Ποιος άνθρωπος που χρησιμοποιεί ηλεκτρονική συσκευή, υπολογιστή, tablet, κινητό δεν γνωρίζει ή δεν έχει ακούσει την λέξη USB ή στα ελληνικά Ενιαίος Συριακός Δίαυλος (Universal Serial Bus).
Η πρώτη προδιαγραφή του USB (USB 1.0) παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 1995. Το USB εφευρέθηκε και προωθήθηκε από την Intel, τη Microsoft (Windows software stack), την Philips (Hub, uSB-ήχος) και την US Robotics. Αρχικά το USB προοριζόταν να αντικαταστήσει το πλήθος θυρών στο πίσω μέρος των Η/Υ, καθώς επίσης και να απλοποιήσει την επικοινωνία του λογισμικού με τις περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή. Η USB θύρα ήταν επίσης η κύρια θύρα στον Apple iMac που παρουσιάστηκε στις 6 Μαΐου του 1998, συμπεριλαμβανομένης τη θύρας για το νέο πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Το πρότυπο USB 1.1 παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 για να αποκαταστήσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με την προηγούμενη εκδόσεις (USB 1.0). Από το 2008 η προδιαγραφή USB βρίσκεται στην έκδοση 2.0 και συνεχίζονται οι αναθεωρήσεις.
Ενότητες άρθρου
Τι είναι ο δίαυλος USB
Ο δίαυλος USB είναι μια σύνδεση Η/Υ με περιφερειακές συσκευές. Το 1995 η θύρα USB άρχισε να εμφανίζεται στους πρόσφατα κατασκευασμένους υπολογιστές. Από το 1997 τα Windows 98 ήταν η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows που υποστήριξε την τεχνολογία USB. Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν αυξηθεί η δημοτικότητα της θύρας USB σε σημείο που όλα τα προηγούμενα πρότυπα σύνδεσης Η/Υ να αντικατασταθούν με περιφερειακά αυτής της θύρας σύνδεσης. Οι σημερινοί υπολογιστές παρέχουν τουλάχιστον τρεις θύρες σύνδεσης USB.
Η σύνδεση USB υποστηρίζει την έτοιμη προς χρήση εγκατάσταση (plug n Play), δηλαδή δεν χρειάζονται κάποια ξεχωριστά προγράμματα οδήγησης (drivers) για να λειτουργήσει η θύρα USB, αλλά το λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνει οδηγούς για αρκετές κλάσεις (classes) συσκευών USB.[1][2] Η διασύνδεση USB απολαμβάνει επίσης την ευρεία αναγνώριση των χρηστών και την φήμη για την υψηλή απόδοσή της στις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.
Περισσότερα σχετικά με το USB
Σίγουρα το πρότυπο καθολικού σειριακού διαύλου-USB είναι εξαιρετικά επιτυχημένο. Οι θύρες και τα καλώδια USB χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση ηλεκτρονικών υπολογιστών όλων των ειδών όπως εκτυπωτές, σαρωτές, πληκτρολόγια, ποντίκια, μονάδες flash , εξωτερικούς σκληρούς δίσκους , joysticks, κάμερες κ.λπ.
Στην πραγματικότητα το USB έχει γίνει τόσο συνηθισμένο και έχει καθιερωθεί στην αγορά ώστε θα το βρείτε σε κάθε σύνδεση διαθέσιμη σε σχεδόν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, όπως κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, οικιακού ήχου / οπτικού εξοπλισμού, ακόμα και σε πολλά αυτοκίνητα.
Πολλές φορητές συσκευές, όπως τα smartphones, τα tablet, laptop χρησιμοποιούν USB και για την φόρτιση.
Πρότυπα USB
Μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία μεγάλα πρότυπα USB, το 3.1 είναι το νεότερο:
- USB 3.1: Ονομάζεται Superspeed + και συσκευές συμβατές με USB 3.1 μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα στα 10 Gbps (10.240 Mpbs).
- USB 3.0 : Το πρότυπο 3 ονομάζεται SuperSpeed USB , και μπορεί να φτάσει σε μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων τα 5 Gbps (5,120 Mbps).
- USB 2.0 : Ονομάζεται USB υψηλής ταχύτητας , οι συσκευές συμβατές με το πρότυπο USB 2.0 μπορούν να φτάσουν σε μέγιστο ρυθμό μετάδοσης 480 Mbps.
- USB 1.1 : Ονομάζεται πλήρης ταχύτητας USB , οι συσκευές USB 1.1 μπορούν να φτάσουν σε μέγιστο ρυθμό μετάδοσης 12 Mbps.
Σημαντικό : Σε έναν υπολογιστή μπορούν να συνδεθούν συσκευές με διαφορετικά πρότυπα USB, δηλαδή ένα σύστημα μπορεί να υποστηρίξει σε μία θύρα το πρότυπο USB 3.1 και σε μία άλλη θύρα USB 2.0.
Τύποι βυσμάτων USB
Σήμερα που οι προδιαγραφές έχουν αναπτυχθεί υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βυσμάτων USB. Η αρχική προδιαγραφή USB απαριθμούσε τα βύσματα Standard-A και Standard-B και τις αντίστοιχες θύρες τους. Η πρώτη προσθήκη σε επιπλέον βύσμα έγινε στην προδιαγραφή USB 2.0 όπου προστέθηκαν τα βύσματα mini-b. Οι θύρες δεδομένων στο Α-Βύσμα ήταν πιο εσωτερικά στο βύσμα σε σχέση με τα εξωτερικά καλώδια τροφοδοσίας ώστε να αποτραπούν λάθη δεδομένων, τροφοδοτώντας πρώτα τη συσκευή και στη συνέχεια μεταφέροντας τα δεδομένα.
Συμβουλή: Ο αρσενικός σύνδεσμος στο καλώδιο ή στη μονάδα flash αποκαλείται τυπικά το βύσμα . Η θηλυκή υποδοχή στη συσκευή, τον υπολογιστή ή το καλώδιο επέκτασης καλείται συνήθως υποδοχή .
Συμβουλή: Ο αρσενικός σύνδεσμος στο καλώδιο ή στη μονάδα flash αποκαλείται τυπικά το βύσμα . Η θηλυκή υποδοχή στη συσκευή, τον υπολογιστή ή το καλώδιο επέκτασης καλείται συνήθως υποδοχή .
USB Type C : Συχνά αναφέρεται ως USB-C , αυτά τα βύσματα και οι υποδοχές τους έχουν ορθογώνιο σχήμα με στρογγυλεμένες γωνίες. Τέτοιες υποδοχές υπάρχουν μόνο για πρότυπο τύπου USB 3.1 (και συνεπώς καλώδια), αλλά υπάρχουν αντάπτορες για συμβατότητα προς τα πίσω με συνδέσεις USB 3.0 και 2.0.
USB Τύπος A : Επίσημα ονομάζεται USB Standard-A , αυτά τα βύσματα και οι υποδοχείς έχουν ορθογώνιο σχήμα και είναι οι πιο συνηθισμένες υποδοχές USB. Οι υποδοχές USB 1.1 Type A, USB 2.0 Type A και USB 3.0 τύπου A είναι φυσικά συμβατές.
USB Type B : Ονομάζεται επισήμως USB Standard-B, αυτά τα βύσματα και οι υποδοχές είναι τετραγωνικά διαμορφωμένα με μια πρόσθετη εγκοπή στην κορυφή, είναι τύπος καλωδίου συμβατή σε συνδέσεις τύπου USB 3.0 τύπου B. Τα βύσματα USB 1.1 Type B και USB 2.0 τύπου B είναι φυσικά συμβατά με υποδοχές τύπου USB 3.0 τύπου Β, αλλά τα βύσματα τύπου USB 3.0 Type B δεν είναι συμβατά με υποδοχές USB 2.0 Type B ή USB 1.1 τύπου B.
Micro USB
Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί οι USB τύποι καλωδίων τύπου Micro κυρίως για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και για φωρητότητα, αυτά είναι:
- USB Micro-A: Τα βύσματα Micro-A USB 3.0 μοιάζουν με δύο διαφορετικά ορθογώνια βύσματα συγχωνευμένα μεταξύ τους, ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο. Τα βύσματα Micro-A USB 3.0 είναι συμβατά μόνο με υποδοχές USB 3.0 Micro-AB.
Τα βύσματα USB 2.0 Micro-A είναι πολύ μικρά και ορθογώνια σε σχήμα, που μοιάζουν με πολλούς τρόπους με ένα συρρικνωμένο βύσμα τύπου USB τύπου A. Τα βύσματα USB Micro-A είναι φυσικά συμβατά με υποδοχές USB 2.0 και USB 3.0 Micro-AB.
- USB Micro-B: Τα βύσματα Micro-B USB 3.0 φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα βύσματα Micro-A USB 3.0, επειδή εμφανίζονται ως δύο ατομικά, αλλά συνδεδεμένα βύσματα. Τα βύσματα Micro-B USB 3.0 είναι συμβατά τόσο με τα δοχεία USB 3.0 Micro-B όσο και με τα δοχεία USB 3.0 Micro-AB.
Οι βύσματα USB 2.0 Micro-B είναι πολύ μικρές και ορθογώνιες αλλά οι δύο γωνίες σε μία από τις μακριές πλευρές είναι λοξοτομημένες. Τα βύσματα USB Micro-B είναι φυσικά συμβατά με υποδοχές USB 2.0 Micro-B και Micro-AB, καθώς και υποδοχές USB 3.0 Micro-B και Micro-AB.
- USB Mini-A: Το βύσμα Mini-A USB 2.0 έχει ορθογώνιο σχήμα αλλά η μία πλευρά είναι πιο στρογγυλεμένη. Τα φις Mini-A USB είναι συμβατά μόνο με υποδοχές USB Mini-AB. Δεν υπάρχει υποδοχή USB 3.0 Mini-A.
- USB Mini-B: Το βύσμα USB 2.0 Mini-B έχει ορθογώνιο σχήμα με μικρή εγκοπή και από τις δύο πλευρές, σχεδόν σαν ένα τεντωμένο κομμάτι ψωμιού όταν το βλέπει κανείς κεφαλής. Τα βύσματα USB Mini-B είναι φυσικά συμβατά με υποδοχές USB 2.0 Mini-B και Mini-AB. Δεν υπάρχει υποδοχή USB 3.0 Mini-B.
Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”