ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, που σέβονται την ιδιωτικότητα πλοήγησης

Εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, που σέβονται την ιδιωτικότητα πλοήγησης

5 second read
0
969
Εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης Google είναι κυρίαρχη σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Χώρες με πολύ μεγάλο πληθυσμό, βλέπε Κίνα, διαθέτουν δικές τους μηχανές αναζήτησης όπως το Baidu αλλά και στην Ρωσία το Yandex, με μερίδιο κοινού περίπου το 70% του πληθυσμού των χωρών.

Η μηχανή αναζήτησης της Google με πολύ ισχυρούς αλγόριθμους κυρίαρχη στην διαφημιστική πλατφόρμα του internet και με εξατομικευμένη εμπειρία προσφέρει μεγάλη εμπειρία χρήσης. Βέβαια, αυτή η εξατομικευμένη εμπειρία που προσφέρει στους χρήστες έρχεται και με κάποιο κόστος.

Δεν είναι μυστικό πως ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης καταχωρεί τις συνήθειες και της περιήγησης των χρηστών του και μοιράζεται τις πληροφορίες αυτές με τους διαφημιζόμενους αλλά και με άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους δεδομένα.
Εάν δεν επιθυμείτε να μοιράζεστε τις προσωπικές σας πληροφορίες με εταιρείες όπου εμπορεύονται τα προσωπικά σας δεδομένα αλλά και ψάχνετε εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, τότε το παρακάτω άρθρο σας ενδιαφέρει.

Υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης εκτός Google, όπου πολλές από αυτές προσφέρουν ακόμα καλύτερη εμπειρία αναζήτησης των πληροφοριών που κάνουμε καθημερινά στο internet.

Ας δούμε τις καλύτερες.

  1. DuckDuckGo
DuckDuckGo.com

Aν ψάχνετε για πραγματική προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προτιμήσεων σε ότι ψάχνετε στο διαδίκτυο, τότε το DuckDuckGo είναι η μηχανή αναζήτησης που προσφέρει τα παραπάνω.
Το DuckDuckGo δεν συλλέγει ούτε αποθηκεύει οτιδήποτε από τα προσωπικά μας στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τις αναζητήσεις μας με ηρεμία χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε εάν κάποιος παρακολουθεί ή καταγράφει την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο.
Το DuckDuckGo είναι η ιδανική επιλογή για να διατηρήσουμε προσωπικές πληροφορίες, ιδιωτικές αναζητήσεις και προτιμήσεις δίχως να καταγράφονται σε κάποια βάση δεδομένων κάποιας εταιρείας.

2. Search Encrypt

Search Encrypt

Η Search Encrypt είναι μια μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μεθόδων κρυπτογράφησης που περιλαμβάνουν κρυπτογράφηση επιπέδου Secure Sockets και κρυπτογράφηση AES-256, για να διασφαλίσει ότι οι αναζητήσεις μας παραμένουν ιδιωτικές.
Όταν εισάγουμε ένα ερώτημα η μία αναζήτηση το Search Encrypt θα μας φέρει τα αποτελέσματα από το δίκτυο αναζήτησης και θα παραδώσει τα αποτελέσματα με πλήρη ιδιωτικότητα. Επίσης οι αναζητήσεις που κάνουμε “λήγουν μετά από λίγο” και έτσι θα παραμείνουν ιδιωτικές ακόμη και αν κάποιος άλλος έχει τοπική πρόσβαση στον υπολογιστή μας.

3. Internet Archive

Internet Archive

Το Internet Archive είναι μια μη κερδοσκοπική βιβλιοθήκη που συγκεντρώνει μία τεράστια συλλογή με εκατομμύρια δωρεάν τεκμηριωμένα βιβλία, ταινίες, λογισμικό, μουσική, ιστότοπους και πολλά άλλα. Μπορείτε μέσα από τα έτοιμα φίλτρα που διαθέτει να αναζητήσετε το περιεχόμενο που θέλετε. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης περιεχομένου που θα βρείτε δωρεάν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

4. StartPage

StartPage

Το StartPage είναι η ιδανική μηχανή αναζήτησης για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν της ίδιες δυνατότητες ανεύρεσης δεδομένων της Google χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την παρακολούθηση και την αποθήκευση των πληροφοριών που ψάχνουν ή προσωπικών δεδομένων.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα πλοήγησης περιλαμβάνει επίσης μια λειτουργία παραγωγής URL διευθύνσεων, όπου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη μη συλλογή και εγγραφή cookies στην συσκευή που πλοηγούμαστε. Ταυτόχρονα όμως αυτός ο μηχανισμός λειτουργίας μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε την λειτουργία τον cookies χωρίς αυτά να αποθηκεύονται στον υπολογιστή μας. Με αυτό τον μηχανισμό η ιδιωτικότητά μας δεν απειλείται.

5. Swisscows

Swisscows

Το Swisscows που ξεκίνησε από μία ομάδα προγραμματιστών από την Ελβετία είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης που προσδιορίζεται πως είναι φιλική προς την οικογένεια. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προσδιορίσει την απάντηση στο ερώτημα ενός χρήστη, και δεν βασίζεται σε ερωτήματα που έχουν θέσει προηγούμενοι χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι δεν κρατάει καμία πληροφορία από τους χρήστες που την χρησιμοποιούν και δεν κάνει συλλογή δεδομένων και προτιμήσεων από τους χρήστες του.
Πραγματικά μία πολύ καλή πλατφόρμα αναζήτησης που παρέχει μεγάλη ασφάλεια, προτείνετε για οικογένειες.

6. Ecosia

Ecosia

Μία μηχανή αναζήτησης για οικολόγους! Αν θέλετε κάθε αναζήτηση που κάνετε να συμβάλετε στην αύξηση της δεντροφύτευσης του πλανήτη, τότε αυτή η μηχανή αναζήτησης είναι για εσάς. ‘Ένας καλύτερος πλανήτης με κάθε αναζήτηση” αναγράφει στην αρχική σελίδα η πλατφόρμα Ecosia που βασίζεται σε μία πολύ έξυπνη και ωφέλιμη για το περιβάλλον μας ιδέα. Μπορεί κάποιοι να μην το γνωρίζουν αλλά οι αναζητήσεις μας στο Google συμβάλλουν στη δημιουργία αρκετών εκπομπών ρύπων (CO2) στο περιβάλλον. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα η Ecosia χρησιμοποιεί τα έσοδα που προκύπτουν από τα ερωτήματα των μηχανών αναζήτησης για να φυτευτούν δέντρα. Συνήθως η Ecosia χρειάζεται περίπου 45 αναζητήσεις για να φυτέψει ένα νέο δέντρο στον πλανήτη. Σίγουρα σας το προτείνουμε στις επιλογές αναζήτησης σας!

7. CC Search

CC Search

Η μηχανή αναζήτηση CC Search το διαφορετικό που έχει είναι ότι κάθε αναζήτηση περιεχομένου που κάνουμε είναι χωρίς πνευματικά δικαιώματα.
Ιδανική μηχανή αναζήτησης εάν χρειαζόμαστε μουσική για ένα βίντεο, μια εικόνα για μια θέση στο στην σελίδα μας ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να ανησυχούμε για τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου που θα αναδημοσιεύσουμε.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η CC Search είναι απλός, αντλεί αποτελέσματα από πλατφόρμες όπως το Soundcloud, το Wikimedia το Flickr και διάφορες άλλες μηχανές αναζήτησης και εμφανίζει αποτελέσματα με κατηγοριοποίηση Creative Commons-χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Τη μηχανή αναζήτησης της Google μπορεί να την χρησιμοποιούμε όλοι και έτσι να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή στις μηχανές αναζήτησης, αλλά έχουμε πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές προτάσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Πολλές από αυτές τις εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης παρέχουν καλύτερη εμπειρία στην χρήση και ακόμη ανώτερες πληροφορίες και ποιοτικότερα αποτελέσματα αναζήτησης απ’ ότι η Google.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι όλες οι παραπάνω εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης που παρουσιάσαμε μπορούμε να τις έχουμε εκτός από τον υπολογιστή μας και στο κινητό ή στο tablet μας είτε ως application είτε μέσα από το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε.

Να αναφέρουμε ότι όλες οι παραπάνω εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης που παρουσιάσαμε μπορούμε να τις έχουμε εκτός από τον υπολογιστή μας και στο κινητό ή στο tablet μας είτε ως application είτε μέσα από το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε.

Είτε ψάχνουμε για μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής είτε απλά θέλουμε να εξερευνήσουμε και άλλες επιλογές στις μηχανές αναζήτησης, υπάρχουν πολλές να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Θέμης ΒασιλόπουλοςΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Οι καλύτερες μηχανές αναζήτησης για εικόνες στο internet

Η αναζήτηση εικόνων στο Internet προϋποθέτει να γνωρίζουμε ακριβώς ποια εικόνα θέλουμε να …