ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Τι είναι τα αρχεία εικόνας JPEG, GIF, PNG, και RAW, και πως τα χρησιμοποιούμε;

Τι είναι τα αρχεία εικόνας JPEG, GIF, PNG, και RAW, και πως τα χρησιμοποιούμε;

5 min read
0
240
Τι είναι τα αρχεία εικόνας JPEG, GIF, PNG, και RAW, και πως τα χρησιμοποιούμε;

Τι είναι τα αρχεία εικόνας JPEG, GIF, PNG, και RAW, και πως τα χρησιμοποιούμε;

Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των αρχείων JPEG, GIF, PNG και άλλων τύπων αρχείων εικόνας;
Ξέρετε πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το σωστό αρχείο για την κατάλληλο περίπτωση;
Ποιο είναι καλύτερο για την αποθήκευση των φωτογραφιών μας;
Εδώ είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε.

RAW – Τα μη συμπιεσμένα αρχεία εικόνας

Τα αρχεία RAW (Uncompressed image data) τα συναντάμε σε DSLR φωτογραφικές μηχανές. Το αρχείο RAW είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται… το απευθείας αρχείο εικόνας χωρίς καμία απώλεια ποιότητας και εφαρμογή συμπίεσης.

Κάθε πληροφορία που καταγράφει η φωτογραφική κάμερά μας σε μία εικόνα περιέχεται σε αρχείο RAW χωρίς καμία απώλεια ποιότητας. Για αυτόν τον λόγο αυτά τα αρχεία είναι τεράστια σε μέγεθος και μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα 25MB το καθένα. Και ενώ αυτό είναι πολύ καλό για την ποιότητα και την επεξεργασία φωτογραφιών δεν είναι τόσο καλό για την αποθήκευση φωτογραφιών από άποψη όγκου αλλά και διαχείρισης τόσο μεγάλων αρχείων, γι’ αυτό υπάρχει η συμπίεση εικόνας.

Τα αρχεία RAW δεν είναι τυποποιημένα μορφές αρχείων εικόνας, στην πραγματικότητα είναι ένα αρχείο που έχει καταγεγραμμένες αναλυτικές όλες τις πληροφορίες που αφορούν μία εικόνα-φωτογραφία. Οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών έχουν τις δικές τους μορφές αρχείων RAW, όπως το CRW της Canon, το ARW της Sony και το NEF της Nikon.

Υπάρχει επίσης η μορφή εικόνας DNG RAW (Digital Negative). Η Adobe ανέπτυξε το DNG το οποίο χρησιμεύει ως μια καθολική μορφή αρχείου RAW για να βοηθήσει στα ζητήματα συμβατότητας σε αρχεία RAW διαφορετικών κατασκευαστών καμερών. Ωστόσο δεν υποστηρίζουν όλοι οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών αυτήν τη μορφή.

Για αυτό το άρθρο θα χρησιμοποιήσω μια ίδια φωτογραφία για να δείξουμε τις διαφορές σε πολλές μορφές εικόνας και σε διαφορετικές ποιότητες.

Δείτε την παρακάτω εικόνα μορφής RAW και προσέξτε πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος του αρχείου λόγο της ασυμπίεστης μορφής της εικόνας.

αρχείο εικόνας RAW 81,2 ΜΒ και 7900×5950 px

JPEG – Ο τύπος αρχείου για καθημερινή χρήση

Το JPEG (ή JPG) είναι το πρότυπο Joint Photographic Experts Group. Είναι ίσως η πιο κοινή μορφή εικόνας και χρησιμοποιείται συχνά για τη δημοσίευση φωτογραφιών ή εικόνων κειμένου στο διαδίκτυο. Αυτή η μορφή υποστηρίζει 24 bit ανά pixel, οκτώ το καθένα, για το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε, καθιστώντας τη μορφή truecolor (RGB) που μπορεί να εμφανίσει πάνω από 16 εκατομμύρια χρώματα.

Παρόλο που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες πολύ υψηλής ποιότητας το JPEG έχει το μειονέκτημα της συμπίεσης και της απώλειας κάποιων εικονοστοιχείων και πληροφοριών της εικόνας. Όταν εφαρμόζεται μεγαλύτερη συμπίεση η ποιότητα της φωτογραφίας μειώνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνων επιλογές χαμηλής ποιότητας, μέσης και υψηλής ποιότητας όταν εξάγουμε μια εικόνα ως JPEG.

Παρακάτω είναι η μία φωτογραφία που έχει μετατραπεί σε μορφές JPG υψηλής και χαμηλής ποιότητας με τα αντίστοιχα μεγέθη τους.

JPG – Μέτριας ποιότητας 50% – 1,95 ΜΒ 3950×2963
JPG – Μέτριας ποιότητας 20% – 963 KΒ 1975×1481 px

Γενικά ένα JPEG αρχείο φωτογραφίας μεταξύ υψηλής ποιότητας και χαμηλής δεν είναι και τόσο εμφανείς οι διαφορές στις λεπτομέρειες μιας φωτογραφίας, τα JPEG αρχεία είναι ο τέλειος συνδυασμός ισορροπίας μεταξύ ποιότητας φωτογραφίας και μεγέθους αρχείου. Τα JPEG αρχεία φωτογραφίας τείνουν να είναι τα καλύτερα για χρήση σε φωτογραφίες ή σχέδια τα οποία έχουν λιγότερες ευκρινείς μεταβάσεις χρωμάτων και δεν αναδεικνύουν λεπτομέρειες.

GIF – Όχι μόνο για κινούμενα σχέδια

Το Graphics Interchange Format που εισήχθη το 1987, έχει οκτώ bit ανά pixel, τρία για το κόκκινο και το πράσινο και δύο για το μπλε. Αυτό καθιστά διαθέσιμα 256 χρώματα για τα GIF αρχεία. Χρησιμοποιώντας συμπίεση χωρίς απώλειες τα GIF αρχεία φωτογραφίας μπορούν να αναπαράγουν τέλεια τις περιορισμένες παλέτες χρωμάτων τους σε πολλαπλές αποσυμπιέσεις και επανασυμπιέσεις.

Η μετατροπή της υψηλής ποιότητας έκδοσης JPG (22 MB) της δοκιμαστικής φωτογραφίας μας παρακάτω σε αρχείο GIF χαμηλής ποιότητας οδήγησε σε απώλεια ποιότητας, καθώς το GIF έχει περιορισμούς χρώματος που δεν έχει το JPG. Ωστόσο η μετατροπή του μεγάλου αρχείου GIF σε ένα πολύ μικρότερο αρχείο GIF (2 MB, 33%) δεν οδήγησε σε απώλεια ποιότητας λόγω συμπίεσης χωρίς απώλειες.

εικόνα GIF σε μέγιστη ανάλυση 22 ΜΒ
εικόνα GIF σε χαμηλή ανάλυση 2 ΜΒ

Παρόλο που η εικόνα κάτω είναι σημαντικά μικρότερη από την επάνω δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πτώση της ποιότητας όπως με τη συμπίεση JPG. Επίσης παρατηρήστε πώς το μικρότερο αρχείο GIF εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από το μικρότερο αρχείο JPG επειδή διατηρεί τα δεδομένα εικόνας.

Λόγω της περιορισμένης παλέτας χρωμάτων ενός GIF αρχείου αυτή η μορφή χρησιμοποιείται καλύτερα για εικόνες που δεν απαιτούν πολύ βάθος και διαβαθμίσεις χρώματος όπως λογότυπα και εικονίδια με επίπεδες χρωματικές περιοχές.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα GIF μπορούν και αποδίδουν κινούμενες εικόνες πράγμα πολύ καλό για διάφορες ωραίες χρήσεις. Αυτό το κάνει εμφανίζοντας μια σειρά από μεμονωμένα καρέ εικόνας με συγκεκριμένη σειρά την μία μετά την άλλη δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της κίνησης.

PNG – Για εικόνες με ευκρίνεια

Σχεδιασμένο ως αντικατάσταση του GIF το 1995 ο τύπος αρχείου Portable Network Graphics είναι μια άλλη μορφή αρχείου φωτογραφίας χωρίς απώλειες. Ωστόσο περιλαμβάνει σημαντικά περισσότερες πληροφορίες από τον προκάτοχό του που περιέχει είτε 24 είτε 32 bit ανά pixel.

Η έκδοση 24-bit περιέχει πληροφορίες RGB ενώ η έκδοση 32-bit χρησιμοποιεί τον χρωματικό χώρο RGBA. Το A στο RGBA σημαίνει την προσθήκη ενός καναλιού άλφα, επιτρέποντας διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας στην εικόνα. Όταν βλέπετε μια εικόνα PNG με καρό φόντο όπως παρακάτω συνήθως υποδηλώνει διαφάνεια.

αρχείο PNG με καρό φόντο-διαφάνεια

Επειδή περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες ένα αρχείο PNG θα είναι μεγαλύτερο από ένα JPEG ή GIF. Ωστόσο αυτή η αύξηση του μεγέθους συνοδεύεται με έμφαση στην ποιότητα του αρχείου φωτογραφίας καθιστώντας τα PNG κατάλληλα για καταστάσεις όπου η διατήρηση των λεπτομερειών της εικόνας είναι απαραίτητη.

Παρακάτω είναι ένα PNG 35 MB σε 100% υψηλή ποιότητα που έχει μετατραπεί από το αρχείο RAW. Η μετατροπή αυτού του αρχείου υψηλής ποιότητας σε χαμηλής ποιότητας (12 MB, 33%) PNG δεν επηρεάζει την ποιότητα χάρη στη συμπίεση χωρίς απώλειες.

εικόνα PNG 35 MB σε υψηλή ανάλυση
εικόνα PNG 12 MB σε χαμηλή ανάλυση

Αν θέλετε να διατηρήσετε καθαρές εικόνες και σχέδιά το PNG αρχείο είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι επίσης η ιδανική μορφή εάν θέλετε να εργαστείτε με επικαλύψεις (layers) ή θέλετε να κάνετε το φόντο μιας εικόνας διαφανές.

TIFF – αρχείο υποτιμημένο αλλά εξαιρετικό

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για σαρωτές, το Tagged Image File Format,TIFF ή TIF έχει εξελιχθεί από δυαδικό σε κλίμακα του γκρι σε πλήρες χρώματα. Είναι πλέον ένας συνήθως χρησιμοποιούμενος τύπος αρχείου πλήρους χρώματος που φιλοξενεί τόσο χρωματικά μοντέλα RGB όσο και CMYK.

Αν και δεν συναντάμε τα TIFF αρχεία φωτογραφίας στο διαδίκτυο όσο άλλες μορφές αρχείων διαθέτουν εξαιρετική ευελιξία, ευρεία χρήση και συμβατότητα με σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

Τα TIFF μπορούν να αποθηκευτούν είτε συμπιεσμένα (zip) είτε ασυμπίεστα (jpeg) και η συμπίεση που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι είτε με απώλειες εικόνας είτε χωρίς απώλειες. Η συμπίεση χωρίς απώλειες χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη συμπίεση αρχείων TIFF αλλά εάν το μέγεθος είναι ένας σημαντικός παράγοντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συμπίεση με απώλειες.

Το TIFF λειτουργεί ως κοντέινερ (αποθηκεύει πολλές πληροφορίες μαζί)παρά ως τύπος αρχείου. Αυτό του επιτρέπει να αποθηκεύει εικόνες με διαφορετικά bit ανά pixel παρέχοντας ευελιξία στο βάθος χρώματος παρόμοιο με τα αρχεία JPEG ή PNG. Κατά συνέπεια με την χρήση τους μπορούμε να επιτύχουμε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων στις φωτογραφίες μας.

εικόνες TIFF η αριστερή 30,4 ΜΒ μη συμπιεσμένη η δεξιά φωτογραφία με χρήση Lossless και zip είναι 18 ΜΒ

Τα TIFF είναι ιδιαίτερα ιδανικά για φωτογραφία, γραφικό σχεδιασμό και αρχεία για εκτύπωση. Η χρήση τους εκτείνεται πέρα ​​από τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Οι επαγγελματίες σε τομείς όπως η ιατρική απεικόνιση και η αρχειοθέτηση μεγάλων βιβλιοθηκών σημαντικών εγγράφων και εικόνων βασίζονται συχνά σε TIFF αρχεία.

SVG – Απεριόριστα κλιμακούμενο σε οποιοδήποτε μέγεθος

Το SVG είναι μια μοναδική μορφή αρχείου εικόνας που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα εργασίας και για συγκεκριμένους σκοπούς. Ως μορφή που βασίζεται σε διανύσματα που χρησιμοποιεί XML οι εικόνες SVG είναι ανεξάρτητες από την ανάλυση, που σημαίνει ότι μπορούν να κλιμακωθούν σε οποιοδήποτε μέγεθος χωρίς απώλεια ποιότητας.

Παρακάτω είναι ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός διανυσματικού γραφικού με μεγέθυνση πάνω από 2.000%. Οι άκρες του γραφικού θα παραμείνουν ομαλές ανεξάρτητα από το πόσο κλιμακώνετε την εικόνα προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Εδώ είναι μια έκδοση PNG του ίδιου γραφικού. Όταν γίνεται μεγέθυνση στο ίδιο σημείο, γίνεται πολύ pixel.

Τα αρχεία SVG είναι συνήθως πολύ μικρά σε μέγεθος σε σύγκριση με μορφές ράστερ όπως JPEG και PNG. Τα στιγμιότυπα οθόνης του παραπάνω γραφικού είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερα από το ίδιο το αρχείο SVG του γραφικού, το οποίο είναι μόνο 28,7 KB.

Η μορφή SVG είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για γραφίστες και εικονογράφους που δημιουργούν εικόνες από την αρχή, όπως λογότυπα και εικονίδια.

Μετά από όλες αυτές τις λεπτομέρειες, ίσως εξακολουθείτε να ρωτάτε ποιος τύπος αρχείου είναι ο καλύτερος.

Για τους περισσότερους σκοπούς, το PNG είναι ένα ασφαλές στοίχημα, ειδικά αν θέλετε να εργαστείτε με επικαλύψεις και διαφάνειες. Επιλέξτε JPEG υψηλής ή μεσαίας ποιότητας για περισσότερη συμπίεση αρχείου και καλή ποιότητα. Το TIFF είναι ιδανικό εάν θέλετε συμπίεση χωρίς απώλειες, υψηλό βάθος χρώματος και ευελιξία. Το GIF είναι κατάλληλο για απλά γραφικά και κινούμενα σχέδια, ενώ το SVG προσφέρει άπειρη επεκτασιμότητα. Και κρατάτε πάντα τα αρχεία RAW ώστε να μπορείτε να επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας απευθείας από την πηγή.

Συνοψίζοντας

  • Τα αρχεία RAW περιέχουν όλες τις πληροφορίες που καταγράφει η κάμερα και είναι εξαιρετικά για επεξεργασία, αλλά καταλαμβάνουν πολύ χώρο.
  • Το JPEG είναι μια κοινή μορφή εικόνας αλλά χρησιμοποιεί συμπίεση με απώλειες που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ποιότητας.
  • Το GIF είναι το καλύτερο για απλά γραφικά και κινούμενα σχέδια με περιορισμένη χρωματική παλέτα, όπως λογότυπα και εικονίδια με επίπεδες χρωματικές περιοχές.
  • Το PNG είναι καλό για τη διατήρηση των λεπτομερειών της εικόνας και λειτουργεί καλά με επικαλύψεις και διαφανές φόντου.
  • Τα αρχεία TIFF είναι γνωστά για την ευελιξία τους την υψηλή ποιότητα εικόνας και τη συμπίεση χωρίς απώλειες, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για εκτύπωση.
  • Τα αρχεία SVG λειτουργούν βάσει διανυσματικών αρχών, καθιστώντας τα απείρως κλιμακούμενα και κατάλληλα για γραφίστες και εικονογράφους.


Θέμης Βασιλόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς προστατεύω το τηλέφωνό μου από πτώσεις και γρατσουνιές

Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων σήμερα κατασκευάζονται από τις εταιρείες χρησιμοποιώντας υλι…