ΑΡΧΙΚΗ Social Ασφάλεια Λογαριασμού στα Social Media.

Ασφάλεια Λογαριασμού στα Social Media.

0
1,653
Ασφάλεια Λογαριασμού στα Social Media
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Οι λογαριασμοί που έχουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν προσωπικές ευαίσθητες πληροφορίες. Από την προσωπική μας αλληλογραφία ή τα instant messages μέχρι και προσωπικές φωτογραφίες ή ιστορικό με τα μέρη που έχουμε επισκεφθεί. Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για επιθέσεις που γίνονται σε Servers μεγάλων εταιρειών των Social με στόχο την συλλογή κωδικών για την πρόσβαση σε λογαριασμούς στα μέσα δικτύωσης. Επιθέσεις που στο άμεσο μέλλον θα γίνονται όλο και περισσότερες μιας και τα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε Servers αποτελούν πολλές φορές στόχο των hackers .

Ακόμα και σήμερα πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν αφελείς κωδικούς όπως “12345678” ή “qazwsx!@#” ή το κλασικό κακό παράδειγμα “password”. Φανταστείτε κάποιος τυχαίος με όχι ιδιαίτερες γνώσεις στους υπολογιστές δοκιμάζοντας 5 με 6 δημοφιλείς ανόητους κωδικούς να καταφέρει και να μπει στον λογαριασμό μας.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όλοι οι λογαριασμοί που έχουμε να τους θωρακίζουμε με “δυνατούς” κωδικούς ασφαλείας. Είναι θέμα τον χρηστών να διαχειρίζονται με υπευθυνότητα την ασφάλεια του λογαριασμού τους στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμα και χρήστες που δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς για τους δικτυακούς λογαριασμούς τους κάποια στιγμή”κουράζονται” να θυμούνται πολλά διαφορετικά και δύσκολα password και καταλήγουν να έχουν ένα πολύπλοκο password για όλους τους λογαριασμούς ή τις υπηρεσίες. Πράγμα πολύ επικίνδυνο διότι φανταστείτε να έχουμε ίδιο κωδικό στο google και στο e-banking μας και αν μια ομάδα hacker παραβιάσει το Google και αποκτήσει τους κωδικούς μας ταυτόχρονα θα έχει και τα στοιχεία από την τράπεζά μας. Τέτοιες παραβιάσεις γίνονται πλέον καθημερινά.

Για να αποφύγουμε τέτοια δυσάρεστα ενδεχόμενα και να έχουμε πάντα ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους δικτυακούς μας λογαριασμούς χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύουμε πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιούμε έναν password manager.

Προσοχή στα links 

Όλοι θα έχουμε ακούσει για το phishing “ηλεκτρονικό ψάρεμα”, ονομάζετε η πράξη από κάποιον να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες παριστάνοντας κάποια αξιόπιστη πηγή. Είναι μία μέθοδος που συμβαίνει καθημερινά από τους hackers. Η πιο συχνή μέθοδος είναι η αποστολή ενός email-μηνύματος σε κάποιον λογαριασμό μας όπου φαίνεται να προέρχεται από κάποια έμπιστη πηγή σε εμάς πχ Facebook ή Google. Το μήνυμα περιλαμβάνει ένα link (σύνδεσμο) που θα μας οδηγήσει σε μία ψεύτικη σελίδα όπου θα μας ζητηθεί να συμπληρώσουμε στοιχεία του λογαριασμού μας. Στο παρασκήνιο αυτής της διαδικασίας αυτός που μας έστειλε το phishing μήνυμα αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία μας. Για αυτές τις περιπτώσεις ελέγχουμε πάντα τον αποστολέα του μηνύματος, αν το μήνυμα φαίνεται να είναι από το Facebook δεν μπορεί να έχει διεύθυνση email hacker@phishing.com, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κακόβουλο μήνυμα. Το ιδανικό είναι να μην πατάμε σε κανένα από αυτά τα links που στέλνονται. Επίσης δεν ανοίγουμε ποτέ συνημμένα αρχεία τύπου word, excel, pdf, powerpoint, από αποστολείς που δεν γνωρίζουμε. Τα αρχεία αυτά είναι πιθανό να εμπεριέχουν κακόβουλο λογισμικό όπου ανοίγοντας το αρχείο μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή μας στέλνοντας προσωπικά δεδομένα σε κάποιον hacker.

Τέλος προσοχή στις κοινοποιήσεις φίλων στα social media που είναι ύποπτες ή ασυνήθιστες και μπορεί να αναφέρονται σε προσφορές super market ή καταναλωτικών ειδών και μας παροτρύνουν να ακολουθήσουμε κάποιον σύνδεσμο. Η συγκεκριμένη είναι μία μέθοδο πολύ συχνή στα social media, άλλωστε παλαιότερα είχε προσβάλει το Facebook μία τέτοια απειλεί και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Προσοχή στα αιτήματα φιλίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πραγματικά όλους τους φίλους που έχουμε στο Facebook.
Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε εκατοντάδες φίλους στο Facebook, τους περισσότερους όμως να μην τους γνωρίζουμε καν, και να μας είναι πολύ εύκολο να αποδεχτούμε ένα ακόμα αίτημα φιλίας χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η συγκεκριμένη τακτική εκτός από το ότι μειώνει την ασφάλεια λογαριασμού μας στο εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο, μπορεί ακόμα να θέσει σε κίνδυνο και την προσωπική μας ασφάλεια.
Είναι σημαντικό να μας γίνει κατανοητό ότι όταν δεχόμαστε αίτημα φιλίας από κάποιον που δεν γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε το αίτημα δίνουμε πρόσβαση σε κάποιον άγνωστο σε αρκετές προσωπικές μας πληροφορίες, ανάλογα με τις επιλογές που έχουμε κάνει στις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook.

Μπορεί να έχουμε επιλέξει οι φίλοι αλλά και οι “φίλοι” τον φίλων μας να βλέπουν από την ημερομηνία γέννησης, φωτογραφίες και ονόματα τυχόν συγγενών μας, μέχρι και πληροφορίες για το πότε λείπουμε από το σπίτι για μέρες επειδή πήγαμε διακοπές.
Τις πληροφορίες αυτές μπορεί κάποιος να τις χρησιμοποιήσει και για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό μας.
Μπορεί μελετώντας το προφίλ μας να βρει για παράδειγμα την απάντηση στην ερώτηση ασφαλείας που έχουμε ορίσει, όπως το όνομα από το κατοικίδιό μας ή το μοντέλο του πρώτου μας αυτοκινήτου. Όσο για την προσωπική μας ασφάλεια, αν από τα Social Media φαίνεται πως είμαστε διακοπές δύο εβδομάδες, το σπίτι μας μπορεί εύκολα να γίνει στόχος από τους διαρρήκτες.

Γενικότερα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι και στον ψηφιακό κόσμο συμπεριφερόμαστε όπως και στην πραγματική μας ζωή, προσέχουμε με ποιους συναναστρεφόμαστε, ποιους κάνουμε φίλους και ποιους απλά γνωστούς αλλά και τι προσωπικές πληροφορίες μοιραζόμαστε σε όλους τους παραπάνω.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Social

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Facebook ανακοινώνει νέο ερευνητικό έργο τεχνητής νοημοσύνης το Ego4D

Το Facebook ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε ένα νέο μακροπρόθεσμο project τεχνητής νοημοσύνης …