ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΡΙΕΣ Οδηγός αγοράς μνήμης laptop

Οδηγός αγοράς μνήμης laptop

0
26
Οδηγός αγοράς μνήμης laptop
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν περιορισμούς στη μνήμη που μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτά. Η πρόσβαση σε αυτήν τη μνήμη μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, ανάλογα με την αρχιτεκτονική η οποία μπορεί να περιορίζει τα σχέδια για μελλοντική αναβάθμιση. Ορισμένα μοντέλα laptop διαθέτουν σταθερή ποσότητα μνήμης που δεν μπορεί να αλλάξει ή να αναβαθμιστεί.

Πόση μνήμη Αρκεί;

Για να διαπιστώσετε εάν ο υπολογιστής σας έχει αρκετή μνήμη εξετάστε τις ελάχιστες και προτεινόμενες απαιτήσεις του λογισμικού που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Ο υπολογιστής σας πρέπει να έχει περισσότερη RAM από το υψηλότερο ελάχιστο και τουλάχιστον τόση όσο το υψηλότερο συνιστώμενο ποσό που χρειάζεται το λειτουργικό σύστημα, βάση του κατασκευαστή.

Επίσης, λάβετε υπόψη το λειτουργικό σύστημα του φορητού υπολογιστή σας. Ορισμένα λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιούν περισσότερη μνήμη από άλλα. Για παράδειγμα ένα Chromebook με λειτουργικό σύστημα Chrome λειτουργεί ομαλά με 2 GB μνήμης επειδή είναι πολύ βελτιστοποιημένο αλλά σίγουρα μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από το να έχει 4 GB.

Πολλοί φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν ενσωματωμένους ελεγκτές γραφικών που απαιτούν και δεσμεύουν ένα μέρος της μνήμης RAM του συστήματος για τα γραφικά. Αυτό μειώνει την ολική ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης RAM του συστήματος κατά 64 MB έως και 1 GB, ανάλογα με τον ελεγκτή-κάρτα γραφικών. Οπότε εάν το σύστημα σας χρησιμοποιεί ενσωματωμένο ελεγκτή γραφικών υπολογίστε λίγη περισσότερη μνήμη RAM προς τα πάνω για αυτήν τη χρήση.

Τύποι Μνήμης

Η τεχνολογία μνήμης αλλάζει τακτικά καθώς οι αρχιτεκτονικές υπολογιστών προχωρούν. Ταχύτεροι επεξεργαστές απαιτούν ταχύτερη μνήμη με μεγαλύτερο εύρος ζώνης. Η ταχύτητα της μνήμης έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση του συστήματος. Όταν πρόκειται για φορητούς υπολογιστές, ελέγξτε και τις δύο πληροφορίες για να προσδιορίσετε πώς μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ορίζονται οι ταχύτητες μνήμης. Το πρώτο είναι από τον τύπο μνήμης, DDR3 ή DDR4, και την ταχύτητα ρολογιού μνήμης (Η ταχύτητα ρολογιού για μια μνήμη RAM αντιπροσωπεύει πόσο γρήγορα μπορεί να “διαβάσει” ή να “γράψει” τα δεδομένα η μνήμη) π.χ όπως το DDR3 στα 1333MHz.

Η άλλη μέθοδος είναι η καταχώριση του τύπου μαζί με το εύρος ζώνης. Η ίδια μνήμη DDR3 1333MHz θα αναφέρεται και ως μνήμη PC3-10600. Παρακάτω είναι μια λίστα με τους ταχύτερους έως τους πιο αργούς τύπους μνήμης για μορφές DDR3 και DDR4:

  • DDR4 3200 / PC4-25600
  • DDR4 2666 / PC4-21300
  • DDR4 2133 / PC4-17000
  • DDR3 1600 / PC3-12800
  • DDR3 1333 / PC3-10600
  • DDR3 1066 / PC3-8500
  • DDR3 800 / PC3-6400

Είναι εύκολο να προσδιοριστεί το εύρος ζώνης ή η ταχύτητα ρολογιού εάν η μνήμη απαριθμεί μόνο μία από αυτές τις τιμές:

  • Αν έχετε ταχύτητα ρολογιού, πολλαπλασιάστε το με 8.
  • Εάν έχετε εύρος ζώνης, διαιρέστε αυτήν την τιμή με 8.

Περιορισμοί μνήμης φορητού υπολογιστή

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν γενικά δύο διαθέσιμες υποδοχές για μονάδες μνήμης, σε σύγκριση με τέσσερις ή περισσότερες σε επιτραπέζια συστήματα-Desktop. Ως εκ τούτου, είναι περιορισμένοι στον όγκο της μνήμης που μπορεί να εγκατασταθεί. Ορισμένες μάρκες και μοντέλα φορητών υπολογιστών, έχουν σταθερό μέγεθος μνήμης που δεν μπορεί να αναβαθμιστεί.

Ένας φορητός υπολογιστής απαιτεί έναν συγκεκριμένο τύπο μνήμης, όπως έναν από αυτούς στην παραπάνω λίστα. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει σχεδιαστεί για χρήση μνήμης DDR3 για παράδειγμα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μνήμη DDR4. Το ίδιο ισχύει για τις απαιτήσεις ταχύτητας και εύρους ζώνης του συστήματος, για αυτό καθορίστε τον κατάλληλο τύπο μνήμης που δέχεται το σύστημά σας πριν την αγοράσετε.

Επίσης, ένας υπολογιστής έχει μέγιστη ποσότητα RAM που μπορεί να δεχτεί και δεν βασίζεται στον φυσικό αριθμό των υποδοχών του. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσετε δύο μονάδες μνήμης 16 GB, αλλά το συνολικό ποσό των 32 GB μπορεί να είναι πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που μπορεί να υποστηρίξει το σύστημά σας.

Όλοι αυτοί οι περιορισμοί αναφέρονται στις προδιαγραφές οποιουδήποτε φορητού υπολογιστή, οπότε φροντίστε να τους λάβετε υπόψη.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράσετε μνήμη για laptop

Αρχικά, μάθετε ποια είναι η μέγιστη δυνατή μνήμη του συστήματος. Αυτό παρατίθεται από τους περισσότερους κατασκευαστές και υποδεικνύει τις δυνατότητες αναβάθμισης μνήμης του συστήματος.

Στη συνέχεια, κοιτάξτε τη διαμόρφωση μνήμης. Για παράδειγμα, ένας φορητός υπολογιστής που έχει μνήμη 8 GB μπορεί να διαμορφωθεί είτε ως μία μονάδα τον 8 GB είτε ως 2 μονάδες τον 4 GB συνολικά 8. Ένα σύστημα που έχει διαμορφωθεί με μία μνήμη έχει μια δεύτερη υποδοχή μνήμης κενή. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνει την ποσότητα μνήμης RAM στο μέλλον προσθέτοντας μια δεύτερη μονάδα μνήμης.

Η αναβάθμιση της μνήμης σε ένα σύστημα με τις δύο υποδοχές μνήμης γεμάτες με μονάδες μνήμης συνοδεύεται από μερικές επιπλέον σκέψεις.

Μνήμες laptop

Ας υποθέσουμε ότι σε φορητό υπολογιστή με δύο μονάδες 4 GB (συνολικά 8 GB μνήμης συστήματος), μία μονάδα θα πρέπει να αντικατασταθεί με μονάδα μεγαλύτερης χωρητικότητας. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας από τις μονάδες 4 GB με μια νέα μονάδα 8 GB θα έδινε συνολικά 12 GB (η νέα μονάδα 8 GB και η αρχική μονάδα 4 GB). Ωστόσο, είναι καλύτερο να αναβαθμίσετε και τις δύο μονάδες μνήμης 4 GB ταυτόχρονα για να εξασφαλίσετε την ταχύτερη και μέγιστη απόδοση. Άρα προσέχουμε και οι δύο μονάδες μνημών να είναι ίδιες ακριβώς σε όλα τους τα χαρακτηριστηκά. Μόνο έτσι έχουμε την μέγιστη απόδοση σε όλα τα επίπεδα σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα δεν θα είναι το μέγιστο δυνατό. Οι μονάδες μνήμης για μέγιστη απόδοση συνήθως συνδυάζονται για να λειτουργούν μεταξύ τους σε λειτουργία δύο καναλιών και η ύπαρξη δύο μονάδων διαφορετικής χωρητικότητας δεν θα λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο ένα αντίστοιχο ζευγάρι.

Εγκατάσταση της μνήμης μόνοι σας

Πολλοί φορητοί υπολογιστές διαθέτουν έναν μικρό πλαίσιο-πορτάκι στο κάτω μέρος του laptop όπου παρέχει πρόσβαση στις υποδοχές της μονάδας μνήμης. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο να ανοίξετε το πορτάκι ξεβιδώνοντας τις βίδες και να εγκαταστήσετε μόνοι σας τις μνήμες χωρίς πρόβλημα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μνήμη μόνοι σας

Εάν το laptop αν δεν διαθέτει αυτό το πορτάκι πρόσβασης από το κάτω μέρος του, αυτό σημαίνει ότι οι μνήμες είναι εσωτερικές και θα πρέπει να αντικατασταθούν από εξουσιοδοτημένο τεχνικό με εξειδικευμένα εργαλεία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει και το κόστος τοποθέτησης.

Έαν πάλι είστε “μάστορας”, πιάνουν τα χέρια σας και τα πάτε καλά με τις επισκευές τότε μία αναζήτηση του μοντέλου του laptop σας στο διαδίκτυο για το πως αλλάζουν οι μνήμες ram θα σας κατατοπίσει και βοηθήσει να κάνετε την αντικατάσταση μνημών μόνοι σας.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα ΑΠΟΡΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάχνεις laptop την Black Friday; Δώσε βάση στα specs!

Πολλοί από εμάς περιμένουμε την Black Friday για να αγοράσουμε την ηλεκτρονική συσκευή που…