ΑΡΧΙΚΗ Tech News Η αναγνώριση προσώπου σας αναζητά στο διαδίκτυο..

Η αναγνώριση προσώπου σας αναζητά στο διαδίκτυο..

0 second read
0
91
Η αναγνώριση προσώπου σας αναζητά στο διαδίκτυο
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Η φωτογραφία σου στα social μπορεί σύντομα να είναι πολύ πιο δημόσια από όσο νομίζεις…

Η Clearview AI θα πάρει ένα ομοσπονδιακό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου (facial recognition). Η εταιρεία λέει ότι είναι το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που καλύπτει μια “μηχανή αναζήτησης προσώπων” όπου “ψάχνει” το διαδίκτυο για να κάνει αντιστοιχίσεις προσώπων (matching faces). Μερικοί ειδικοί υψώνουν κόκκινες σημαίες σχετικά με το συγκεκριμένο λογισμικό.

“Τα άτομα που μοιράζονται φωτογραφίες του εαυτού τους, των φίλων και των παιδιών τους κ.λπ. στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι η πολιτική απορρήτου αυτών των εταιρειών τους επιτρέπει να μοιράζονται φωτογραφίες και πληροφορίες ταυτότητας τους με εταιρείες όπως η Clearview και άλλες”, είπε ο James Hendler καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Rensselaer και πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνολογικής Πολιτικής της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανημάτων στο Lifewire σε μια σχετική συνέντευξη.

“Έτσι, για παράδειγμα”, συνέχισε ο Χέντλερ. “Κάποιος που χρησιμοποιεί έναν ιστότοπο όπως το TikTok ή το Twitter για να μοιραστεί ένα βίντεο στο οποίο κάνει κάτι, μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι τόσο το όνομα όσο και το πρόσωπό του κοινοποιούνται σε τρίτους ή όταν οι ομαδικές φωτογραφίες κοινοποιούνται, μπορεί να μοιράζονται πληροφορίες για άλλα άτομα που μπορεί να προτιμούν να μην αναγνωρίζονται.”

Αναζήτηση ατόμων

Το λογισμικό της Clearview αντλεί δημόσιες εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει την επιβολή του νόμου και να ταιριάξει εικόνες με κυβερνητικές βάσεις δεδομένων ή πλάνα παρακολούθησης. Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ απέστειλε πρόσφατα στην Clearview μια “ειδοποίηση αποδοχής πατέντας” την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι θα εγκρίνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εταιρείας, ανέφερε το Politico.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καλύπτει τις “μεθόδους παροχής πληροφοριών για ένα άτομο που βασίζονται στην αναγνώριση προσώπου” συμπεριλαμβανομένου του αυτοματοποιημένου λογισμικού ανιχνευτή ιστού που αναζητά ιστότοπους δικτύωσης, και στο διαδίκτυο και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την ανάλυση και την αντιστοίχιση εικόνων προσώπου που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Ενώ το Clearview παλαιότερα είχε επικριθεί για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, της αναγνώρισης προσώπου η ίδια λέει στη αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς καλούς σκοπούς. Ισχυρίζεται ότι “μπορεί να είναι επιθυμητό για ένα άτομο να γνωρίζει περισσότερα για το άτομο που συναντά, όπως για επιχειρήσεις, γνωριμίες ή άλλες γνωριμίες που θα προκύψουν με πρόσωπα”.

Αντίδραση προστασίας προσωπικών δεδομένων

Μερικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι η αυξανόμενη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου όπως του Clearview θα μπορούσε να διαβρώσει την ιδιωτικότητα.

“Η διατήρηση της ασφάλειας της κοινωνίας έχει κόστος, και πολλοί εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για το πώς οι υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της Clearview”, δήλωσε ο Daniel Markuson ειδικός σε θέματα ψηφιακής ιδιωτικότητας στη NordVPN. “Σε αυτή την περίπτωση η εν λόγω τεχνολογία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν ακραίες προφυλάξεις για το μέλλον”.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι νέα, τόνισε ο Stephen Ritter,CTO της εταιρείας επαλήθευσης ταυτότητας Mitek, σε συνέντευξη στο Lifewire. Το Facebook πρόσφατα έκανε πίσω από μία παρόμοια τεχνολογία αναγνώρισης που χρησιμοποιούσε αναζήτηση βάσει προσώπου και ετικέτες προσώπου σε φωτογραφίες που υπάρχουν στο Facebook. Ωστόσο, το γεγονός ότι το λογισμικό της Clearview αναζητά αυτόματα πρόσωπα στο διαδίκτυο εγείρει ανησυχίες, ανέφερε.

“Όλες οι πληροφορίες προσώπου ενός ατόμου που μπορεί να είναι διαθέσιμες μέσω του Διαδικτύου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σας συνδέσουν (σωστά ή εσφαλμένα) με κάποια άλλη δραστηριότητα”, πρόσθεσε.

“Η Clearview ισχυρίζεται ότι πρόκειται να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου, ωστόσο η επιχείρηση είναι γνωστό ότι πωλεί σε άλλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες που είναι πρόθυμες να πληρώσουν για να αποκτήσουν αυτά τα δεδομένα”.

Υπάρχουν πολιτικοί που επιδιώκουν να μπουν όρια στην αναγνώριση προσώπου. Το Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου εργάζεται για τη θέσπιση ενός νομοσχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εταιρείες όπως η Clearview θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τυχόν παραβιάσεις προσωπικών δικαιωμάτων, νόμων και κανονισμών καθώς και σφάλματα που δημιουργούνται στους servers της από ζητήματα ακρίβειας αλγοριθμικής λειτουργίας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι για χάραξη πολιτικής για να προστατεύσουν τα δικαιώματα του παγκόσμιου πληθυσμού, για παράδειγμα καθιστώντας πιο διαφανές τι προσωπικά δεδομένα μπορεί να μοιραστεί μία εταιρεία υπό ποιες συνθήκες και ποιος πρέπει να ενημερωθεί ή να δώσει άδεια.

Διαβάστε επίσης : Τι είναι το 5G

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Βιομετρική αναγνώριση μέσω της ανάσας μας

Ερευνητές αναπτύσσουν έναν οσφρητικό αισθητήρα για βιομετρική αναγνώριση ταυτότητας χρησιμ…