ΑΡΧΙΚΗ Απόψεις Προσοχή στα μεταδεδομένα (metadata) σας!

Προσοχή στα μεταδεδομένα (metadata) σας!

36 second read
0
6,194

Προσοχή στα μεταδεδομένα (metadata) σας!

Προσοχή στα μεταδεδομένα (metadata) σας!

Τον τελευταίο καιρό είναι αλλεπάλληλες οι αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση των δεδομένων μέσω συσκευών, αποκαλύψεις είτε με τον Edward Snowden, είτε το σκάνδαλο με τις υποκλοπές (σε ευρωπαίους αξιωματούχους) της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Έτσι λοιπόν είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι εταιρίες αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες συλλέγουν, συγκεντρώνουν και φυσικά επεξεργάζονται δεδομένα μας τα οποία διακινούνται είτε μέσα από τα κινητά μας τηλέφωνα είτε μέσα από τους υπολογιστές μας.

Μέσα από την επεξεργασία αυτών των δεδομένων προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για τις συνήθειές μας την καθημερινότητά μας ακόμη και για τις απόψεις μας.  Μετά και τις αποκαλύψεις του John Snowden για τις μαζικές παρακολουθήσεις που έκανε η NSA,  εξέδωσαν ανακοινώσεις προς τον Τύπο για να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι ποτέ δεν παρακολουθούσαν κάθε αυτού τις συνομιλίες του κάθε πολίτη δηλαδή δεν κατέγραφαν τα δεδομένα (data) τις κάθε συνομιλίας αλλά τα μεταδεδομένα (metadata).  Τι είναι τα μεταδεδομένα (metadata);  Είναι οι αριθμοί κλήσης που καλούμε, η διάρκεια των κλήσεων αυτών και φυσικά η ημερομηνία καταγραφής τους.  Έτσι λοιπόν συλλέγοντας κάποια υπηρεσία τα παραπάνω δεδομένα αποκτά κάποιος πλήρη εικόνα για την επικοινωνία του κάθε ανθρώπου, τι σχέση με τον καλούντα, τη συχνότητα επικοινωνίας μας.  Η έκθεση των δεδομένων μας φυσικά δε μένει εδώ!

Στα κοινωνικά δίκτυα και η αλόγιστη χρήση τους, κάνουν κάποιους να εκθέτονται μόνοι τους τι κάνουν, τι σκέφτονται, με ποιον είναι και που, παραβιάζοντας οι ίδιοι την ιδιωτικότητά τους!  Στο internet, κάθε αναζήτηση μας είναι πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών για αυτόν που τις καταγράφει και μπορεί να τις αξιοποιήσει, ακόμα και μετά από χρόνια!  Οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν τι θέλουμε και τι ψάχνουμε και έτσι μπορούν να έχουν ένα πλήρες προφίλ του κάθε ανθρώπου συγκεντρώνοντας και αναλύοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα (data) ή μάλλον μεταδεδομένα (metadata).

Τέλος να αναφέρουμε και μέρος της δήλωσης του Eric Schmidt (CEO Google) :
“ξέρουμε που ήσασταν και που είστε, ακόμη και τι σκέφτεστε”

Θέμης Βασιλόπουλος.

Τεχνολόγος-Μηχανικός Υπολογιστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απόψεις

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς λειτουργούν οι κυβερνοεπιθέσεις σε αγωγούς και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις;

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο καθημερινά εκατοπλασιάζονται με πολύ ταχείς ρυθμούς και μεγά…