ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΡΙΕΣ Πώς να ανακτήσετε τα χαμένα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο.

Πώς να ανακτήσετε τα χαμένα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο.

0
1,785
Πώς να ανακτήσετε τα χαμένα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Πώς να ανακτήσετε τα χαμένα δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο.

Οι σκληροί δίσκοι χαλάνε. Είναι ένα γεγονός της ζωής για όποιον χρησιμοποιεί υπολογιστή. Εάν αποθηκεύευτε αναντικατάστατες πληροφορίες στον σκληρό σας δίσκο, τότε μια αποτυχία μπορεί να είναι μια καταστροφή. Αλλά μπορείτε να ανακτήσετε τις οικογενειακές φωτογραφίες, τα έγγραφα εργασίας ή τα οικονομικά δεδομένα που διατηρήσατε για να κάνετε back up, αλλά ποτέ δεν το κάνατε; Ίσως να υπάρχει ελπίδα, οπότε μην εγκαταλείπετε τον κατεστραμμένο σκληρό δίσκο μέχρι νεοτέρας.

Θα περιγράψουμε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας αποτυχίας στο σκληρό δίσκο, θα εξηγήσουμε τα εσωτερικά μέρη ενός σκληρού δίσκου και γιατί αποτυγχάνουν και στη συνέχεια θα περάσουμε μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τα δεδομένα σας. Ενώ τα αρχεία δεν μπορούν πάντα να ανακτηθούν, υπάρχει πιθανότητα να μπορείτε να τα ανακτήσετε.

Απλά θυμηθείτε ακόμη και αν τα αρχεία σας μπορούν να αποκατασταθούν, θα χρειαστούν ώρες απογοητευτικής προσπάθειας και ίσως να σας κοστίσουν αρκετά χρήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε έναν νεκρό σκληρό δίσκο είναι να τον στείλετε κάτω από την εγγύηση και να τον αντικαταστήσετε με την εφεδρική μονάδα δίσκου που έχει όλα τα αρχεία σας αποθηκευμένα με ασφάλεια σε αυτό. Στην πραγματικότητα, μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα διαπιστώσετε ότι ένα καλό σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα σας εμποδίσει να βιώσετε το φρικτό συναίσθημα, όταν συνειδητοποιήσετε ότι όλα τα αρχεία σας μπορεί να έχουν χαθεί.

Ένας σκληρός δίσκος είναι μια μηχανική συσκευή με πολλά κινούμενα μέρη. Οι μαγνητικές πλατφόρμες αποθηκεύουν τα ίδια τα δεδομένα, ενώ ένας μηχανοκίνητος άξονας περιστρέφει τις πιατέλες. Ένας βραχίονας ανάγνωσης / εγγραφής κινείται κατά μήκος των πλατών, ανακτώντας πληροφορίες ή βάζοντας νέα δεδομένα. Ο βραχίονας μετακινείται από έναν ενεργοποιητή, και οι κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής τοποθετούνται στο ίδιο ύψος με μια απίστευτη απόσταση πάνω από τις πιατέλες. Η απόσταση είναι τόσο μικρή που ένα μόνο κομμάτι σκόνης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα..

Αν κάποιο από τα μηχανικά μέρη του σκληρού δίσκου αποτύχει, ολόκληρη η μονάδα θα αποτύχει. Τα μέρη λειτουργούν με απίστευτη ακρίβεια, έτσι οι σκληροί δίσκοι είναι εύθραυστοι. Οι πίνακες κυκλωμάτων, ρουλεμάν,  οποιαδήποτε από αυτά τα μέρη είναι ευαίσθητα σε αστοχία. Ο χειρότερος τύπος αποτυχίας είναι γνωστός ως συντριβή κεφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, η κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής πέφτει κατευθείαν πάνω στην πιατέλα και απομακρύνει το μαγνητικό υλικό. Τα δεδομένα σε αυτή την περίπτωση είναι εντελώς, μόνιμα χαμένα. Τα δεδομένα σχετικά με τα μη επηρεασμένα τμήματα των δίσκων μπορεί να είναι ανακτήσιμα, αλλά συνήθως τα δεδομένα διαδίδονται γύρω από τις πιατέλες, οπότε μια σύγκρουση κεφαλής είναι πραγματικά άσχημα νέα.

Σημάδια αποτυχίας του σκληρού δίσκου

Πολύ συχνά, οι σκληροί δίσκοι αποτυγχάνουν χωρίς καμία προειδοποίηση. Ένα λεπτό ο υπολογιστής λειτουργεί καλά, το επόμενο έχετε μια “μπλε οθόνη” και όλα τα δεδομένα σας έχουν φύγει. Λοιπόν, ποιο είναι το μάθημα εδώ; Μην βασίζεστε σε προειδοποιητικά σήματα για να προβλέψετε την αποτυχία του σκληρού δίσκου. Ας υποθέσουμε ότι ο σκληρός δίσκος σας πρόκειται να αποτύχει και έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα κρίσιμα αρχεία. Εάν έχετε ένα αξιόπιστο back-up, θα εξοικονομήσετε την ασφάλεια σας.

Μερικά μηχανικά εξαρτήματα μπορεί να αποτύχουν σταδιακά, ωστόσο, έτσι περιστασιακά θα ξέρετε πότε θα παρουσιαστεί μια αστοχία της μονάδας. Αυτές οι προειδοποιήσεις εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: ήχοι και προβλήματα απόδοσης.

Εάν περνάτε πολύ χρόνο κοντά στον υπολογιστή σας, ίσως είστε εξοικειωμένοι με τους συνηθισμένους ήχους που κάνει. Εάν ακούσετε το σκληρό δίσκο να κάνει τυχόν ασυνήθιστους θορύβους, αυτό είναι πιθανώς μια ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Οι θόρυβοι μπορεί να σημαίνουν ότι τα ρουλεμάν ή ο κινητήρας του άξονα αποτυγχάνουν. Ένας κρότος, χτύπημα ή clanging ήχος μπορεί να είναι ο βραχίονας ανάγνωσης / εγγραφής χτύπημα μπρος-πίσω. Μερικές φορές αυτοί οι ήχοι μπορεί να είναι αρκετά αθόρυβοι και δύσκολο να εντοπιστούν. Αν νομίζετε ότι ακούτε αστείους θορύβους, ανοίξτε την θήκη του υπολογιστή σας και ακούστε με το αυτί σας κοντά στο σκληρό δίσκο ενώ κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να αποθηκεύσετε ή να μετακινήσετε μερικά αρχεία.

Όταν η μονάδα σας φαίνεται να έχει χαλάσει, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να καθορίσετε πού βρίσκεται το πρόβλημα. Εάν ο υπολογιστής σας εκτελεί Windows, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή και να μεταβείτε στο βασικό σύστημα εισόδου / εξόδου (BIOS). Συνήθως το κάνετε αυτό πατώντας το πλήκτρο Delete κατά τη διάρκεια της ακολουθίας εκκίνησης – παρακολουθήστε τις υποδείξεις στην οθόνη. Το BIOS έχει ένα βοηθητικό πρόγραμμα που εντοπίζει αυτόματα τους δίσκους. Εκτελέστε αυτό και δείτε εάν η μονάδα εμφανίζεται. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα με τις συνδέσεις μεταξύ της μονάδας δίσκου και της μητρικής πλακέτας. Ελέγξτε όλες αυτές τις συνδέσεις.

Επισκευή σκληρού δίσκου

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι η μονάδα δίσκου σας έχει μηχανικό πρόβλημα, ίσως έχετε κάποιες δυσκολίες. Η μονάδα δίσκου μπορεί να είναι σταθερή και τα δεδομένα σας ανακτήσιμα, αλλά μπορεί να χρειαστεί μια επαγγελματική επισκευή, η οποία μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες ευρώ. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι η εργασία στα εσωτερικά του σκληρού δίσκου πρέπει να γίνεται σε ένα περιβάλλον “καθαρού δωματίου”. Κάθε κομμάτι σκόνης στις πιατέλες μπορεί να καταστρέψει τη μονάδα. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε μια εταιρεία που πραγματοποιεί ανάκτηση δεδομένων και να είστε βέβαιοι για την επιλογή σας.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια μηχανική επιδιόρθωσης μόνοι σας, αλλά θα πρέπει να βρείτε ακριβά  ανταλλακτικά από το ακριβές μοντέλο και την έκδοση του δίσκου. Αυτό μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση μόνο από μόνη της (ακόμη και για επαγγελματίες εμπειρογνώμονες αποκατάστασης στοιχείων).. Σημειώστε επίσης ότι το άνοιγμα της θήκης του σκληρού δίσκου θα ακυρώσει την εγγύησή του. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, μην ξεχνάτε ποτέ να αγγίζετε τις πιατέλες. Τα έλαια από τα δάχτυλά σας είναι αρκετά για να καταστρέψουν τη μονάδα.

Επισκευή σκληρού δίσκου σε ακραίες περιπτώσεις

Υπάρχουν κάποιες περίεργες προτάσεις επισκευής σκληρού δίσκου που μετακινούνται γύρω από το Διαδίκτυο. Εάν η μονάδα δίσκου σας φαίνεται να έχει μηχανικό πρόβλημα ή απλά ένα πρόβλημα που δεν έχετε κατορθώσει να επιλύσετε και δεν είστε πρόθυμοι να αποκτήσετε επαγγελματική αποκατάσταση στοιχείων, ίσως έχετε ένα τελευταίο στοιχείο για την ανάκτηση των δεδομένων σας.

Η πιο ασυνήθιστη μέθοδος επισκευής του σκληρού δίσκου απαιτεί να παγώσετε τη μονάδα. Η κρύα θερμοκρασία συρρικνώνει ορισμένα μεταλλικά μέρη και μπορεί να ελευθερώσει δεδομένα. Τοποθετήστε τη μονάδα σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα και στη συνέχεια τοποθετήστε την στην κατάψυξη. Οι αναφορές ποικίλλουν από τουλάχιστον δύο ώρες έως 24. Εάν δεν έχετε τίποτα άλλο να χάσετε, αξίζει να δοκιμάσετε.

Υπάρχουν μερικές ακόμα πιο ακραίες μορφές επισκευής σκληρού δίσκου, αλλά μπορούν να επιτευχθούν μόνο από επαγγελματίες. Ορισμένες από αυτές τις τεχνικές μπορούν να ανακτήσουν δεδομένα από δίσκους που έχουν καεί και λιώσει σε πυρκαγιές ή έχουν υποστεί βλάβη από το νερό. Ακόμα και τα αυτοκίνητα που βυθίστηκαν σε πλημμύρες μπορούν να έχουν ανακτήσιμα δεδομένα σε αυτά. Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν την ανάκτηση των πλακών και τη χρήση νέων μηχανικών εξαρτημάτων για να διαβάσουν τα μαγνητικά δεδομένα που εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω τους.

Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σε ένα καθαρό δωμάτιο, οπότε πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να το κάνετε στο σπίτι σας. Είναι ακριβό, αλλά αν χρειάζεστε απολύτως αυτές τις πληροφορίες, ίσως αξίζει τον κόπο σας.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα ΑΠΟΡΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάχνεις laptop την Black Friday; Δώσε βάση στα specs!

Πολλοί από εμάς περιμένουμε την Black Friday για να αγοράσουμε την ηλεκτρονική συσκευή που…