ΑΡΧΙΚΗ Tech News Η Ρωσική εισβολή κυβερνοεπιθέσεων στην Ουκρανία, ο άλλος πόλεμος

Η Ρωσική εισβολή κυβερνοεπιθέσεων στην Ουκρανία, ο άλλος πόλεμος

0 second read
0
136
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Εν μέσω της Ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία αντιστέκεται και στις κυβερνοεπιθέσεις.

Προχθές το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε «μια ειδική επιχείρηση», επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις να κινηθούν στην Ουκρανία. Η επίθεση δεν περιορίστηκε μόνο στις στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς η Ουκρανία αντιμετώπισε μεγάλες διακοπές και προβλήματα και στο διαδίκτυο της χώρας.

Ταυτόχρονα με τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, μία άλλη εισβολή δέχτηκε η χώρα. Από την πρώτη μέρα οι κυβερνοεπιθέσεις είναι συνεχείς. Προχθές, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι αρκετοί κυβερνητικοί ιστότοποι δέχθηκαν επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service). Ως εκ τούτου, οι χρήστες δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους κρίσιμους ιστότοπους εν μέσω αυτής της δυσχερέστατης κατάστασης.

Σήμερα, η Υπηρεσία είπε, «οι επιθέσεις phishing σε δημόσιες αρχές και κρίσιμες υποδομές, η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού, καθώς και οι προσπάθειες διείσδυσης σε δίκτυα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και περαιτέρω καταστροφικές ηλεκτρονικές επιθετικές ενέργειες, έχουν ενταθεί».

Συνέστησε στους πολίτες να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας κρίσιμων πληροφοριών και δεδομένων τους και να απομονώσουν υπολογιστές που δεν είναι σημαντικοί αυτή τη στιγμή.

Αργότερα τη νύχτα, ερευνητές από την εταιρεία ασφαλείας ESET δήλωσαν ότι χιλιάδες υπολογιστές στην Ουκρανία δέχθηκαν επίθεση κακόβουλου λογισμικού. Διαπίστωσαν ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό είχε ως στόχο την καταστροφή δεδομένων και την κατάληψη διακομιστών. Επί του παρόντος, αυτή η επίθεση δεν αποδίδεται σε συγκεκριμένο παράγοντα απειλής.

Η Netblocks, μια υπηρεσία που παρακολουθεί τις διακοπές του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, σημείωσε σήμερα το πρωί ότι οι υπηρεσίες Διαδικτύου διακόπηκαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων νωρίς σήμερα. Δεν είναι σαφές εάν η υποδομή υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς. Το tweet περιγράφει ότι αυτό συνέβη αφού ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη.

Η εταιρεία υποδομής ψηφιακών συστημάτων Cloudflare σημείωσε ότι είχε δει μια μικρή αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ιστοτόπων της Ουκρανικής κυβέρνησης και παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση στη χώρα.

Οι Πλατφόρμες επικοινωνίας σε αυτό τον Πόλεμο

Το Telegram είναι μία πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και είναι από τα πιο δημοφιλή κανάλια επικοινωνίας στη Ρωσία και την Ουκρανία. Στη μέχρι τώρα κατάσταση του πολέμου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάδοση ειδήσεων και πληροφοριών μέσα από τον τόπο των εξελίξεων αλλά και από τους ίδιους τους “πρωταγωνιστές” του πολέμου.

Ένα παραδείγμα είναι η πρόσφατη ομιλία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky προς τον λαό της Ρωσίας μέσω της πλατφόρμας Telegram. Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος του MSNBC Cal Perry, χρησιμοποίησε την εφαρμογή για να μεταδώσει το μήνυμά του, επειδή τα ρωσικά μέσα ενδέχεται να μην το μεταδώσουν, δεδομένου ότι το κράτος έχει αυστηρό έλεγχο στις πληροφορίες του Τύπου.

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της, ο εποπτικός φορέας Τύπου της χώρας, Roskomnadzor, υπέδειξε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν μόνο κρατικές επαληθευμένες πληροφορίες .

Ενώ πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι και ειδησεογραφικά κανάλια είναι παρόντες και επικοινωνούν στο Telegram, στην πλατφόρμα δε λείπει και η παραπληροφόρηση.

Σημειωτέον, οι ψευδείς πληροφορίες δεν περιορίζονται στο Telegram. Και οι δύο χώρες δημοσιεύουν ελεύθερα και στο Twitter παρασκευασμένες πληροφορίες, fake news που μεταμφιέζονται σε είδηση, ​​και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα πιο εκρηκτική και πιο ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Τι συμβαίνει μετά ?

Σε μια τεταμένη κατάσταση όπως αυτή, το διαδίκτυο παίζει βασικό ρόλο για τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές για να λαμβάνουν αξιόπιστες πληροφορίες από επαληθευμένες πηγές σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτούς και γύρω τους, τι “λένε” στον κόσμο για αυτό που ζούνε. Οι διακοπές του διαδικτύου ή οι διακοπές λειτουργίας υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Και όμως παρόλες τις δυσκολίες και τη δοκιμασία που περνάει ο λαός της Ουκρανίας, το να έχουν πληροφόρηση και επικοινωνία με τον “κόσμο” είναι πολύ σημαντικό.

Σε μια είδηση ​​την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times επεσήμαναν ότι ορισμένες από τις υπηρεσίες διαδικτύου της Ουκρανίας είχαν μερική διακοπή.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύσει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της χώρας για να δημιουργήσει μια συσκότιση στη διακίνηση πληροφοριών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ουκρανία διαθέτει περισσότερους από 2.000 παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, θα μπορούσε να είναι δύσκολο έργο.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τεχνολογικές συνέπειες τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ΗΠΑ σκέπτονται νέους περιορισμούς στη χώρα όσον αφορά τις συσκευές τεχνολογίας.

Το Reuters ανέφερε ότι ως μέρος αυτών των κυρώσεων, θα μπορούσε να απαγορευτεί σε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ να παρέχουν υπηρεσίες στη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να σταματήσει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών και υπηρεσιών cloud που είναι κρίσιμες για την τεχνολογική υποδομή της χώρας.

Διαβάστε επίσης : 10 κορυφαίοι κανόνες ασφαλείας για την προστασία μας στο διαδίκτυο, και τι δεν πρέπει να κάνουμε

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Η μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στον κόσμο

Η μεγαλύτερη ψηφιακή μηχανή – κάμερα του κόσμου μπορεί να ξεκλειδώσει τα μεγαλύτερα …