ΑΡΧΙΚΗ Tech News Πώς λειτουργεί το διαδίκτυο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας

Πώς λειτουργεί το διαδίκτυο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας

0 second read
0
1,265
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Η συνεχής αποκατάσταση ζημιών από τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες για να μπορέσουν να διατηρηθούν ανοικτές και οι λανθασμένες προβλέψεις είναι μεταξύ άλλων οι κύριοι λόγοι για την λειτουργεία του διαδικτύου στην Ουκρανία σε καιρό πολέμου.

Ένα νεαρό κορίτσι τραγουδά το “Let it Go” από την ταινία Frozen της Disney σε ένα καταφύγιο. Μια ουκρανική μπάντα με πλήρη εξοπλισμό μάχης προσφέρει ζωντανή μετάδοση με τον ποπ σταρ Ed Sheeran. Πλάνα αμάχων που σκαρφαλώνουν πάνω σε ρωσικά τανκς και κυματίζουν ευθαρσώς την ουκρανική σημαία. Αυτά τα βίντεο και άλλα, έχουν κυριαρχήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο και βοήθησαν να τροφοδοτήσουν ένα παγκόσμιο κίνημα δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου

Αλλά πώς είναι δυνατόν τόσοι πολλοί άνθρωποι να είναι ακόμα συνδεδεμένοι σε συνθήκες πολέμου; Παρά το γεγονός ότι η χώρα δέχεται επίθεση από μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη με αξιόλογες δυνατότητες και στον κυβερνοχώρο, το διαδίκτυο της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτο, επιτρέποντας στα εκατομμύρια των ανθρώπων που παραμένουν στη χώρα να επικοινωνούν δίνοντας σε όλο τον κόσμο μια θέση στην πρώτη σειρά για βγάλει τα δικά του συμπεράσματα σε αυτό τον καταστροφικό πόλεμο.

Ας δούμε μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις πως συμβαίνει αυτό, και πόσο σημαντικό είναι στην σημερινή εποχή σε τέτοιες συνθήκες να διατηρείται η επικοινωνία μέσω Internet.

Ποια είναι η αυτή τη στιγμή η κατάσταση του διαδικτύου στην Ουκρανία;

Το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Διακοπές συμβαίνουν καθημερινά, αλλά η συνολική υποδομή που τροφοδοτεί το διαδίκτυο έχει αποδειχθεί ανθεκτική με τη βοήθεια των μηχανικών και εφεδρικών σχεδίων που υπάρχουν.

«Το γεγονός ότι η δικτύωση του Internet και η κινητή τηλεφωνία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Lukasz Olejnik, ανεξάρτητος ερευνητής και σύμβουλος κυβερνοασφάλειας.

Οι ειδικοί που παρακολουθούν τη λειτουργεία του διαδικτύου στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή έχουν δει μια συνολική μείωση της κίνησης στο διαδίκτυο εν μέρει λόγω των ζημιών σε υποδομές γραμμών από τον πόλεμο. Αλλά, έχει επηρεάσει και ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, μειώνοντας έτσι την πρόσβαση του κόσμου και τη συνολική κίνηση διαδίκτυο γενικότερα.

Στα μέρη όπου η επίθεση της Ρωσίας είναι πιο έντονη η σύνδεση διακόπτετε αλλά συνήθως μετά από ώρες οι τεχνικοί είναι σε άμεση ετοιμότητα να την επαναφέρουν. Όταν συμβαίνουν διακοπές ο κόσμος νιώθει ακόμα πιο ανασφαλής, χάνοντας και την τελευταία του επικοινωνία με τον “έξω” κόσμο.

Στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης ο μεγάλος πάροχος του διαδικτύου Kyivstar δημοσίευσε στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα ότι εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει τη Μαριούπολη συνδεδεμένη, πριν οι τρομερές επιθέσεις των Ρώσων εξαλείψουν εντελώς την υπηρεσία.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press που ήταν οι μόνοι ανεξάρτητοι εξωτερικοί δημοσιογράφοι στη Μαριούπολη πριν φύγουν στις 15 Μαρτίου, ανέφεραν ότι έπρεπε να βασίζονται σε δορυφορικά τηλέφωνα όταν το Διαδίκτυο είχε πλέον διακοπεί πλήρως.

είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις συνθήκες να έχουν πρόσβαση στο Internet

Γιατί τόσο μεγάλο μέρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο στο internet;

Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο έχουν προβλέψει εδώ και χρόνια ότι οι πρώτες λήψεις-εικόνες των σύγχρονων πολέμων θα λαμβάνονται από το διαδίκτυο. Με την χώρα εισβολέα να αφαιρεί την ικανότητα του στόχου της να επικοινωνεί με το διαδίκτυο και να έχει σαν άμεση προτεραιότητα τον αποκλεισμό της επικοινωνίας με αυτό.

Αυτό δεν συνέβη στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στο δίκτυο ενός δορυφορικού παρόχου διαδικτύου-internet στην αρχή της εισβολής. Πρόσφατα υπήρξε Ρώσικη επίθεση για την εξάλειψη της υπηρεσίας στην Ukrtelecom, έναν άλλο πάροχο τηλεφώνου και διαδικτύου. Όμως οι επιθέσεις ήταν μικρότερες και λιγότερο καταστροφικές από ό,τι περίμεναν πολλοί ειδικοί ακόμα και οι Ρώσοι.

Η Ρωσία μπορεί να είχε προβλέψει ότι θα χρειαζόταν την υποδομή τον επικοινωνιών μόλις κατέλαβε τη χώρα. Τα ρωσικά στρατεύματα εντός της Ουκρανίας θα χρειάζονται το διαδίκτυο και την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνούν μεταξύ τους, δήλωσε ο John Ferrari, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute που ερευνά τον αμυντικό προϋπολογισμό και τον στρατό.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία αναγκάστηκε να αποκρούσει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Το 2015, η Ρωσία χακάρισε τους Ουκρανούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και έκλεισε την ηλεκτρική ενέργεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Από τότε, η χώρα εργάστηκε για την άμυνά της στον κυβερνοχώρο ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

Η υποδομή που συνθέτει το διαδίκτυο στην Ουκρανία είναι καλά ανεπτυγμένη και συχνά περιλαμβάνει πολλές γραμμές οπτικών ινών που μπορούν να καλύψουν τις ίδιες περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα αν χαθεί μία γραμμή επικοινωνίας σε μία περιοχή υπάρχει άλλη γραμμή από το δίκτυο που να εξυπηρετεί την ίδια περιοχή.

Τι συμβαίνει όταν “σβήσει” το Διαδίκτυο;

Σε περιοχές όπου η υπηρεσία διαδικτύου έχει αποτύχει στην επανασύνδεσή και αποκατάσταση, συχνά ως αποτέλεσμα βόμβας που κατέστρεψε τα καλώδια οπτικών ινών ή λόγω διακοπής ρεύματος, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας στέλνουν εργαζομένους στο πεδίο μάχης για να διορθώσουν ό,τι μπορούν.

Οι Ουκρανοί τεχνικοί στις τηλεπικοινωνίες καταβάλλουν μια ηρωική προσπάθεια για να κρατήσουν τους συμπολίτες τους συνδεδεμένους, «εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσουν τη διαθεσιμότητα αυτών των υπηρεσιών», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov σε συνέντευξή του στην The Post.

Η εταιρεία Internet Kyivstar στέλνει μηχανικούς για επισκευές και παρέχει επίσης υπηρεσίες διαδικτύου σε περισσότερα από 200 καταφύγια βομβών στη χώρα αυτή τη στιγμή.

και οι προβολές του προέδρου της Ουκρανίας γίνονται μέσω Internet

Βοηθάει η δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου Starlink του Έλον Μασκ;

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει προετοιμάσει εφεδρικές επιλογές σε περιπτώσεις όπου η καλωδιακή παραδοσιακή υπηρεσία αποτυγχάνει. Μετά το tweet του Fedorov στο SpaceX και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Musk, τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος έστειλε εξοπλισμό για τη δορυφορική υπηρεσία Internet Starlink στην Ουκρανία . Η χώρα έχει λάβει χιλιάδες τερματικά Starlink, τα οποία επικοινωνούν με δορυφόρους σε τροχιά για να παρέχουν υπηρεσίες internet σε όλη την χώρα.

Την δορυφορική υπηρεσία όπου γενικά δεν είναι τόσο γρήγορη όσο οι συνδέσεις διαδικτύου στο έδαφος, αλλά μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εφεδρικό εργαλείο και οι Ουκρανοί πολίτες και ο στρατός το χρησιμοποιούν ήδη.

“Η ποιότητα σύνδεσης είναι εξαιρετική”, είπε ο Fedorov στην The Post νωρίτερα αυτό το μήνα. «Χρησιμοποιούμε χιλιάδες τερματικά και καθημερινά φτάνουν και άλλα για να μπορέσουν να εξοπλίσουν όλη την χώρα.”

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρείται η Ουκρανία συνδεδεμένη;

Οι Ουκρανοί βασίζονται στο διαδίκτυο για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο, να επικοινωνούν μεταξύ τους και την κυβέρνησή, να λαμβάνουν τα μηνύματα τους, και φυσικά να έχουν ενημέρωση από όλο τον κόσμο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τη σύνδεση του interent για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από δισεκατομμυριούχους, να μιλήσουν με το Κογκρέσο και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Μια κυβερνητική εφαρμογή που αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και να οργανώσουν τεστ για τον κορωνοϊό, έχει επανασχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ανθρώπους να αναφέρουν τη θέση των Ρώσων αρμάτων μάχης και στρατιωτών, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορούν να τα βρουν και να τα καταστρέψουν. Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλά άτομα για να συντονίσουν την άμυνα της πόλης τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανέβασε ένα βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμπνέοντας τους Ουκρανούς να αντεπιτεθούν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με ιστορίες ουκρανικής γενναιότητας, ωθώντας τους ανθρώπους να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Δημοσιογράφοι και τακτικοί άνθρωποι μπόρεσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, για να μάθουν στοιχεία σχετικά με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δείχνοντας την καταστροφή που προκλήθηκε σε κέντρα πληθυσμού αμάχων. Εικόνες από τους δημοσιογράφους με τραυματισμένες εγκύους μητέρες που εκκενώθηκαν από μαιευτήριο στη Μαριούπολη μετά το χτύπημα από τη Ρωσία, ώθησαν ακόμη και τα ρωσικά μέσα προπαγάνδας να προσπαθήσουν να δυσφημήσουν τις μητέρες ισχυριζόμενοι ότι ήταν ηθοποιοί.

«Πρόκειται για μια σύγκρουση που εμφανίζεται για εκατομμύρια ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε η Madory. “Αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.”

Πληροφορίες άρθρου από washingtonpost

Διαβάστε επίσης : Η Ρωσική εισβολή κυβερνοεπιθέσεων στην Ουκρανία, ο άλλος πόλεμος

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Η μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στον κόσμο

Η μεγαλύτερη ψηφιακή μηχανή – κάμερα του κόσμου μπορεί να ξεκλειδώσει τα μεγαλύτερα …