ΑΡΧΙΚΗ Smartphones Είναι η γρήγορη φόρτιση βλαβερή για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

Είναι η γρήγορη φόρτιση βλαβερή για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

1 second read
0
407
Είναι η γρήγορη φόρτιση βλαβερή για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

Η γρήγορη φόρτιση μάς επιτρέπει να δώσουμε στη μπαταρία μας μια γρήγορη “ανάσα” ώστε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την συσκευή μας. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να απειλείται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μακροπρόθεσμα;

Η γρήγορη φόρτιση γίνεται πλέον ένα τυπικό χαρακτηριστικό σε smartphone, ηλεκτρικά οχήματα, φορητούς υπολογιστές και άλλα gadget και ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι βολικό καθώς μας επιτρέπει να παρατείνουμε τη χρήση της συσκευή μας φορτίζοντάς την πιο άμεσα και γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε κανονικά.

Όσο όμως η γρήγορη φόρτιση είναι εντυπωσιακή, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Και επίσης, είναι οι γρήγοροι φορτιστές επιβλαβείς για το τηλέφωνό μας;

Ας το αναλύσουμε….

Τι κάνει η γρήγορη φόρτιση;

Η γρήγορη φόρτιση είναι μια λειτουργία που μας επιτρέπει να φορτίζουμε τη μπαταρία της συσκευής μας σε πολύ γρήγορους χρόνους από ότι θα χρειαζόταν χωρίς αυτήν. Το αν το τηλέφωνό μας ή άλλη συσκευή υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση αυτό θα το δούμε από τα χαρακτηριστικά της συσκευής.

Στην λειτουργία της γρήγορης φόρτισης η συσκευή η ίδια αντλεί περισσότερη ισχύ μέσω του φορτιστή και την όλη διαδικασία την διαχειρίζεται το κύκλωμα φόρτισης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν συνδέουμε μία συσκευή που δεν υποστηρίζει “γρήγορη φόρτιση” σε έναν φορτιστή με δυνατότητα γρήγορης φόρτισης δεν θα κάνει απαραίτητα την μπαταρία να φορτίζεται πιο γρήγορα.

Η γρήγορη φόρτιση δίνει ένα “boost” ισχυρού φορτίου στην μπαταρία κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι αυτή μας εγκαταλείπει σιγά-σιγά. Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο χρόνο που αφιερώνουμε στις συσκευές μας και το πώς είναι δύσκολο με μία μία μόνο φόρτιση να διαρκεί όλη μέρα, η γρήγορη φόρτιση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Τι είναι η γρήγορη φόρτιση;

Σίγουρα η γρήγορη φόρτιση έχει γίνει και ένας αποτελεσματικός όρος μάρκετινγκ για τα προϊόντα με φόρτιση, με τις εταιρείες να το προτάσσουν σαν βασικό χαρακτηριστικό στα φυλλάδια προώθησης.

Το χαρακτηριστικό που αναφέρουν οι κατασκευαστές κινητών για την μπαταρία και καθορίζει την γρήγορη φόρτιση ονομάζετε Ισχύς φόρτισης.

Η ισχύς φόρτισης είναι ενδεικτική του πόσο γρήγορα φορτίζει η συσκευή με φορτιστή και καλώδιο. Οι περισσότερες συσκευές υποστηρίζουν 15-20 watt ενώ πιο καινούργιες με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης φτάνουν τα 30 watt και άνω. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο βιομηχανικό πρότυπο ώστε να καθορίζονται συγκεκριμένα watt ισχύς φόρτισης μιας μπαταρίας για να έχει το χαρακτηριστικό της γρήγορης φόρτισης. Πάντος να έχουμε στο μυαλό μας όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τον watt τόσο πιο γρήγορα γίνεται η φόρτιση του κινητού.

Η γρήγορη φόρτιση καταστρέφει την μπαταρία;

Αυτή η ερώτηση συνήθως προκύπτει λόγω της αυξημένης θερμότητας που σχετίζεται με την τροφοδοσία και την υψηλή ποσότητα ενέργειας που διοχετεύει ο φορτιστής στο κινητό κατά την διάρκεια της φόρτισης. Και όπως ήδη γνωρίζουμε η αυξημένη θερμότητα βλάπτει την μπαταρία , ειδικά στους τύπους ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούν σήμερα τα περισσότερα smartphone. Γι’ αυτό τα συστήματα γρήγορης φόρτισης προσπαθούν να μειώσουν τη θερμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση.

Μπορεί όμως η γρήγορη φόρτιση να μειώσει μακροπρόθεσμα την απόδοση της μπαταρία ;

Η απάντηση είναι όχι. Οι μπαταρίες γρήγορης φόρτισης έχουν δύο φάσεις φόρτισης. Η πρώτη φάση είναι όπου παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερη ισχύ. Η πρώτη φάση είναι συνήθως όταν η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι χαμηλή ή άδεια.

Αυτό εξηγεί γιατί στο μάρκετινγκ τον smartphone, θα δείτε εταιρείες να καυχώνται για το πώς ο γρήγορος φορτιστής τους χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο για να φορτίσει την μπαταρία από το μηδέν σε κάποια χωρητικότητα.

Η δεύτερη φάση είναι μόλις η χωρητικότητα της μπαταρίας φτάσει σε αυτό το αναγραφόμενο επίπεδο, τότε οι ταχύτητες φόρτισης μειώνονται για να αποφευχθεί η καταπόνηση και η θερμότητα που μπορούν να βλάψουν τη μακροζωία της μπαταρίας. Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι το τηλέφωνό σας φορτίζει γρηγορότερα σε ένα ορισμένο ποσοστό και μετά η ταχύτητα φόρτισης πέφτει, αυτός είναι ο λόγος.

Αξίζει επίσης να έχετε κατά νου ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να απενεργοποιήσει αυτόματα τη γρήγορη φόρτιση εάν η θερμοκρασία της συσκευής σας υπερβεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Πώς οι εταιρείες τηλεφωνίας μετριάζουν τον αντίκτυπο της γρήγορης φόρτισης;

Οι εταιρείες smartphone εφαρμόζουν ήδη τρόπους για να μειώσουν τις συνέπειες της γρήγορης φόρτισης στην μπαταρία, χρησιμοποιώντας σχεδιασμό διπλής μπαταρίας. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο μπαταρίες μοιράζονται το υψηλό φορτίο εισόδου κατά τη φάση της ταχείας φόρτισης αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την υπερθέρμανση από το μαζικό υψηλό φορτίο.

Ένα άλλο προληπτικό μέτρο είναι τα συστήματα λογισμικού διαχείρισης μπαταριών. Τα smartphone διαθέτουν ειδικό λογισμικό διαχείρισης για την επίβλεψη της φόρτισης, αποτρέποντας την καταστροφή της μπαταρίας από υψηλή φόρτιση εισόδου.

Ουσιαστικά το λογισμικό της διαχείρισης της μπαταρίας καθορίζει και είναι “υπεύθυνο” για την αποτελεσματικότητα της γρήγορης φόρτισης του smartphone δίχως να βλάπτει την μπαταρία.

Η ουσία είναι ότι η γρήγορη φόρτιση δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και το τηλέφωνο και ο φορτιστής να υποστηρίζουν την “γρήγορη φόρτιση”.

Η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας ποικίλλει ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες, αν διαβάσουμε προσεκτικά το τεχνικό φυλλάδιο σε κάθε smartphone αναφέρονται όλες οι συνθήκες απόδοσης και λειτουργίας της μπαταρίας. Το τεχνικό φυλλάδιο της Apple για παράδειγμα, αναφέρουν τα εξής για τα τηλέφωνά της: “Μια κανονική μπαταρία έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί έως και το 80% της αρχικής χωρητικότητάς της σε 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης όταν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες.”

Θα πρέπει να ανησυχούμε για της συνέπειες της γρήγορης φόρτισης στην μπαταρία;

Οχι πολύ. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το λογισμικό διαχείρισης φόρτισης φροντίζει την μπαταρία για να αποτρέψει τη ζημιά. Είναι σαφές ότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά δεν είναι σε σημαντικό βαθμό που να δικαιολογεί σοβαρή ανησυχία. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Smartphones

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Χωρητικότητα μπαταρίας ή ταχύτητα φόρτισης: Τι είναι πιο σημαντικό;

Χωρητικότητα μπαταρίας ή ταχύτητα φόρτισης; Θέλουμε ένα κινητό τηλέφωνο με μεγάλη σε χωρητ…