ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Πόσο καιρό θα διαρκέσει μία μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Πόσο καιρό θα διαρκέσει μία μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

0 second read
0
1,021
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο υπάρχουν μερικοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Οι βασικοί παράγοντες πιθανών είναι:

  • Πόσο θα κοστίσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
  • Ποια είναι η αυτονομία του στην ηλεκτρική μετάδοση;
  • Πόσο καιρό θα διαρκέσει η μπαταρία (κύκλος ζωής μπαταρίας);

Από την πλευρά του κύκλου ζωής της μπαταρίας, η απόδοση και η υγεία της είναι πραγματικά το κλειδί για όλα αυτά. Καθώς η μπαταρία είναι το πιο ακριβό στοιχείο σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όχι μόνο η υγεία των μπαταριών επηρεάζει την υπολειμματική αξία του οχήματος, αλλά έχει επίσης άμεση επίπτωση στο μέγιστο εύρος χρήσης της διαχρονικά.

Πόσο θα διαρκέσει μία μπαταρία σε ένα Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο;

Έχετε παρατηρήσει ότι είναι δύσκολο να πάρετε μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση για την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αυτό που μπορεί να βρείτε είναι δημοσιεύσεις και δηλώσεις ότι οι μπαταρίες καλύπτονται από την εγγύηση όταν κάτι πάει στραβά. Συνήθως η κάλυψη εγγύησης της μπαταρίας είναι 8 έτη / 100.000 μίλια, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και τη χώρα.
Αυτό που καθησυχάζει είναι ότι το κόστος της μπαταρίας μειώνεται σημαντικά σε ετήσια βάση. Από το 2010 η τιμή μιας μέσης μπαταρίας ιόντων λιθίου έχει μειωθεί περισσότερο από 80%! Η εγγύηση των αυτοκινητοβιομηχανιών για τις μπαταρίες καθώς και το κόστος τους που συνέχεια πέφτει είναι κάτι που καθησυχάζει τους καταναλωτές και τους υποψήφιους αγοραστές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ωστόσο θα ήταν καλύτερα αν γνωρίζουμε πως υποβαθμίζεται μία μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τη φθορά αυτή.

Τι είναι υποβάθμιση μπαταρίας (battery degradation) σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η υποβάθμιση της μπαταρίας είναι μια φυσική διαδικασία που μειώνει την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να αποθηκεύσει μια μπαταρία ή την ποσότητα ισχύος που μπορεί να αποδώσει. Οι μπαταρίες τον ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν γενικά να παράγουν περισσότερη ισχύ από ότι μπορούν να χειριστούν τα εξαρτήματα του κινητήρα. Ως αποτέλεσμα τον παραπάνω είναι η υποβάθμιση της μπαταρίας (battery degradation) και έχει να κάνει με την απώλεια της ικανότητας να αποθηκεύει ενέργεια.

Στην εποχή τον ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της τεχνικής ορολογίας τους η κατάσταση της μπαταρίας ονομάζεται “κατάσταση υγείας” (state of health-SOH). Οι μπαταρίες ξεκινούν τη ζωή τους με 100% SOH και με την πάροδο του χρόνου υποβαθμίζονται. Το SOH είναι η μονάδα μέτρησης της ποσότητας ενέργειας που μπορεί να αποδώσει η μπαταρία (kWh).

Λάβετε υπόψη ότι το SOH δεν είναι ίδιο με την αυτονομία οχήματος (vehicle range) που είναι η απόσταση που το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να διανύσει. Όπου και αυτή η μέτρηση καθορίζετε ανάλογα από διάφορους παράγοντες όπως είναι, το επίπεδο φόρτισης, η τοπογραφία που κινήται το όχημα, οι συνήθεις εσωτερικές και εξωτερικές θερμοκρασίες, η βοηθητική χρήση της, οι οδηγικές συνήθειες και φυσικά το φορτίο επιβατών ή φορτίου του οχήματος.

Οι συνήθεις παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των μπαταριών ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι :

  1. Ο χρόνος χρήσης τους
  2. Οι Υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές θερμοκρασίες
  3. Η Λειτουργία οχήματος σε υψηλή και χαμηλή κατάσταση φόρτισης τον μπαταριών
  4. Υψηλό ηλεκτρικό ρεύμα στις μπαταρίες
  5. Χρήση μπαταρίας (ενεργειακοί κύκλοι)

Παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για την διάρκεια ζωής των μπαταριών, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για τις πραγματικές επιδόσεις τους σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης και συμβίωσης με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Εφαρμογές παρακολούθησης παιδιών: Πιο ήρεμοι γονείς, αλλά με ποιο τίμημα;

Εφαρμογές παρακολούθησης παιδιών. Η Elaine Spector ανυπομονούσε να μάθει αν ο γιος της είχ…