ΑΡΧΙΚΗ Tech News Τα νέα τσιπ υπολογιστών θα μοιάζουν περισσότερο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Τα νέα τσιπ υπολογιστών θα μοιάζουν περισσότερο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο

0 second read
0
324
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Μια νέα γενιά smartphones και άλλων gadgets θα μπορούσε να τροφοδοτείται από τσιπ υπολογιστών που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν όπως ο εγκέφαλός σας.

Η BrainChip ανακοίνωσε πρόσφατα τον επεξεργαστή νευρικής δικτύωσης Akida. Ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί τσιπ εμπνευσμένα από τη φύση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι μέρος μιας αυξανόμενης προσπάθειας εμπορευματοποίησης τσιπ, που βασίζονται σε ανθρώπινες νευρικές δομές.

Η νέα γενιά τσιπ θα μπορούσε να σημαίνει “πιο βαθιά δυνατότητα επεξεργασίας νευρωνικού δικτύου στο μέλλον σε φορητές συσκευές, π.χ. smartphones, έξυπνα ρολόγια, συσκευές παρακολούθησης της υγείας, αυτόνομα οχήματα και drones”, δήλωσε ο Vishal Saxena, καθηγητής ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Delaware, σε συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μυαλό σε ένα τσιπ

Η BrainChip αναφέρει ότι οι νέοι πίνακες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εγκαινίαση μιας νέας εποχής απομακρυσμένης τεχνητής νοημοσύνης, γνωστής και ως υπολογιστικής ακμής, λόγω των επιδόσεων, της ασφάλειας και των απαιτήσεων χαμηλής ισχύος.

Μιμούμενη την επεξεργασία του εγκεφάλου, η BrainChip χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική ιδιωτικής επεξεργασίας που ονομάζεται Akida, η οποία είναι τόσο κλιμακούμενη όσο και ευέλικτη για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων στις συσκευές αιχμής. Στην πρώτη γραμμή, οι αισθητήρες εισόδων αναλύονται στο σημείο εκμάθησης περισσότερο από ότι μέσω μία μετάδοσης από cloud σε ένα data center.

“Είμαι ενθουσιασμένος που οι άνθρωποι θα είναι τελικά σε θέση να απολαύσουν έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη συναντά το Διαδίκτυο των Πραγμάτων”, δήλωσε ο Sean Hehir, Διευθύνων Σύμβουλος της BrainChip, στο δελτίο τύπου. “Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Akida για περισσότερο από μια δεκαετία, και με την πλήρη εμπορική διαθεσιμότητα του AKD1000 μας, είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε πλήρως το όραμά μας. Άλλες τεχνολογίες απλά δεν είναι ικανές για την αυτόνομη, σταδιακή μάθηση σε εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που μπορούν να παρέχουν οι λύσεις της BrainChip.”

Τα νέα τσιπ υπολογιστών θα μοιάζουν περισσότερο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο
 The Mercedes Vision EQXX

Η Mercedes χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή BrainChip στο νέο πρωτότυπο αυτοκίνητο Mercedes Vision EQXX, το οποίο προωθείται ως «η πιο αποτελεσματική Mercedes-Benz που κατασκευάστηκε ποτέ». Το όχημα ενσωματώνει νευρομορφικούς υπολογιστές για να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην επέκταση της εμβέλειας του οχήματος. Το νευρομορφικό τσιπ Akida του BrainChip επιτρέπει τον εντοπισμό λέξεων-κλειδιών στην καμπίνα του οχήματος αντί να χρησιμοποιεί τη μετάδοση ενεργοβόρων δεδομένων για την επεξεργασία οδηγιών.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε τσιπ σχεδιασμένα όπως ένας εγκέφαλος, που ονομάζεται επίσης νευρομορφικός σχεδιασμός, είναι η πιθανή εξοικονόμηση ενέργειας. Αν και οι ερευνητές καταλαβαίνουν πολύ λίγα για τη βάση της γνωστικής λειτουργίας, ένας ανθρώπινος εγκέφαλος καταναλώνει μόνο περίπου 20 watts ενέργειας, δήλωσε ο Σαξένα.

“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος εκτελεί τις λειτουργίες του ‘στην υπολογιστική μνήμη’ και την επικοινωνία χρησιμοποιώντας ακίδες με έναν τρόπο που βασίζεται σε γεγονότα, με το οποίο η ενέργεια καταναλώνεται μόνο όταν εκπέμπεται μια ακίδα”, πρόσθεσε.

Τα νευρομορφικά τσιπ είναι μια καλή εφαρμογή για εργασίες έντασης επεξεργαστή, όπως οι υπολογιστές εκμάθησης της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ισχύ. Τα τσιπ θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα για συσκευές αιχμής όπως smartphones όπου η ισχύς της μπαταρίας είναι περιορισμένη, δήλωσε η Saxena.

Μελλοντικοί εγκέφαλοι-τσιπ, Νέα τσιπ υπολογιστών

Η BrainChip είναι μία από τις πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε τσιπ εμπνευσμένα από τον εγκέφαλο, που χρησιμοποιούν νευρομορφικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένων των Εργαστηρίων SynSense και GrAI Matter. Η Intel δουλεύει πάνω στο νευρομορφικό τσιπ Loihi, αλλά δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για αγορά.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα IMEC στο Βέλγιο αναπτύσσει νευρωνικά δίκτυα για την ανάπτυξη καλύτερων συσκευών ήχου, ραντάρ και καμερών που αντιδρούν σε ανάλογα γεγονότα.

Τα νευρωνικά τσιπ προσφέρουν “την ικανότητα της on-line μάθησης, καθιστώντας τα συστήματα ανίχνευσης προσαρμοστικά στις πραγματικές παραλλαγές (σκεφτείτε τις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού για κάμερες ή τις παραλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο για τα wearables)”, δήλωσε η Ilja Ocket, διευθύντρια προγράμματος στο IMEC, σε συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα νευρομορφικά τσιπ θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους υπολογιστές να βλέπουν όπως οι άνθρωποι. Το Prophesee εφαρμόζει νευρομορφικές τεχνικές στην επεξεργασία της όρασης. Η προσέγγιση της εταιρείας είναι ένα όραμα που βασίζεται σε συμβάντα, το οποίο καταγράφει και επεξεργάζεται μόνο πληροφορίες που αλλάζουν σε μια σκηνή όπως κάνουν οι άνθρωποι αντί για μια συνεχή ροή δεδομένων για όλες τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι συμβατικές κάμερες.

Τα νευρομορφικά τσιπ θα μπορούσαν μια μέρα να ενεργοποιήσουν πιο έξυπνους αισθητήρες σε συσκευές όπως έξυπνα wearables, ακουστικά AR / VR, προσωπικά ρομπότ και ταξί ρομπότ, δήλωσε ο Ocket. Τα νέα τσιπ θα μπορούσαν να εκτελέσουν τοπικές εργασίες τεχνητής νοημοσύνης για να μάθουν και να προσαρμοστούν σε τοπικά και μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.

“Όλα αυτά χωρίς την ανάγκη για επικοινωνία στο cloud, επιτρέποντας έτσι την ενσωματωμένη ιδιωτικότητα”, πρόσθεσε.

Αναδημοσίευση από www.lifewire.com

Διαβάστε επίσης : Τι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri ή “One Ring” ;

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πως ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σπάσει τους κωδικούς πρόσβασής μας σε δευτερόλεπτα

Περισσότεροι από τους μισούς κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούμε μπορούν να σπάσουν σε λ…