ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Πως θα προβλέψετε ότι ο δίσκος σας SSD έχει πρόβλημα

Πως θα προβλέψετε ότι ο δίσκος σας SSD έχει πρόβλημα

0 second read
0
340
Πως θα προβλέψετε ότι ο δίσκος σας SSD έχει πρόβλημα
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Οι δίσκοι SSD (Solid State Driver) έχουν πλέον επικρατήσει στην αγορά και οι πωλήσεις τους όλο και αυξάνονται. Οι δυνατότητες και οι διαφορές τους σε σχέση με του κλασικούς δίσκους HDD είναι τεράστιες και τα πλεονεκτήματά τους έχουν εδραιωθεί στην αγορά των υπολογιστών. Οι δίσκοι SSD, μονάδα στερεάς κατάστασης όπως μεταφράζετε το όνομά τους, είναι πολύ ταχύτεροι, πιο σταθεροί καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια αλλά έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα, έχουν διάρκεια λειτουργίας από επτά έως δέκα χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει κάποιος δίσκος SSD πριν τα δέκα ή επτά χρόνια. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους αντίθετα μάλιστα πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να αναγνωρίσουμε από κάποια προειδοποιητικά σημάδια πότε ο δίσκος μας SSD πρόκειται να αποτύχει και να έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε για την αντικατάστασή του.

Οι SSD δίσκοι δεν έχουν τα κινούμενα εξαρτήματα που έχουν οι HDD σκληροί δίσκοι, είναι πολύ ποιο απλή στην κατασκευή τους τουλάχιστον ως αναφορά τα μηχανικά εξαρτήματα. Οι SSD δίσκοι μοιάζουν στην λειτουργία τους με το usb flash αποθήκευσης που όλοι έχουμε χρησιμοποίηση. Αποτελούνται από πυκνωτές που για να λειτουργήσουν απαιτούν μόνιμη τροφοδοσία σε ρεύμα. Εδώ είναι και η αδυναμία τους διότι μια απότομη διακοπή στο ρεύμα ή στην τάση θα μπορούσε να είναι αρκετή να φτάσει έως και την καταστροφή των δεδομένων και πιθανόν και του δίσκου.

Ωστόσο η τεχνολογία τον SSD δίσκων συνεχώς εξελίσσετε και σήμερα οι δίσκοι που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν εξαιρετική ποιότητα και υψηλή αξιοπιστία και διαρκούν κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους πρώτους SSD που κυκλοφόρησαν πριν χρόνια.

Για να έχετε τον έλεγχο του δίσκου σας και να είστε ασφαλής σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε εργαλεία ελέγχου λειτουργίας του δίσκου σας. Είναι εφαρμογές που παρακολουθούν συνεχώς την “υγεία” του SSD δίσκου σας και σας ενημερώνουν με ενδείξεις για την κατάστασή τους. Οι κατασκευαστές δίσκων έχουν συνήθως δικά τους τέτοια εργαλεία όπως η Samsung και μπορείτε από την σελίδα του κατασκευαστής σας να το “κατεβάσετε” και να το εγκαταστήσετε.

Διαφορετικά υπάρχουν και εργαλεία ελέγχου δίσκων μπορείτε να κατεβάσετε γενικότερα από το Interenet, όπως το CrystalDiskMark για windows, το Smart Reporter για mac iOS η ακόμα και το Hard Disk Sentinel είναι καλό για Linux.

1.Το σύστημα αναφέρει ότι πρέπει να κάνετε repaired

Πως θα προβλέψετε ότι ο δίσκος σας SSD έχει πρόβλημα

Κάποιες φορές το παραπάνω μήνυμα εμφανίζετε όταν ο υπολογιστής μας δεν έχει τερματίσει σωστά. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις όταν πάμε να ανοίξουμε ένα αρχείο ή να εκκινήσουμε ένα πρόγραμμα που είναι “γραμμένο” στον SSD δίσκο μας βγαίνει το παραπάνω μήνυμα. Τα παραπάνω είναι ένα σημάδι ότι ο δίσκος SSD αρχίζει και αναπτύσσει bad blocks ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην σύνδεση του δίσκου. Σε αυτή την περίπτωση όλα τα λειτουργικά συστήματα από Windows, Linux και iOS διαθέτουν εργαλεία ενσωματωμένα επιδιόρθωσης κατεστραμμένων blocks δίσκου. Σε ένα τέτοιο σφάλμα το ίδιο το λειτουργικό θα σας προτρέψει να εκτελέσετε και το αντίστοιχο εργαλείο επιδιόρθωσης δίσκων που είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό .

2.Υπάρχουν κατεστραμμένα Block στον δίσκο (bad sectors)

Πως θα προβλέψετε ότι ο δίσκος σας SSD έχει πρόβλημα

Συμπτώματα συμπεριφοράς δίσκου όπως: η ανάγνωση και η εγγραφή αρχείων στον δίσκο να καθυστερούν είτε να ζητείται συχνά από το λειτουργικό σύστημα το repair του δίσκου ακόμα και οι εφαρμογές να “παγώνουν” κάποιες φορές. ‘Όλα αυτά τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με κατεστραμμένες περιοχές του δίσκου (bad sectors ή bad blocks) όπως λέγονται. Περιοχές όπου ο δίσκος πάει να “διαβάσει” ή να “γράψει” ένα αρχείο αλλά η διαδικασία καταλήγει μετά από ώρα σε αποτυχία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να κατεβάσετε ειδικό εργαλείο από το site του κατασκευαστή του δίσκου σας για να ελέγξετε ακριβώς τα bad sector του δίσκου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και το εργαλείο του λειτουργικού σας συστήματος για να κάνετε τον εντοπισμό του προβλήματος. Βέβαια σε κάθε περίπτωση όταν δείτε τα παραπάνω συμπτώματα το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αγοράσετε νέο δίσκο και να μπείτε στην διαδικασία αντικατάστασής του.

3.Προειδοποιητικά μηνύματα για “Read only”

Πως θα προβλέψετε ότι ο δίσκος σας SSD έχει πρόβλημα

Όταν δείτε για πρώτη φόρα τέτοιου είδους μηνύματα όταν πάτε να ανοίξετε αρχεία ή προγράμματα τότε σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τον δίσκο SSD σας. Το μήνυμα Read only που εμφανίζετε στο άνοιγμα εφαρμογής ή αρχείου σημαίνει ότι ο δίσκος έχει περιοχές που δεν μπορούν να αναγνωστούν (bad blocks) και καθιστά αδύνατη την ανάγνωση. Σε αυτή την περίπτωση νέος δίσκος και μεταφορά αρχείων άμεσα.

4.Απότομα restart και καθυστερήσεις στο startup

Πως θα προβλέψετε ότι ο δίσκος σας SSD έχει πρόβλημα

Εάν κατά την διάρκεια της εκκίνησης του startup δηλαδή του υπολογιστή καθυστερεί και κολλάει βγάζοντας σφάλμα στην οθόνη. Ενδεχομένως και με άλλα συμπτώματα, να είναι ακόμα ένα σημάδι ότι ο δίσκος SSD έχει πρόβλημα και πρέπει να μεταφέρεται τα δεδομένα σας σε καινούργιο πριν χαλάσει εντελώς.
Για να είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για πρόβλημα στην μονάδα δίσκου, κατεβάστε και εκτελέστε διαγνωστικά εργαλεία, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και στη συνέχεια να δοκιμάσετε να μορφοποιήσετε τη μονάδα δίσκου σας και να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα για να δείτε αν στο startup καθυστερεί και εξακολουθεί να βγάζει ίδια σφάλματα.

Πως να συντηρείτε τον SSD δίσκο σας

Μπορείτε με κάποιες προϋποθέσεις να συντηρήσετε τον ή τους SSD δίσκους σας και να παρατείνετε στο μέγιστο την διάρκεια ζωής τους ελαχιστοποιώντας τα δυσάρεστα προβλήματα.

-Οι απότομες διακοπές ρεύματος είναι ότι χειρότερο για τους δίσκους SSD, φροντίστε να έχετε συνδέσει τον σταθερό υπολογιστή σας σε μία συσκευή σταθεροποιητή τάσης ρεύματος UPS.

-Εξασφαλίστε σωστή ψύξη στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, οι απότομες διαβαθμίσεις θερμοκρασιών επηρεάζουν την διάρκεια ζωής τον SSD δίσκων.

-Φροντίστε να αφήνετε πάντα λίγο χώρο στον δίσκο σας για να μπορεί να μεταφέρει εκεί δεδομένα bad blocks.

Διαβάστε επίσης : Τι είναι η τηλεφωνική απάτη Wangiri ή “One Ring”;

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Σύμβολα στο πληκτρολόγιο και συντομεύσεις

70 συντομεύσεις και σύμβολα στο πληκτρολόγιο για να μας βοηθήσουν να είμαστε γρήγοροι και …