ΑΡΧΙΚΗ Tech News Η εταιρεία του ‘Ιλον Μασκ Neuralink ετοιμάζει τσιπ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η εταιρεία του ‘Ιλον Μασκ Neuralink ετοιμάζει τσιπ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

0 second read
0
649
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Και όμως είναι πραγματικότητα! Η Εταιρία Neuralink του Ιλον Μασκ που δραστηριοποιείται στο πεδίο της ιατρικής νευροτεχνολογίας, το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός τσιπ που εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Σκοπός του τσιπ-εμφυτεύματος θα είναι η αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που την έχουν χάσει καθώς και η αποκατάσταση της κινητικότητας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Η εταιρεία Neuralink που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια και το Όστιν του Τέξας, κατασκευάζει και αναπτύσσει εγκεφαλικά τσιπάκια για ιατρικές εφαρμογές που σκοπό έχουν να βελτιώσουν ανθρώπινες “αδυναμίες”, όπως να διευκολύνει παράλυτους να περπατήσουν καθώς και ανθρώπους με δυσκολίες στην επικοινωνία βοηθώντας τους να επικοινωνήσουν ξανά. Έως τώρα η Neuralink έκανε εφαρμογές του τσιπ μόνο σε ζώα, σήμερα όμως αναζητά άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA)των ΗΠΑ για να δοκιμάσει την τεχνολογία της και σε ανθρώπους.

Ο Μασκ είχε δηλώσει, «Θέλουμε να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και βέβαιοι ότι θα δουλέψει καλά αυτή η τεχνολογία προτού βάλουμε ένα τσιπ μέσα σε έναν άνθρωπο», και δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπου έξι μήνες η FDA θα έχει χορηγήσει την έγκρισή για να μπορούν να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. «Ακόμη κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, επειδή γεννήθηκε τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την όρασή του», ανέφερε ο Μασκ, σύμφωνα με το πρακτορείο reuters.

Μία παρουσίαση της Neuralink που είχε γίνει πριν περίπου ένα χρόνο παρουσίαζε δημοσίως μια μαϊμού με εγκεφαλικό τσιπάκι να παίζει ένα παιχνίδι σε υπολογιστή μόνο με το μυαλό της.

Video με μαϊμού με εγκεφαλικό τσιπ να παίζει ένα παιγνίδι σε υπολογιστή μόνο με το μυαλό της.

Βασικός στόχος της εταιρείας Neuralink την οποία ο Μασκ ίδρυσε το 2016 με μεγάλες φιλοδοξίες, είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος με την μορφή ηλεκτρονικού τσιπ όπου θα τοποθετείται στον εγκέφαλο του ανθρώπου. Μέσω των ανθρώπινων νευρώνων θα εκτελούνται εντολές όπου θα βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, κινητικά, ακόμα και παραλυτικές παθήσεις, ενεργοποιώντας “νεκρούς” νευρώνες και δίνοντας τους εντολές όπου θα μπορούν να εκτελέσουν. Στόχος της Neuralink είναι να φτάσει στο σημείο να θεραπεύει ακόμα και οδυνηρές ασθένειες για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου όπως, άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Στο “πάντρεμα” τσιπ με τον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν δραστηριοποιείται μόνο η εταιρεία του Ιλον Μασκ Neuralink, και η εταιρεία Synchron φαίνεται να έχει προχωρήσει με επιτυχία, καθώς τον Ιούλιο ήδη εμφύτευσε ένα τσιπάκι σε ασθενή στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, ενώ το έχει δοκιμάσει και σε τέσσερις ανθρώπους στην Αυστραλία.

Το σίγουρο είναι ότι ήδη έχουμε περάσει στη νέα εποχή της Βιοτεχνολογίας όπου το ανθρώπινο σώμα συναντά την τεχνολογία για την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε Επίσης : Προσοχή στα FAKE VIDEOS. Πώς να τα εντοπίζετε;

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πως ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σπάσει τους κωδικούς πρόσβασής μας σε δευτερόλεπτα

Περισσότεροι από τους μισούς κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούμε μπορούν να σπάσουν σε λ…