Η προστασία μας στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική.
Ένας νεαρός υποψήφιος για δημόσια αξιώματα στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ ανακάλυψε τη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφάλειας στο Διαδίκτυο μετά από μία δύσκολή για εκείνον εμπειρία. Οι αντίπαλοί του βρήκαν εικόνες στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν σεξουαλικά υπαινικτικές και αναφέρονταν στον παρελθόν του, καθώς και δημοσιεύσεις που αντικατόπτριζαν τη σχέση του με τα ναρκωτικά. Προσωπικές πληροφορίες που αν δημοσιοποιηθούν δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στο πλήθος. Και κάπως έτσι, η πολιτική του καριέρα κατέρρευσε και κάηκε κατά την απογείωση. Όμως, δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος, καθώς οι απρόσεκτες συνήθειες του Διαδικτύου έχουν αφήσει ανθρώπους εκτεθειμένους σε απάτες, κλοπή στοιχείων ταυτότητας, παρενόχληση, αλλοίωση προσωπικού προφίλ, ακόμα και σωματική βλάβη στα χέρια των ανθρώπων που “γνώρισαν” στο διαδίκτυο. Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση στο Παγκόσμιο Ιστό μέσω κινητών συσκευών, πράγμα που κάνει να είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο αυτοί οι κίνδυνοι αλλάζουν και αυξάνονται γρήγορα και διαρκώς.
Ενότητες άρθρου
- 1 Η προστασία μας στο διαδίκτυο μας αφορά όλους
- 2 1.Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία επαγγελματικά και μη, περιορισμένα
- 3 2.Διατηρήστε ενεργές τις ρυθμίσεις απορρήτου σας
- 4 3. Εξασκηθείτε στην Ασφαλή περιήγηση στο Internet
- 5 4.Να είστε σίγουροι ότι η σύνδεση στο internet μέσω wifi είναι ασφαλής
- 6 5.Να είστε προσεκτικοί στο τι κατεβάζετε
- 7 6.Επιλέξτε Ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
- 8 7.Κάντε ηλεκτρονικές αγορές από ασφαλείς τοποθεσίες
- 9 8.Να είστε προσεκτικοί τι δημοσιεύετε
- 10 9.Να είστε προσεκτικοί ποιους συναντάτε στο διαδίκτυο
- 11 10.Διατηρήστε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς και το λογισμικό σας
Η προστασία μας στο διαδίκτυο μας αφορά όλους
Παρόλο που οι εφαρμογές σήμερα φαίνονται πιο χρηστικές στις καθημερινές διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις των περισσότερων ανθρώπων από ό,τι οι παραδοσιακοί ιστότοποι, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει βασικοί κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο. Οι χάκερ εξακολουθούν να αναζητούν προσωπικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας και της τράπεζάς μας.
Το μη ασφαλές σερφάρισμα-πλοήγηση στο internet μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες απειλές—από ενοχλητικά προσωπικά σχόλια, μηνύματα ή εικόνες, που μόλις ανέβουν στο internet είναι σχεδόν αδύνατο να διαγραφούν και είναι διαθέσιμες σε άτομα με τα οποία θα προτιμούσατε να μην είχατε καμία σχέση αφού δεν τους γνωρίζετε.
Παρακάτω ακολουθούν 10 κορυφαίοι κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο που πρέπει να ακολουθούμε για αποφύγουμε προβλήματα όπως αλλοίωση του προσωπικού μας προφίλ, προστασία προσωπικών δεδομένων, ασφάλεια πλοήγησης στο διαδίκτυο, ασφαλείς αγορές, σύνδεση σε ασφαλές wifi.
1.Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία επαγγελματικά και μη, περιορισμένα
Οι πιθανοί εργοδότες, συνεργάτες ή οι πελάτες σας δε χρειάζεται να γνωρίζουν την κατάσταση της προσωπικής σας σχέσης ή την περιοχή που βρίσκετε το σπίτι σας. Πρέπει να γνωρίζουν για την τεχνογνωσία και το επαγγελματικό σας υπόβαθρο και πώς να έρθουν σε επαφή μαζί σας. Μη δίνετε καθαρά προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους – μην τα μοιράζετε σε εκατομμύρια ανθρώπους στο διαδίκτυο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οτιδήποτε ανεβάζουμε στο διαδίκτυο δύσκολα μπορούμε να το κατεβάσουμε.
2.Διατηρήστε ενεργές τις ρυθμίσεις απορρήτου σας
Οι εταιρείες διαφημίσεων στο internet λατρεύουν να γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, όπως και οι χάκερ. Και οι δύο μαθαίνουν πολλά για τις προτιμήσεις μας από την περιήγησή μας στο internet, και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουμε. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε εμείς οι ίδιοι τι πληροφορίες που μας αφορούν και θα επιτρέπουμε να εκθέτουμε στο internet. Σήμερα όλα τα προγράμματα περιήγησης ιστού όσο και τα λειτουργικά συστήματα για κινητά έχουν διαθέσιμες ρυθμίσεις για την προστασία του απορρήτου μας στο διαδίκτυο. Μπορούμε να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι τι δεδομένα θα εκθέτουμε στο internet, πράγμα που λίγοι γνωρίζουν. Μεγάλοι ιστότοποι όπως το Facebook έχουν διαθέσιμες ρυθμίσεις για τη βελτίωση του απορρήτου μας και τι επιτρέπουμε να είναι σε δημόσια έκθεση. Αυτές οι ρυθμίσεις μερικές φορές (σκόπιμα) είναι δύσκολο να βρεθούν επειδή οι εταιρείες του διαδικτύου βγάζουν χρήματα από τις προτιμήσεις μας και τις προσωπικές επιλογές μας είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές. Αποζητούν τα προσωπικά μας στοιχεία για την αξία του μάρκετινγκ, αλλά από την άλλη έχουν την υποχρέωση βάση νόμου να έχουν και τέτοιες ρυθμίσεις “απορρήτου” στις πλατφόρμες τους. Οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει αυτές τις διασφαλίσεις απορρήτου και διατηρήστε τις ενεργοποιημένες. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε κανόνες ασφαλείας για την προστασία μας στο διαδίκτυο.
3. Εξασκηθείτε στην Ασφαλή περιήγηση στο Internet
Δεν θα επιλέγατε να περπατήσετε μέσα από μια επικίνδυνη γειτονιά, συνεπώς μην επισκέπτεστε επικίνδυνες γειτονιές στο διαδίκτυο. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν “ανόητο” περιεχόμενο ως δόλωμα. Γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό από αμφιβόλου ποιότητας περιεχόμενο και αποθαρρύνουν την προσοχή τους όταν το βρίσκουν. Το internet είναι γεμάτο με δυσδιάκριτες παγίδες, όπου ένα απρόσεκτο κλικ θα μπορούσε να εκθέσει προσωπικά δεδομένα ή να μολύνει τη συσκευή μας με κακόβουλο λογισμικό.
4.Να είστε σίγουροι ότι η σύνδεση στο internet μέσω wifi είναι ασφαλής
Όταν συνδέεστε στο διαδίκτυο σε δημόσιο χώρο μέσω wifi, χρησιμοποιώντας μια δημόσια σύνδεση όπως ξενοδοχείου, καφετέριας ή ακόμα και στο wifi της πλατείας ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Στα δημόσια wifi η πρόσβαση για τους χακερ είναι πολύ εύκολη μιας και είναι εκτεθειμένα και έχουν όλο τον χρόνο να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό και κατόπιν στα δεδομένα που διακινούνται μέσω του δημόσιου wifi. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν πρέπει να μη διακινούμε αριθμούς τραπεζών και άλλους κωδικούς προσωπικούς όταν είμαστε συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα wifi. Υπάρχουν πολλές αναφορές που χάκερ ”έκλεβαν” δεδομένα μέσα από δημόσια wifi.
5.Να είστε προσεκτικοί στο τι κατεβάζετε
Ένας κορυφαίος στόχος των εγκληματιών του κυβερνοχώρου είναι να μας ξεγελάσουν ώστε να κατεβάσουμε με κάποιο τρόπο στη συσκευή μας κακόβουλο λογισμικό—προγράμματα ή εφαρμογές που προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες από τη συσκευή μας. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να ”μεταμφιεστεί” ως εφαρμογή ή οτιδήποτε, από ένα δημοφιλές παιχνίδι έως κάτι που ελέγχει την κυκλοφορία ή τον καιρό. Πρόσφατα η Google “ανακάλυψε” ότι στο google play store ανεβαίνουν εφαρμογές που “κρύβουν” κακόβουλο λογισμικό ώστε οι χάκερ να μπορούν να εισχωρήσουν στη συσκευή του χρήστη με αυτό τον τρόπο και να υποκλέψουν χρήσιμα για αυτούς δεδομένα. Οπότε μην κάνετε λήψη εφαρμογών που φαίνονται ύποπτες ή προέρχονται από ιστότοπους που δεν εμπιστεύεστε.
6.Επιλέξτε Ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα αδύναμα σημεία σε ολόκληρη τη δομή ασφάλειας του διαδικτύου. Tο πρόβλημα με τους κωδικούς πρόσβασης είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν εύκολους κωδικούς να θυμούνται (όπως “password” και “123456”) τους οποίους είναι επίσης εύκολο να μαντέψουν οι απατεώνες στον κυβερνοχώρο.
Επιλέγουμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι πιο δύσκολο να βρουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Το λογισμικό διαχείρισης κωδικών πρόσβασης μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε πολλούς κωδικούς πρόσβασης ώστε να μην τους ξεχάσουμε. Ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι αυτός που είναι πολύπλοκος από χαρακτήρες—τουλάχιστον 15 χαρακτήρες που συνδυάζει γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Τέλος, ποτέ μην βάζετε τον ίδιο κωδικό σε διαφορετικούς λογαριασμούς.
Κάντε έλεγχο εδώ για να δείτε τα password που έχουν κλαπεί.
7.Κάντε ηλεκτρονικές αγορές από ασφαλείς τοποθεσίες
Κάθε φορά που κάνετε μια αγορά μέσω διαδικτύου, πρέπει να παρέχετε πληροφορίες πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού—ακριβώς αυτά που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι πιο πρόθυμοι να πάρουν στα χέρια τους. Παρέχετε αυτές τις πληροφορίες μόνο σε ιστότοπους που παρέχουν ασφαλείς κρυπτογραφημένες συνδέσεις και γνωστά επώνυμα sites. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ασφαλείς τοποθεσίες αναζητώντας μια διεύθυνση που ξεκινά με https: (το S σημαίνει security, ασφαλής) και όχι απλώς με http: Μπορεί επίσης, ασφαλείς ιστότοποι να επισημαίνονται και με ένα εικονίδιο με λουκέτο δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων.
8.Να είστε προσεκτικοί τι δημοσιεύετε
Το διαδίκτυο δεν έχει κουμπί διαγραφής, όπως αργά ανακάλυψε ο νεαρός υποψήφιος στο Νιου Χάμσαϊρ. Οποιοδήποτε σχόλιο ή εικόνα δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει για πάντα στο διαδίκτυο, επειδή η αφαίρεση του πρωτοτύπου (ας πούμε, από το Twitter, ή μιας ανάρτησης Facebook) δεν αφαιρεί τυχόν αντίγραφα που δημιούργησαν άλλα άτομα. Δεν υπάρχει τρόπος να «πάρεις πίσω» ένα σχόλιο ή παρατήρηση που μετάνιωσες που έκανες ή να απαλλαγείς από αυτή τη ντροπιαστική selfie που έβγαλες σε ένα πάρτι. Μη βάζετε τίποτα στο διαδίκτυο που δε θα θέλατε να δει η μαμά σας ή ο υποψήφιος εργοδότης σας.
9.Να είστε προσεκτικοί ποιους συναντάτε στο διαδίκτυο
Οι άνθρωποι που συναντάμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι όπως στην πραγματική ζωή. Πράγματι, μπορεί να μην είναι καν αληθινοί. Τα ψεύτικα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τους χάκερ για να καλυφθούν από τους απρόσεκτους χρήστες του internet και να διαλέξουν τους στόχους τους στον κυβερνοχώρο. Να είστε τόσο προσεκτικοί και λογικοί στην διαδικτυακή κοινωνική σας ζωή όσο και στην προσωπική σας κοινωνική ζωή.
10.Διατηρήστε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς και το λογισμικό σας
Το λογισμικό ασφάλειας της συσκευή μας, το antivirus, δεν μπορεί να μας προστατεύσει από κάθε απειλή αυτό που κάνει είναι να εντοπίσει και να αφαιρέσει τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα και επιθέσεις που έχουν στόχο εμάς και τη συσκευή μας. Φροντίστε να διατηρείτε πάντα ενημερωμένες τις συσκευές σας με τις τελευταίες ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος αλλά και των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τις συσκευές μας και τα προγράμματά που χρησιμοποιούμε ενημερωμένα.
Λάβετε υπόψη αυτούς τους 10 βασικούς κανόνες ασφάλειας προστασίας μας στο διαδίκτυο και θα αποφύγουμε πολλές από τις δυσάρεστες εκπλήξεις που ελλοχεύουν εκεί για τους απρόσεκτους χρήστες.
Διαβάστε επίσης : Τι είναι η έξυπνη πρίζα ;
👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.
- Πως θα αποκλείσω διαφημίσεις από την οθόνη μου;
- Πώς να φτιάξω μια ψηφιακή επαγγελματική κάρτα
- Πως θα καταλάβω αν έχει ιό ο υπολογιστής μου
- Σύμβολα στο πληκτρολόγιο και συντομεύσεις
- Πώς να αυξήσω την ταχύτητα του internet
Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”