ΑΡΧΙΚΗ Tech News Οι κορυφαίοι 10 υπολογιστές που εμφανίζονται σε ταινίες στην τηλεόραση

Οι κορυφαίοι 10 υπολογιστές που εμφανίζονται σε ταινίες στην τηλεόραση

180
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Ενώ οι υπολογιστές είναι απίθανο να αντικαταστήσουν τους ηθοποιούς, σύντομα τουλάχιστον, οι υπολογιστές “πρωταγωνιστούν” σε δημοφιλείς ταινίες και σειρές εδώ και πολλά χρόνια στην οθόνη της τηλεόρασής μας.

Ποιος δεν θυμάται τον “Batcomputer” στην ταινία Batman, ή τον Apple Macintosh στην ταινία Captain America. Είτε σε ταινίες είτε σε σειρές είναι απαραίτητη η παρουσία τους “συμμετέχοντας” ενεργά στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Ένας blogger ο James Carter, συγκέντρωσε σε ένα site με όνομα starringthecomputer.com σε μετάφραση “Πρωταγωνιστής ο υπολογιστής” όπου καταγράφει κάθε εμφάνιση υπολογιστή σε ταινία ή σειρά, την αξιολογεί ως προς τη σημασία, τον ρεαλισμό και τον τρόπο που εμφανίζεται στο πλάνο.
Ο Carter συμπεριέλαβε μόνο πραγματικούς υπολογιστές που εμφανίζονται στην τηλεόραση και όχι σκηνοθετικές φαντασιώσεις, οπότε δυστυχώς τον HAL 9000 του Stanley Kubrick δεν θα τον βρείτε στη λίστα.

HAL 9000-φανταστικός υπολογιστής που επινόησε ο Stanley Kubrick για τις ταινίες του


Στην ιστοσελίδα του ο James Carter αναφέρει αναλυτικά τις ταινίες και τους υπολογιστές που συμμετέχουν στη μικρή οθόνη από την δεκαετία του 1960!
Η Apple είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη μάρκα-brand υπολογιστών σε ταινίες και σειρές στην τηλεόραση με 65 από τις συσκευές της να εμφανίζονται σε τηλεόραση. Η IBM κατακτά τη δεύτερη θέση με 33 υπολογιστές, ακολουθούμενη από τις HP (24), Compaq (23), Dell (23), DEC (21) και Commodore (20).

Δείτε τη δεκάδα στην παρακάτω λίστα. Θα χαλάσουμε λίγο την έκπληξη: η πιο δημοφιλής συσκευή δεν είναι ίδια με την πιο δημοφιλή μάρκα-brand. Διαβάστε μέχρι τέλους την παρακάτω λίστα και θα καταλάβετε!

Δείτε την παρακάτω λίστα με τους TOP υπολογιστές που εμφανίζονται στην οθόνη της τηλεόρασης.

10. Commodore PET 3000/4000 series

Commodore PET 2001-8N (CBM 3008). Image posted by u/macintoshcollector03.

Σύμφωνα με το Starringthecomputer.com, o θρυλικός υπολογιστής διάδοχος της συσκευής P.E.T. 2001 εμφανίστηκε σε 31 διαφορετικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Με την πρώτη του εμφάνιση να είναι στην ταινία Bird of Prey του του 1982 περισσότερες από τις μισές εμφανίσεις του Commodore συνέβησαν στον 21ο αιώνα.

H Commodore κυκλοφόρησε την αναβάθμιση του P.E.T. 2001 το 1979. Στη νέα έκδοση η Commodore άλλαξε το πληκτρολόγιο με ένα μικρότερο και πιο κομψό έχοντας και περισσότερα λειτουργικά πλήκτρα, εισάγοντας ένα πιο πλήρες πληκτρολόγιο. Η Commodore αφαίρεσε επίσης τη μονάδα κασέτας αλλά και τα γράμματα CBM (Commodore Business Machine) που ήταν τυπωμένα κάτω από την οθόνη του υπολογιστή.

9. Apple Macintosh

Apple Macintosh. Image posted by http://Image posted by

Με 32 εμφανίσεις ο υπολογιστής Macintosh της Apple κατατάσσεται 9ος. Σε ταινίες όπως το Captain America, Civil War και το The Big Short, ο Macintosh εμφανίστηκε σταθερά στην οθόνη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με την τελευταία του εμφάνιση του σε μια ταινία του 2017 το Atomic Blonde.

Ο Macintosh Κυκλοφόρησε το 1984 και έγινε ένας από τους πιο εμβληματικούς υπολογιστές στην ιστορία. Η συσκευή πιστώνεται ότι είναι ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος υπολογιστής που χρησιμοποιεί ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη (G.U.I.)- ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της υπολογιστικής εμπειρίας και επαφής με τον μέσο χρήστη.

8. IBM PC XT

IBM PC XT. Image posted by https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer_XT#/media/File:Ibm_px_xt_color.jpg

Σε 32 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές συμμετέχει το PC TXT της IBM έχοντας μια σταθερή καριέρα στην οθόνη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. “Παίζοντας” στη θρυλική σειρά Knight Rider- Ιππότης της ασφάλτου και Magnum P.I. το PC TXT της IBM τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην οθόνη της τηλεόρασης ήταν στην ταινία Mr. Robot.

Ο PC XT Κυκλοφόρησε το 1983 ήταν ο δεύτερος προσωπικός υπολογιστής από την IBM. Οπτικά και τεχνικά η συσκευή είναι πολύ παρόμοια με το αρχικό μοντέλο IBM PC 5150. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του το XT είχε ενσωματωμένο σκληρό δίσκο και επιπλέον υποδοχές επέκτασης.

7. Apple Powerbook G4

Apple Powerbook G4

Μια πιο πρόσφατη συσκευή, ο φορητός υπολογιστής Powerbook G4 της Apple εμφανίστηκε 36 φορές σε ταινίες. Η παρουσία του ενισχύθηκε όταν αναβαθμίστηκε σε νεότερη έκδοση. Σύμφωνα με το Starringthecomputer.com, το Powerbook G4 “πρωταγωνίστησε” μόνο σε ταινίες και όχι σε κάποια σειρά.

Η Apple κυκλοφόρησε τη συσκευή το 2001 και ήταν η τελευταία της σειράς Powerbook της Apple. Η διακοπή της συγκεκριμένης σειράς το 2006 σχετίζεται με τη μετάβαση των εταιρειών σε επεξεργαστές Intel αντί για παλαιότερες CPU PowerPC.

6.  Apple Macbook Pro

Apple Macbook Pro. Image posted by Movie star: top 10 computers featured on screen | CyberNews

Εμφανίστηκε σε ταινίες και σειρές 39 φορές, το Macbook Pro ήταν η αντικατάσταση για το προηγουμένως αναφερόμενο Powerbook G4.
Δεδομένου ότι η συσκευή κυκλοφόρησε το 2006 και βρίσκεται στην 5η γενιά της δεν είναι περίεργο ότι εμφανίστηκε κυρίως σε πρόσφατες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

5. Burroughs B205

Burroughs B205

Η συσκευή B205 της εταιρίας Burroughs Corporation με 39 εμφανίσεις ήταν ένα αστέρι του είδους επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’60. Εμφανίζεται στον Οργισμένο Κόκκινο Πλανήτη, Μάχη για τον Πλανήτη των Πιθήκων, Πόλη Κάτω από τη Θάλασσα, και πολλά άλλα. Χάρη στην εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο υπολογιστής B205 μερικές φορές μπερδεύτηκε από το κοινό ότι πρόκειται για μία φανταστική συσκευή.

Ο B205 ήταν ένας υπολογιστής σαν σωλήνας στην εμφάνιση του που κυκλοφόρησε το 1956. Ο υπολογιστής ήταν εξοπλισμένος στον πίνακα ελέγχου με φώτα που αναβόσβηναν, γεγονός που πιθανότατα προκάλεσε τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονταν οι υπολογιστές κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Η κονσόλα B205 εμφανίζονταν πολύ συχνά στα στούντιο του Χόλιγουντ, κερδίζοντας φήμη και χάρη από την εμφάνισή του στην τηλεοπτική σειρά Batman. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία στον πίνακα ελέγχου του B205 έγραφε «BatComputer».

4. Apple II

Apple II

Μέλος της «Τριάδας του 1977» ο υπολογιστή Apple II προβλήθηκε σε 41 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από την κυκλοφορία του. Όπως και με κάθε θρυλικό μηχάνημα ο Apple II εμφανίζεται σταθερά στην οθόνη της τηλεόρασης από την κυκλοφορία του στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πιο πρόσφατα η συσκευή εμφανίστηκε στο Εξολοθρευτής Genisys και στην ταινία Man από τον ΟΗΕ.
Σχεδιασμένο από τον θρυλικό Steve Wozniak, ο υπολογιστής σήμανε πώς οι υπολογιστές μετατοπίστηκαν από μηχανές σε οικιακές συσκευές. Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή ήταν ότι ήταν σε θέση να εμφανίσει έγχρωμα γραφικά.

3. Apple iMac G3

Apple iMac G3

Μπαίνοντας στην πρώτη τριάδα με το iMac G3 να εμφανίζεται σε 42 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ο θρυλικός υπολογιστής απολαμβάνει την προσοχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας από τότε που κυκλοφόρησε το 1998, με τελευταία εμφάνιση στο Between Two Ferns ταινία του 2019.
Το iMac G3 διάσημο για το ημιδιαφανές σώμα του, ξεκίνησε την άνοδο της Apple και ταυτόχρονα “έσπρωξε” τον Steve Jobs στο προσκήνιο, καθώς αυτή ήταν μια από τις πρώτες συσκευές που κυκλοφόρησαν μετά την επιστροφή του στην εταιρεία.

Από σχεδιαστική άποψη η Apple υιοθέτησε μια σχετικά νέα προσέγγιση εισάγοντας διαφορετικά χρώματα στο περίβλημα της συσκευής.

2. Commodore 64

Commodore 64

Ποιος άλλος;

Ο Commodore 64 αλλιώς γνωστό ως C64, είναι αναμφισβήτητα μια θρυλική συσκευή υπολογιστή. Tο Commodore 64 βρίσκεται στο προσκήνιο από την κυκλοφορία του το 1982. Με 71 εμφανίσεις με πιο πρόσφατη ένα επεισόδιο μιας αμερικανικής κωμικής σειράς το The Good Place που κυκλοφόρησε το 2020.
Η συσκευή έχει εισέλθει στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις υπολογιστής όλων των εποχών, με ιστορικές πώλησης στα 17 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν. Ο C64 έχει μια μεγάλη βάση θαυμαστών μέχρι σήμερα με πολλούς να χρησιμοποιούν τη συσκευή για να παίξουν βιντεοπαιχνίδια παλαιότερα.

1. IBM AN/FSQ-7

IBM AN/FSQ-7

Και η Έκπληξη!!

Με 95 εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές ο AN/FSQ-7 είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των ηθοποιών των υπολογιστών. Ο υπολογιστής “απολαμβάνει” συνεχή “συμμέτοχή” σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που κυκλοφόρησαν από τη δεκαετία του ’60, με τελευταία εμφάνιση στην ταινία Bumblebeeτου του 2018.

Κατασκευασμένο το 1955 ο AN/FSQ-7 κατέχει στο αρχείο ως το μεγαλύτερο σύστημα υπολογιστών που κατασκευάστηκε ποτέ! Κατασκευάστηκαν μόνο 24 μηχανήματα, το καθένα ήταν βάρους 250 τόνων και χρησιμοποιούσε κολοσσιαίους σωλήνες ενέργειας 60 χιλιάδων για να λειτουργήσει. Η κατανάλωση ενέργειας ήταν τεράστια, αρκετά για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για σχεδόν τέσσερις μήνες.
Η συσκευή της IBM ήταν ένα πολύ σημαντικό “εργαλείο” ψυχρού πολέμου που χρησιμοποιήθηκε για υποκλοπές πληροφοριών από το έδαφος. Ο υπολογιστής AN/FSQ-7 χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο του συστήματος SAGE της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθούσε τον εναέριο χώρο για σοβιετικές αεροπορικές επιθέσεις. Ο στρατός χρησιμοποίησε τη συσκευή για να υπολογίσει τα σημεία αναχαίτισης σε περίπτωση ξένης επίθεσης.

Σύμφωνα με τον James Carter η δημοτικότητα του AN/FSQ-7 μπορεί να σχετίζεται με την ιδέα του κοινού για το πώς μοιάζει ένας τεράστιος υπολογιστής. Ωστόσο η ίδια η εικόνα θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί λόγω της πρακτικής πραγματικότητας της κινηματογραφικής παραγωγής.

Παρακάτω θα βρείτε τις επόμενες 10 συσκευές που εμφανίστηκαν περισσότερο στην οθόνη.

  • Apple Powerbook G3 (31)
  • Commodore Amiga 1000 (27)
  • Apple Macintosh S (26)
  • Commodore Amiga 2000 (23)
  • Apple Clamshell iBook G3 (22)
  • Commodore PET 2001 (21)
  • Apple iMac G4 (21)
  • IBM System/360 (20)
  • IBM PS/2 Model 50/70 (19)
  • Panasonic Toughbook (19)

Στο παρακάτω video δείτε μία παρουσίαση με Retro υπολογιστές και τα χαρακτηριστικά τους.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Load More By webmedia
Load More In Tech News
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να αγοράσω τα έξυπνα γυαλιά του Facebook;

Ομολογώ ότι ήμουν ένας από αυτούς τους ανθρώπους που θα ήθελαν να αγοράσουν τα έξυπνα γυαλ…