλλέγονται από τον Ιστό. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και αυτό από εδώ.

Θέμης Βασιλόπουλος

Διαβάστε επίσης : Πόσο μας προστατεύει η ανώνυμη περιήγηση στους browsers που χρησιμοποιούμαι;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Virtual Reality

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου;

Πώς να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου ; Η διεύθυνση IP θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο τη…