ΑΡΧΙΚΗ Tech News Που χρησιμοποιούμε ήδη την τεχνητή νοημοσύνη

Που χρησιμοποιούμε ήδη την τεχνητή νοημοσύνη

1 min read
0
10,055
Που χρησιμοποιούμε ήδη την τεχνητή νοημοσύνη

Με την τεχνητή νοημοσύνη συνυπάρχουμε σε όλες τις πλατφόρμες και εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είναι αυτή που μας κατευθύνει στο τι άρθρο θα διαβάσουμε, πιο βιβλίο θα μας προτείνει, σε πιο μαγαζί θα διασκεδάσουμε, τι διαδρομές κάνουμε καθημερινά με το αυτοκίνητο αλλά και τι μουσική θα ακούσουμε.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή που επηρεάζει σήμερα, πολύ ή λίγο τις της επιλογές και δραστηριότητές μας.

Ακολουθούν 9 παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης που ίσως δεν γνωρίζατε ότι ήδη την χρησιμοποιείται.

Πως χρησιμοποιείτε η τεχνητή νοημοσύνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

foto by freepic

Σίγουρα έχουμε ακούσει για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το YouTube το Instagram και άλλες.

Πως όμως αυτοί οι αλγόριθμοι επηρεάζουν και συμμετέχουν στην διαδικτυακή μας συμπροφορά. Ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες που συλλέγουν κατά την διάρκεια της πλοήγησής μας.

Οι αλγόριθμοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πληροφορίες όπως τα “μου αρέσει” που κάνουμε, τις κοινοποιήσεις μας, τις συνδρομές μας, την διάρκεια του χρόνου που καταναλώνουμε για να διαβάσουμε μία ανάρτηση, καθώς και άλλα δεδομένα μας. Ο λόγος είναι ώστε να μας εμφανίζουν στο προφίλ μας μόνο περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει και θα μας αποσπάσει την προσοχή. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αλγόριθμους συνήθως σιωπούν για τον ακριβή τρόπο που αυτοί λειτουργούν στις πλατφόρμες τους, εν μέρει για να εμποδίσουν τους χρήστες και προγραμματιστές να τους “πειράζουν” πράγμα που θα επηρέαζε την αποδοτικότητά τους.

‘Ολες οι πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν μια ενότητα που ονομάζεται “Συνιστάται για εσάς” ή “Αναρτήσεις που πιστεύουμε ότι θα σας αρέσουν” ή κάτι παρόμοιο. Όλες αυτές οι ενότητες χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο που συγκρίνει τη δραστηριότητα μας με αυτές τις αναρτήσεις που παρακολουθήσαμε και έχουμε αλληλοεπιδράσει βάσει των επιλογών μας αποδοχής ή απόρριψης ο αλγόριθμος σχηματίζει το προφίλ των αναρτήσεων που μας αρέσουν, ώστε να προβάλλονται περισσότερο αυτές.

“Μιλώντας” με Ψηφιακούς Βοηθούς

Image By vecstock

Εάν έχετε ζητήσει ποτέ από τη Siri ή την Alexa να σας “πει” τον καιρό ή να σας “ανοίξει” τα φώτα στο σπίτι ή έχετε “μιλήσει” με άλλον τρόπο σε μία από της ηλεκτρονικές σας συσκευές τότε έχετε αλληλοεπιδράσει με την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ψηφιακοί βοηθοί στο τηλέφωνο, το tablet, το έξυπνο ηχείο, τον υπολογιστή ή την τηλεόρασή μας είναι σχετικά απλοί σε σύγκριση με άλλους, όπως το ChatGPT. Ωστόσο, εξακολουθούν να λειτουργούν αναλύοντας φωνητικά δεδομένα αποφασίζοντας πώς να ενεργήσουν. Για παράδειγμα, όταν λέμε στη Siri να “ανάψει” τη λάμπα του υπνοδωματίου μας, πρέπει να ερμηνεύσει αυτήν την εντολή για να «ξέρει» τι ζητάμε και τι πρέπει να κάνει.

Online αγορές

Image By Sketchepedia

Όπως οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των χρηστών για να προτείνουν αναρτήσεις, λογαριασμούς και βίντεο, τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρησιμοποιούν τη συμπεριφορά των αγοραστών για να κάνουν στοχευμένες προβολές καταναλωτικών προϊόντων.

Κοιτάζοντας στο internet προϊόντα που αγοράζουμε συχνά, παρατηρούμε ότι μας προτείνονται και παρόμοια προϊόντα που άλλοι αγοράζουν. Αυτό τον συσχετισμό τον κάνει πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης και η τοποθεσία που βρισκόμαστε επηρεάζει τις προτάσεις των αγορών μας που εμφανίζονται στην οθόνη μας.

Ξεκλείδωμα του τηλεφώνου

Image By vecstock

Στον κωδικό πρόσβασής μας δεν “εμπλέκετε” η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εάν χρησιμοποιούμε μια μέθοδο βιομετρικής ασφάλειας, όπως ένα αντίχειρα ή το πρόσωπό μας για να ξεκλειδώσουμε το τηλέφωνό μας, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πίσω από αυτό.

Το FaceID της Apple ξεκινά με το να «διδάσκετε» το τηλέφωνό σας πώς μοιάζετε δείχνοντάς του το πρόσωπό σας σε διαφορετικές γωνίες. Μόλις λάβει αυτές τις πληροφορίες, το τηλέφωνό σας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να διασφαλίσει ότι είστε πραγματικά το άτομο που προσπαθείτε να το ξεκλειδώσει. Το τηλέφωνό και συγκεκριμένα η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης συγκρίνει τα “ζωντανά” δεδομένα με τις αποθηκευμένες πληροφορίες. Αλλά πρέπει επίσης να υπολογίσει και τον διαφορετικό φωτισμό, τη γωνία που κρατάτε τη συσκευή και άλλους παράγοντες. Όπως μεγάλωσαν τα γένια; Φοράς γυαλιά ή μάσκα σήμερα; Έχετε διαφορετικό μακιγιάζ από αυτό όταν ρυθμίζατε τη συσκευή σας; Τα βιομετρικά στοιχεία των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο την τεχνητή νοημοσύνη.

Οδήγηση ή περπάτημα με μια εφαρμογή

Οι χάρτες Google, οι χάρτες της Apple, και άλλες εφαρμογές πλοήγησης εμπεριέχουν στον τρόπο λειτουργίας τους την τεχνητή νοημοσύνη. Όταν ζητάμε οδηγίες για μια τοποθεσία μας προτείνετε η πιο αποτελεσματική διαδρομή με βάση τις τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας, τα έργα που γίνονται στους δρόμους, την ώρα της ημέρας αλλά και άλλους παράγοντες. Η διαδρομή διαφέρει ανάλογα με το αν οδηγούμε, περπατάμε ή κάνουμε ποδήλατο ώστε να μην καταλήξουμε με το ποδήλατό μας σε δρόμους επικίνδυνους για ποδηλάτες.

Πολλές εφαρμογές περιλαμβάνουν επίσης λειτουργίες αναφοράς χρηστών. Με αυτές, οι ταξιδιώτες μπορούν να αναφέρουν ατυχήματα και άλλα απρογραμμάτιστα εμπόδια για να βελτιώσουν τις οδηγίες πλοήγησης για άλλους ανθρώπους, όλα τα παραπάνω βασίζονται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Επεξεργασία φωτογραφιών

Image by vecstock

Τα τελευταία χρόνια η επεξεργασία φωτογραφίας έχει εξελιχθεί με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με εργαλεία επιλογής αντικειμένων και γρήγορης επιλογής μπορούμε με ακρίβεια να αφαιρέσουμε ένα αντικείμενο από μία φωτογραφία. Αυτές οι δυνατότητες μάς επιτρέπουν να επιλέξουμε ένα αντικείμενο και να το διαχωρίσουμε από το φόντο με λίγα μόνο κλικ, πράγμα που αποτελεί τεράστια βελτίωση σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους.

Δεν χρειάζεστε επαγγελματικό λογισμικό για να επωφεληθείτε από αυτήν την παραπάνω δυνατότητα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο πλέον υπάρχει αυτή η λειτουργεία. Πατώντας παρατεταμένα την εικόνα μιας φωτογραφίας από την εφαρμογή του κινητού μας δημιουργείται ένα περίγραμμα. Από εκεί, μπορείτε να το αντιγράψετε και να το κάνετε επικόλληση κάπου αλλού.

Και τα δύο χαρακτηριστικά προέρχονται από τη «εκμάθηση» της τεχνητής νοημοσύνης πώς να διακρίνει μεταξύ προσκηνίου και υποβάθρου με βάση τη μελέτη χιλιάδων παραδειγμάτων.

Πληκτρολόγηση κειμένου

Freepik

Οι λειτουργίες αυτόματης διόρθωσης και αυτόματης συμπλήρωσης όταν γράφουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μήνυμα κειμένου sms μπορεί κάποιες φορές να μας εκνευρίζει αλλά βασίζεται σε παραδείγματα.

Τα προγράμματα αυτόματης διόρθωσης “μελετούν” δείγματα που τα έχουν τροφοδοτήσει οι προγραμματιστές ώστε να μπορούν να προβλέψουν και να μας προτείνουν το τι θέλουμε να γράψουμε στο κείμενο.

Παίζοντας βιντεοπαιχνίδια

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος των βιντεοπαιχνιδιών σχεδόν από την έναρξή τους. Κάθε φορά που παίζουμε εναντίον ενός αντιπάλου που ελέγχεται από υπολογιστή, η τεχνητή νοημοσύνη τον κατευθύνει, του λέει τι να κάνει (ανάλογα βέβαια τη γλώσσα προγραμματισμού). Ο υπολογιστής σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι σκακιού βασίζει τις κινήσεις του στο να έχει “μελετήσει” άλλα, προηγούμενα παιχνίδια για να μπορεί να προβλέπει τις κινήσεις του αντιπάλου. Οι εχθροί σε ένα shooter game μπορεί να αντιδράσουν με διαφορετικούς τρόπους εάν πυροβολήσετε, τρέξετε ή καλυφθείτε. Κάθε αντίπαλος που κατευθύνετε από υπολογιστή κινείται και συμπεριφέρεται διαφορετικά, κινήσεις που βασίζονται στη μελέτη πραγματικών παιχνιδιών.

Ένα ενδιαφέρον, εκπληκτικά περίπλοκο παράδειγμα πασίγνωστου βιντεοπαιχνιδιού τεχνητής νοημοσύνης της εποχής, είναι το arcade παιχνίδι Pac-Man, στο οποίο κάθε φάντασμα έχει διαφορετικές συμπεριφορές με βάση τον προγραμματισμό που έχουν. Σαν κριτήρια του προγραμματισμού τους υπολογίζουν, το που βρίσκεται στην οθόνη ο παίχτης, πόσο κοντά είναι τα φαντασματάκια μεταξύ τους, ακόμα και τον χρόνο που έχει ξοδέψει ο παίκτης παίζοντας.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξί είναι καθ’ οδόν, επιβάτες ενδέχεται να πετούν μέχρι το 2025

Φανταστείτε στο πολύ κοντινό μέλλον, σχεδόν αθόρυβα αεροταξί να πετούν πάνω από την πόλη σ…