ΑΡΧΙΚΗ Tech News Μήπως έχετε τη “νόσο του πληκτρολογίου”;

Μήπως έχετε τη “νόσο του πληκτρολογίου”;

999
νόσο του πληκτρολογίου
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Εάν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή τότε κινδυνεύετε περισσότερο από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποκαλείται και “ασθένεια του υπολογιστή” καθώς πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο και το ποντίκι καταπονώντας τον καρπό τους.
Ανατομικά ο καρπιαίος σωλήνας έχει μορφή αγωγού [τούνελ] στη βάση της παλάμης που ο πυθμένας του είναι τα οστά του καρπού ενώ ο θόλος του αποτελείται από μία χόνδρινη ταινία τον εγκάρσιο χόνδρινο καρπιαίο σύνδεσμο. Το περιεχόμενό του αποτελείται από το μέσο νεύρο και τους καμπτήρες τένοντες των δαχτύλων. Το μέσο νεύρο δίνει αίσθηση στα πρώτα 3½ δάχτυλα και κίνηση στους αντιθετικούς μυς της βάσης του αντίχειρα, απαραίτητου για την εκτέλεση της σύλληψης αντικειμένων.

νόσο του πληκτρολογίου2-thinktech.gr

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Πρόκειται για την πλέον πιο συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια [είναι 5-6 φορές συχνότερο στις μεσήλικες γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες]. Εκδηλώνεται με μουδιάσματα στα πρώτα 3-4 δάχτυλα, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στα τελευταία στάδια δεν μπορείς να κλείσεις την παλάμη σου, παρουσιάζεται, δηλαδή, μυϊκή αδυναμία παλάμης και, κυρίως, ατροφία των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα επειδή πέφτουν από το χέρι.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές, αλλά και χειρωνάκτες, κυρίως έπειτα από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Συχνότερα εμφανίζεται στις εγκύους, στους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα.

νόσο του πληκτρολογίου

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου για το συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα στο shape.gr

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Load More By webmedia
Load More In Tech News

Αφήστε μια απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε εχθές από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) το τεύχ…