ΑΡΧΙΚΗ Tech News Οι εταιρείες που καθόρισαν το 2021.

Οι εταιρείες που καθόρισαν το 2021.

0 second read
0
30
Οι εταιρείες που καθόρισαν το 2021
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Το 2021 υπήρξαν κάποιες εταιρείες που ξεχώρισαν από το σύνολο τους στη χρονιά, εστιάζοντας επάνω τους τα φώτα της παγκόσμιας επικαιρότητας και επηρεάζοντας την κοινωνία τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους και εντυπώσεις. Σύμφωνα με τον ιστότοπο visualcapitalist 6 εταιρείες επηρέασαν την επικαιρότητα και την ανθρωπότητα το 2021.

Για την παρακάτω λίστα εξετάστηκαν μια σειρά από μετρήσεις για να επιλεχθούν αυτές οι εταιρείες, όπως ο όγκος αναζήτησης στο διαδίκτυο, η επικαιρότητα των ειδήσεων Google, η απόδοση σε σχέση με τους ανταγωνιστές, δείκτες που αφορούν στον κλάδο και πολλά άλλα.

Πολλές από αυτές είναι ψηφιακές εταιρείες και όλες έχουν τεράστια εμβέλεια στην κοινωνία σε κλίμακα και επιρροή. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες αντιμετώπισαν επίσης διαμάχες μαζί με την επιτυχία τους, και παγιδεύτηκαν σε καταστάσεις που ήταν μεγαλύτερες από αυτές.

Έχοντας κατά νου το παραπάνω πλαίσιο, ας τις δούμε.

Robinhood

Η δημοφιλής διαδικτυακή χρηματιστηριακή εταιρεία των ΗΠΑ Robinhood Financial LLC έφερε την επανάσταση στις υπηρεσίες trading και χρηματιστηριακών συναλλαγών μέσα από μία εφαρμογή. Η μεγαλύτερη επιτυχία της πλατφόρμας συνίσταται στην ουσιαστική εξάλειψη προμηθειών από τους μικροεπενδυτές αλλά και το εύχρηστο περιβάλλον χρήσης της. 

η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών

Αν και η εταιρεία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, ότι παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με το πραγματικό κόστος της επιλογής συναλλαγών με την εταιρεία. Παρά τη διαμάχη, η πλατφόρμα του Robinhood έχει πλέον πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι επενδυτές για πρώτη φορά.

Pfizer

Ίσως δεν υπήρχε μεγαλύτερο γεγονός το 2021 από τα εμβόλια για τον COVID-19 της εταιρείας Pfizer.

Στις αρχές του έτους ο αγώνας για την εξασφάλιση εμβολίων ήταν σε εξέλιξη παγκοσμίως. Οι πλούσιες χώρες προσπαθούσαν να αγοράσουν μετοχές και να αναπτύξουν εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού πριν από την άνοιξη του 2021.

Και οι εταιρείες που κατάφεραν να παράγουν αποτελεσματικά εμβόλια είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη, όπως ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer. Το εμβόλιο της εταιρείας για τον COVID-19 που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech κατέληξε να γίνει το πιο προτιμώμενο εμβόλιο στον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η εταιρεία προβλέπει έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιό της φέτος.

Τα ανταγωνιστικά εμβόλια από τη Moderna και την AstraZeneca είδαν επίσης τις μητρικές τους εταιρείες να αυξάνονται τόσο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς όσο και σε δημοσιογραφική αξία. Όλες οι εμπλεκόμενες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επίσης αντιμετωπίσει συνεχή έλεγχο με πολλές χώρες στον κόσμο να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εμβόλια για τον COVID-19 και άλλες να αντιμετωπίζουν διστακτικότητα εμβολίων.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται με την παραλλαγή Omicron να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, η Pfizer και οι ανταγωνιστές της θα συνεχίσουν να έχουν επιρροή τη νέα χρονιά. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα αντιικό χάπι για τον COVID-19 που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στο εγγύς μέλλον και τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και ενισχυτικά έναντι άλλων παραλλαγών εξακολουθούν να είναι ένα προσεχές προϊόν.

Coinbase

Το 2021 ήταν μια κομβική χρονιά για τα κρυπτονομίσματα. Οι τιμές έφτασαν σε νέα υψηλά και ιδρύματα και μικροεπενδυτές ξεχύθηκαν στη συγκεκριμένη αγορά.

Με μία “φρέσκια” φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή και εστίαση στην ασφάλεια το Coinbase ήταν σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτό το κύμα ενδιαφέροντος στην αγορά τον Bitcoins. Το ανταλλακτήριο Coinbase ξεκίνησε τη χρονιά με υπερδιπλασιασμό της βάσης χρηστών που πραγματοποιούν συναλλαγές καθώς οι τιμές του Bitcoin εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη.

μεγάλη αύξηση χρηστών της πλατφόρμας Coinbase

Το άνοιγμα της αγοράς των Bitcoin αλλά και το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν ενσωματωθεί σαν μέσο συναλλαγής στις κοινωνίες και έχουν δημιουργήσει διαδικτυακές εταιρείες-πλατφόρμες που κάνουν πιο προσιτά στο κοινό τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Tesla

Κανείς δεν τραβάει την προσοχή και δεν δημιουργεί διαμάχες όπως ο CEO της Tesla, Elon Musk.

Οι περισσότερες από τις ενέργειες της εταιρείας Tesla συνδέονται στενά με τον διάσημο επιχειρηματία ο οποίος είναι γνωστός για την παρουσία του στο διαδίκτυο. Η προσωπικότητα του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ισχυρή, που ένα tweet του μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών της Tesla, όπως συνέβη πέρυσι αφού ο Μασκ είπε στο Twitter ότι «η μετοχή της Tesla είναι πολύ υψηλή».

Ενώ οι αρνητές σπεύδουν να επικρίνουν την Tesla και τον Musk η εταιρεία έχει μερικά εντυπωσιακά νούμερα για να υποστηρίξει τη διαφημιστική εκστρατεία της. Το 2020 ήταν ήδη μια εξαιρετική χρονιά για την Tesla—η μετοχή της αυξήθηκε σχεδόν κατά 700%, και με αποτίμηση 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο.

Αυτή η δυναμική μεταφέρθηκε στο 2021. Φέτος, τα έσοδα αυξάνονταν κάθε τρίμηνο και τον Οκτώβριο η αγοραία αξία της εταιρείας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια!

πρόοδος μετοχής εταιρείας Tesla

Ο Elon Musk ήταν επίσης συνυφασμένος με άλλες κοινωνικές αφηγήσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Η μετακόμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας από την Καλιφόρνια στο Τέξας ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για την «έξοδο της περιοχής του κόλπου», καθώς οι δικαιοδοσίες στο Τέξας και τη Φλόριντα προσπαθούσαν να κλέψουν τη φήμη της Silicon Valley.

Οι πωλήσεις μετοχών της Tesla του Μασκ προκάλεσαν πολύ θόρυβο.

Φαινομενικά ως απάντηση στην κριτική για την ανισότητα και τη φοροαποφυγή, ο Μασκ διεξήγαγε μια δημοσκόπηση στο Twitter για να αποφασίσει εάν θα πουλήσει ή όχι ένα σημαντικό μέρος των συμμετοχών του στην εταιρεία Tesla. Μετά από μια πλειοψηφία «ναι», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla φαίνεται τώρα να έχει ξεπουλήσει αρκετές μετοχές για να αντέξει το τέλος της συμφωνίας.

Τικ Τοκ

Το TikTok ήταν ήδη δημοφιλές το 2020 αλλά φέτος εδραίωσε πραγματικά την κατάστασή του ως πολιτιστικό φαινόμενο.

Η εφαρμογή ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες το 2021, μόλις πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της το 2016. Στο πλαίσιο αυτό, το Facebook και το Instagram χρειάστηκαν σχεδόν οκτώ χρόνια για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

η ανάπτυξη σε χρήστες του Tik Tok

Τι είναι τόσο ελκυστικό για το TikTok; Οι ειδικοί έχουν πολλές θεωρίες αλλά σε μια συνέντευξη στο Forbes ο John Holdridge, GM της Fullscreen το θέτει απλά: «Η επιτυχία του TikTok μπορεί να αποδοθεί στον τρόπο με τον οποίο ανατρέπει αυτό που θεωρούμε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, μας επιτρέπει την αυτοπροβολή, την αρχική απήχηση-δημόσια έκθεση του εαυτού μας – την ικανότητα να γίνουμε οι ίδιοι viral».

Η μορφή βίντεο σύντομου στυλ του TikTok έχει γίνει τόσο δημοφιλής που έχει εμπνεύσει μια σειρά από εφαρμογές αντιγραφής, ειδικά σε περιοχές όπως η Ινδία όπου το TikTok είναι απαγορευμένο.

Ακόμη και καθιερωμένες εταιρείες όπως η Meta (Facebook) προσπάθησαν να μιμηθούν την επιτυχία του TikTok. Το 2020 το Instagram κυκλοφόρησε τo εργαλείο «reels», τη δική του λειτουργία βίντεο σύντομης μορφής όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να μοιραστούν βίντεο 30 δευτερολέπτων. Αλλά η συγκεκριμένη ιδέα του Instagram απέτυχε να ξεπεράσει την ανάπτυξη του TikTok—αντίθετα, τα «reels» γίνονται από τους χρήστες στο Instagram και τα μοιράζονται και προωθούν τα βίντεό τους στο TikTok.

Facebook/Meta

Το Facebook βρίσκεται συχνά στις ειδήσεις, δεδομένης της θέσης του ως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο. Το 2021 όμως, ήταν για δύο διαφορετικούς λόγους.

Το πρώτο ήταν το αμερικανικό Capitol Riot στις 6 Ιανουαρίου 2021. Στον απόηχο αυτού του γεγονότος πολλοί κατηγόρησαν το Facebook ότι δεν έκανε αρκετά για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πλατφόρμας του περί θεωρίες συνωμοσίας και ρητορική μίσους.

Η διαμάχη έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν δημοσιεύτηκαν εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη Frances Haugen. Αυτά τα έγγραφα αποκάλυψαν τους εσωτερικούς αγώνες του Facebook για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς και τη διαφωνία των εργαζομένων.

Τελικά, το Facebook ξεπέρασε την καταιγίδα και επέλεξε να πάει παρακάτω με ένα νέο όνομα. Αυτό όχι μόνο βοηθά την εταιρεία να αποσυνδεθεί από τα προηγούμενα σκάνδαλά της, αλλά επίσης ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες του Mark Zuckerberg να πρωτοπορήσει στο metaverse.

μεγάλη αύξηση της λέξης “meta” στο web

Μετά την ανακοίνωση, το «metaverse» εξερράγη μέσα σε μια νύχτα και έγινε ένα από τα πιο καυτά θέματα αναζήτησης στο Web του 2021. Η Meta (η εταιρεία) ολοκλήρωσε πρόσφατα μια συμφωνία 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων εμπορικού σήματος της Meta Financial Group, μια περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Oι εταιρείες που επισημάνθηκαν παραπάνω είχαν αναμφισβήτητα επιρροή το 2021, οποιαδήποτε όμως λίστα όπως αυτή είναι βέβαιο ότι είναι υποκειμενική και ανοιχτή σε κάθε συζήτηση. Πολλές ακόμα εταιρείες επηρέασαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις παγκόσμιες κοινωνίες το 2021, όπως ενδεικτικά: η εταιρεία Reddit, το Netflix, SpaceX και πολλές άλλες.

αναδημοσίευση από visualcapitalist

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Aλγόριθμος που προστατεύει τους αθλητές από τραυματισμούς

Πώς ένας αλγόριθμος της Silicon Valley θα μπορούσε να αλλάξει τις επιδόσεις των αθλημάτων;…