Εάν αρχίζετε και έχετε υποψίες ότι ο επιτραπέζιος η φορητός υπολογιστής σας με Windows έχει μολυνθεί από ιό η κακόβουλο λογισμικό, εδώ θα περιγράψω δύο τρόπους για να το επαληθεύσετε.
Ο πρώτος τρόπος είναι να εντοπίσουμε τον ιό με μη αυτόματο τρόπο, ελέγχοντας τα προγράμματα και τις εργασίες που “τρέχουν” στο παρασκήνιο στον υπολογιστή μας. Και ο δεύτερος τρόπος να εκτελέσουμε κάποιες σαρώσεις στο σύστημα του υπολογιστή μας χρησιμοποιώντας αξιόπιστα προγράμματα προστασίας από ιούς.
Πως θα καταλάβω αν έχει ιό ο υπολογιστής μου μέσα από τη διαχείριση εργασιών των Windows
Ο έλεγχος μέσα από την Διαχείρισης εργασιών-Task manager των Windows για ασυνήθιστες ή περίεργες διαδικασίες που εκτελούνται στον υπολογιστή μας είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσουμε την έρευνά μας. Για να το κάνουμε :
Πατάμε το πλήκτρο Windows + X στο πληκτρολόγιό μας και στη συνέχεια, επιλέγουμε Windows PowerShell-Τερματικό (διαχειριστής) ή Terminal(Admin).
Επιλέγουμε Ναι όταν εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου UAC.
και γράφουμε την εντολή shutdown /r /t 0 και στη συνέχεια πατάμε Enter .
Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή μας κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και στη συνέχεια επιλέγουμε Διαχείριση εργασιών-Task manager.
Η διαχείριση εργασιών-Task manager μας εμφανίζει όλες τις διεργασίες και τα προγράμματα που εκτελούνται στον υπολογιστή. Εδώ να αναφέρω τα εξής για να γίνει πιο κατανοητό και να ερμηνεύσουμε σωστά τι βλέπουμε ακριβώς στην διαχείριση εργασιών.
Αριστερά εμφανίζονται κατηγοριοποιημένα, Προγράμματα (Apps), Background proccess, Windows procccess, κτλ.
Στο επάνω μέρος βλέπουμε, CPU-Memory-Disk-Network είναι τα υποσυστήματα του υπολογιστή και μας εμφανίζει αναλυτικά τι πόρους καταναλώνει το καθένα. Από εδώ μπορούμε να δούμε αν κάποια διεργασία η πρόγραμμα καταναλώνει υπερβολική μνήμη η CPU ακόμα και δίκτυο-network, πράγμα ύποπτο που σημαίνει ότι πρέπει να δούμε η συγκεκριμένη διεργασία τι σκοπούς εξυπηρετεί.
Αν δούμε ότι στον υπολογιστή μας εκτελούνται διαδικασίες ή εφαρμογές που δεν θυμόμαστε να έχουμε εγκαταστήσει, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτές. Πολλοί ιοί δημιουργούν κρυφές διαδικασίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο καταναλώνοντας αυξημένους πόρους των υποσυστημάτων επηρεάζοντας την απόδοση του υπολογιστή.
Για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για μία διεργασία και αν είναι “ασφαλή” για να εκτελείτε στον υπολογιστή μας κάνουμε δεξί κλικ επάνω της και επιλέγουμε Search online, στη συνέχεια μπορούμε να διαβάσουμε πληροφορίες για την συγκεκριμένη διεργασία και αν είναι μέρος του λογισμικού η κάποιας εφαρμογής και όχι κάποιου κακόβουλου λογισμικού.
Σε περίπτωση που βρούμε κάτι “ύποπτο” μπορούμε με δεξί κλικ να κάνουμε τερματισμό (End task) της διεργασίας ή επιλέγοντας File location να εντοπίσουμε την διαδρομή εκκίνησής και εγκατάστασης ώστε να προχωρήσουμε σε απενεργοποίηση η διαγραφή.
Πως θα καταλάβω αν έχει ιό ο υπολογιστής μου χρησιμοποιώντας αξιόπιστα προγράμματα προστασίας από ιούς
Και πάμε στον τρόπο με την βοήθεια προγραμμάτων προστασίας. Για αρχή θα χρησιμοποιήσουμε ενσωματωμένες εφαρμογές προστασίας των Windows, για όσους έχουν εγκατάσταση στον υπολογιστή Windows 10 θα πληκτρολογήσουμε “Windows Defender” στην αναζήτηση των Windows και για Windows 11 “Windows Security” και επιλέγουμε άνοιγμα μόλις συμπληρωθούν τα αποτελέσματα.
στη συνέχεια Προστασία από ιούς και απειλές–Virus & threat protection και “Επιλογές Σάρωσης”.
Θα κάνουμε μία σάρωση όλο το σύστημα αρχεία και προγράμματα για να ανιχνευτούν ενδεχόμενες κακόβουλες απειλές σε αυτά.
Επιλέγουμε πρώτα το Full scan ώστε να πραγματοποιήσουμε έναν ενδελεχή έλεγχο στο σύστημα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας.
Ολοκληρώνουμε, με μία ακόμη σάρωση με την επιλογή Microsoft Defender Antivirus (office scan) η συγκεκριμένη επιλογή σάρωσης εκτελείτε μετά από επανεκκίνηση και το σύστημα σαρώνετε πριν ξεκινήσουν τα WIndows και ολοκληρώνεται μέχρι την φόρτωση του λογισμικού.
Επόμενη κίνηση είναι να δοκιμάσουμε ένα πρόγραμμα Antivirus, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Η ασφάλεια σε έναν υπολογιστή που είναι συνέχεια συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και κατ’ επέκταση στην έκθεση των προσωπικών μας δεδομένων είναι πολύ σημαντική.
Σε αυτό το άρθρο θα προτείνω το Panda antivirus ένα εξαιρετικό πρόγραμμα προστασίας όπου σε αντίθεση με τις παραδοσιακές λύσεις προστασίας από ιούς οι οποίες ενεργοποιούνται μόνο στην περίπτωση που εντοπίσουν μία διαδικασία κακόβουλη, ενώ η τεχνολογία του Panda antivirus εντοπίζει επιθέσεις και κακόβουλες διαδικασίες προτού συμβούν χάρις της τεχνολογίας Cloud. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε αρχείο, πρόγραμμα η διεργασία που εκτελείτε στον υπολογιστή μας έχει ελεγχθεί πριν ξεκινήσει από το Cloud Security Panda διασφαλίζοντας και προστατεύοντας τα δεδομένα μας και τον υπολογιστή μας.
Μπορούμε να αγοράσουμε το Panda Dome Essential antivirus με 70% έκπτωση, με τελική τιμή ετήσια 11 €. Κάνοντας μία έρευνα στο Internet θα διαπιστώσουμε ότι είναι η καλύτερη τιμή της αγοράς για πρόγραμμα antivirus και με την εγγύηση και ασφάλεια της Panda antivirus πρόγραμμα με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην καινοτομία στη βιομηχανία της κυβερνοασφάλειας. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!
Οι ιοί συχνά αλλάζουν τις ρυθμίσεις του υπολογιστή μας χωρίς την άδειά μας και χωρίς πολλές φορές να το καταλάβουμε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη σελίδα εκκίνησης του προγράμματος περιήγησης μας (chrome, Edge) στην προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης ή ακόμα και στην επιφάνεια εργασίας μας. Το πρόγραμμα προστασίας antivirus είναι αυτό που θωρακίζει και αποτρέπει από τις παραπάνω αναπάντεχες αλλαγές στο σύστημά μας.
Συνοψίζοντας, όταν ο υπολογιστής μας προσβληθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό ότι ενέργειες και αν κάνουμε το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να “διασφαλίσουμε” τα αρχεία και τα δεδομένα μας. Για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις θα πρέπει εκ το προτέρων να φροντίσουμε για την ασφάλειά του συστήματός μας να διαθέτοντας πρόγραμμα προστασίας antivirus, καθώς και να έχουμε αρχεία backup των σημαντικότερών αρχείων μας.
Διαβάστε επίσης : Πως να κάνουμε ανώνυμες αναζητήσεις στο Internet
👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.
Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”