




Τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο και ποιος τα κατέχει.
Επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν κάποια μορφή μέσων κοινωνικής δικτύωσης—περίπου το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο, ενώ το κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως διαδεδομένο και ποικίλο, λίγες μόνο εταιρείες ελέγχουν την πλειονότητα των πιο δημοφιλών πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Η Meta ο τεχνολογικός γίγαντας, παλαιότερα γνωστός ως Facebook κατέχει τέσσερις από τις πέντε πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες.
Κορυφαίες κοινωνικές πλατφόρμες με μηνιαίους ενεργούς χρήστες
Η πλειοψηφία της βάσης χρηστών της εταιρείας Meta προέρχεται από τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα της, το Facebook —ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων έχει επί του παρόντος περίπου 2,9 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.
Η παρακάτω ανάλυση και γραφικό υπογραμμίζει τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, μετρημένα με τους μηνιαίους ενεργούς χρήστες (MEX).



Πού άραγε στον κόσμο βρίσκονται οι περισσότεροι χρήστες του Facebook; Η μεγαλύτερη λοιπόν βάση χρηστών της πλατφόρμας προέρχεται από την Ινδία, με μέγεθος κοινού σχεδόν 350 εκατομμύρια . Η δεύτερη μεγαλύτερη βάση χρηστών του είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες με 193,9 εκατομμύρια χρήστες, ενώ η Ινδονησία έρχεται τρίτη με 142,5 εκατομμύρια.
Αλλά το Facebook δεν είναι ο μόνος κοινωνικός γίγαντας στο δίκτυο πλατφορμών της Meta. Το WhatsApp έχει περίπου 2 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες καθιστώντας το τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα της Meta και το τρίτο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο συνολικά.
Όπως και το Facebook ένας σημαντικός αριθμός χρηστών WhatsApp βρίσκεται στην Ινδία, με περίπου 390 εκατομμύρια χρήστες. Η Βραζιλία έχει επίσης μεγάλη μερίδα χρηστών WhatsApp με μέγεθος κοινού 108 εκατομμυρίων.
The Billion Users Club
Η εταιρία Meta κυριαρχεί επί του παρόντος στο τοπίο των κοινωνικών δικτύων με συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως και στις τέσσερις πλατφόρμες του. Ωστόσο, μερικές άλλες εταιρείες πέτυχαν επίσης το όριο του ενός δισεκατομμυρίου μηνιαίων ενεργών χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες τους:

Μετά την εταιρεία του Facebook Meta, η Κινεζική Tencent έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη απήχηση χάρη στις τρεις κοινωνικές πλατφόρμες της—WeChat, Qzone και QQ. Από της τρεις, το WeChat είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές. Κατά μέσο όρο οι χρήστες του WeChat στέλνουν περίπου 45 δισεκατομμύρια μηνύματα την ημέρα.
Τρίτη στη λίστα είναι η εταιρεία Alphabet της Google, χάρη στη μοναδική της πλατφόρμα, το YouTube. Αυτή η πλατφόρμα ροής βίντεο, που ιδρύθηκε το 2005 έχει επί του παρόντος πάνω από 50 εκατομμύρια δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι μοιράζονται περίπου 500 ώρες περιεχομένου βίντεο κάθε λεπτό .
Κοντά, πίσω από την Alphabet βρίσκεται η Bytedance, με συνδυαστικά 1,6 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς επισκέπτες στις δύο πλατφόρμες της—το Douyin και το διεθνές αντίστοιχο TikTok. Αν και οι εφαρμογές μοιράζονται πολλές ομοιότητες, λειτουργούν ως εντελώς ξεχωριστές οντότητες, με διαφορετική εγγραφή, πολιτικές περιεχομένου και κανονισμούς.
Παγκόσμια κοινωνικά δίκτυα;
Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά υπερβαίνουν τα σύνορα των χωρών, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικτυακή σφαίρα δεν ξεφεύγει από τους περιορισμούς, τις πολιτικές και τους κανονισμούς του φυσικού μας κόσμου.
Από το 2009, το Facebook έχει απαγορευτεί στην Κίνα επειδή δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες λογοκρισίας. Το Facebook αποκλείστηκε επίσης στο Ιράν και τη Συρία την ίδια περίοδο και έκτοτε έχει αποκλειστεί σποραδικά.
Το 2020, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να επιβάλει παρόμοια απαγόρευση κατά του TikTok, αλλά η εντολή μπλοκαρίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστή και τελικά ανακλήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν ένα χρόνο αργότερα.
Παρά τις διάφορες απαγορεύσεις και τα εμπόδια, είναι σαφές ότι οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχουν εισχωρήσει στις ζωές (και στις οθόνες) των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και καθώς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο θα αυξάνει και ο αριθμός των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε επίσης : Γιατί η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κακή επιλογή;




