ΑΡΧΙΚΗ Smartphones Τι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri ή “One Ring”;

Τι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri ή “One Ring”;

0 second read
0
139
ι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri ω
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Τηλεφωνική απάτη που αποφέρει τεράστιά κέρδη στους απατεώνες.

Το Wangiri είναι μια απάτη τηλεφωνικών κλήσεων που μπορεί να σας κοστίσει πολλά χρήματα. Πώς λοιπόν θα αποφύγετε να πέσετε θύμα;

Αν σας έχει τύχει να σας πάρουν τηλέφωνο και να το κλείσουν αμέσως τότε έχετε πέσει θύμα Wangiri , ή τουλάχιστον προσπάθησαν να σας εξαπατήσουν με την μέθοδο του ενός κουδουνίσματος.

‘Wangiri σημαίνει στα Γιαπωνέζικα ‘ένα κουδούνισμα’ και έτσι αποκαλούνται και οι απάτες μέσω τηλεφώνου όπου χτυπάει μία φορά και μετά τέλος!

Η τηλεφωνική απάτη Wangiri βασίζεται στην έμφυτη περιέργεια του ανθρώπου. Πολλοί άνθρωποι θα καλούσαν ενστικτωδώς πίσω μια χαμένη κλήση, ακόμη και από έναν άγνωστο διεθνή αριθμό.

Τι είναι η απάτη Wangiri;

Η απάτη Wangiri είναι μια απάτη τηλεφωνικών κλήσεων όπου ο απατεώνας προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από πιθανά θύματα καλώντας από άγνωστους διεθνείς αριθμούς. Ο απατεώνας πραγματοποιεί πολλές κλήσεις μικρής διάρκειας για να ξεγελάσει τον χρήστη υποψήφιο θύμα και να τον αναγκάσει να καλέσει την αναπάντητη κλήση όπου αυτή οδηγεί σε έναν αριθμό υψηλών χρεώσεων, premium-rated (PRN) χρεώνοντας έτσι το θύμα πανάκριβα την κλήση που μόλις έκανε.

Η απάτη επανάκλησης προέρχεται από την Ιαπωνία για αυτό το λόγω αναφέρετε με την συγκεκριμένη λέξη. Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες τηλεφωνικές απάτες που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της επανάκλησης οι απατεώνες προσπαθούν να κρατήσουν τα θύματα απασχολημένα στη γραμμή για όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κλήσεις είτε απευθύνονται σε πραγματικό πρόσωπο είτε συνήθως σε σύστημα Διαδραστικής Φωνητικής Απόκρισης (IVR) για να καρπωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Όλα βέβαια τα παραπάνω τα κάνουν υπολογιστές και ειδικά προγράμματα που χειρίζονται οι απατεώνες.

Το Wangiri είναι μία από τις πέντε κορυφαίες μεθόδους απάτης που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Το Wangiri αποτελεί σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για τις εταιρείες τηλεφωνίας και τους συνδρομητές που χάνουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τέτοιες απάτες. Οι απώλειες από απάτες Wangiri και άλλες τηλεφωνικές απάτες με διεθνή κατανομή εσόδων (IRSF) ανέρχονται σε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια .

Η τηλεφωνική απάτη Wangiri συμβαίνει σε όλο τον Κόσμο!

ι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri
είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι απατεώνες

Γιατί είναι δύσκολο να σταματήσουν οι επιθέσεις Wangiri;

Είναι ένα διεθνές πρόβλημα η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απάτης για τους εξής λόγους:

  • Δεν υπάρχουν κανόνες ή κανονισμοί που να ορίζονται από την πλευρά των παρώχον παγκοσμίως την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, και οι απατεώνες το εκμεταλλεύονται σε μεγάλο βαθμό.
  • Ο τελικός πάροχος δεν έχει καμία ένδειξη ότι η κλήση είναι μέρος κάποιας απάτης. Η κλήση πραγματοποιείται από έναν γνήσιο αριθμό και αντιμετωπίζεται ως κανονική τηλεφωνική κλήση.
  • Οι περισσότερες απάτες Wangiri πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας διεθνείς αριθμούς. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν μπορούν να τους παρακολουθήσουν αποτελεσματικά λόγω των συστημικών επιπλοκών που σχετίζονται με τις διεθνείς κλήσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απαιτούν τη συνεργασία των συνδρομητών για την δημιουργία μαύρης λίστα τέτοιων αριθμών.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις επιθέσεις Wangiri;

Τηλεφωνική απάτη Wangiri

Καταρχάς ένας γενικότερος κανόνας είναι, ότι δεν καλούμε σε αναπάντητες κλήσεις όταν οι αριθμοί μας φαίνονται άγνωστοι και ασυνήθιστα περίεργοι. Οι απατεώνες του Wangiri χρησιμοποιούν αυθεντικούς διεθνείς αριθμούς με κατάλληλους κωδικούς χωρών όπως 1-767, 252. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αριθμούς που μοιάζουν με τοπικούς αριθμούς . Σε αντίθεση με τους σύντομους αριθμούς που εμφανίζονται στις κλήσεις Skype που γίνονται σε κινητά τηλέφωνα, η μέθοδος Wangiri χρησιμοποιεί πλήρεις αριθμούς, ώστε να μην είστε τόσο ύποπτοι.

ι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri
όλες οι αρμόδιες αρχές του κόσμου έχουν εκδώσει οδηγίες

Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι αυτές οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες, όπως η Μποτσουάνα, η Γουινέα και η Γουιάνα. Πολλοί χρήστες έχουν αναφέρει επίσης ότι χρησιμοποιούνται και ελβετικοί αριθμοί τηλεφώνου σε απάτες Wangiri.

Δεν δίνεται τον αριθμό κινητού σας σε site και πλατφόρμες που έχετε έστω και μία αμφιβολία ότι κάτι δεν σας αρέσει. Και γενικότερα δεν κοινοποιήτε τον αριθμό του κινητού σας στο διαδίκτυο και σε site γνωριμιών.

Εάν είστε ύποπτοι για έναν αριθμό, μπορείτε να ελέγξετε τη νομιμότητά του χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που εμφανίζουν πληροφορίες καλούντων και σας βοηθούν να αποκλείσετε τους ανεπιθύμητους αριθμούς.

Διαβάστε Επίσης : Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του Διαδικτύου σας

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Smartphones

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πόση ακτινοβολία εκπέμπεται από δημοφιλή smartphone;

Εκπομπές ακτινοβολίας δημοφιλών smartphone Τα smartphone έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι τ…