ΑΡΧΙΚΗ Tech News Πώς να υπολογίσουμε και να βελτιώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής μας στο περιβάλλον

Πώς να υπολογίσουμε και να βελτιώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής μας στο περιβάλλον

1 min read
0
1,138

Πως θα βελτιώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής μας;

Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 οι διατροφικές συνήθειες στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουν αλλάξει εντελώς εξαιτίας της κλιματολογικής αλλαγής. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αισθητές σε όλους, το κλίμα άλλαξε και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή μας. Πρέπει να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε ο καθένας από εμάς πως μπορούμε να συμβάλουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα ξεκινώντας από την διατροφή μας, προστατεύοντας το περιβάλλον και παράλληλα την υγεία μας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές επιλογές των ανθρώπων, επηρεάζουν άμεσα και αυτές την κλιματική κρίση. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αυτοεκπαίδευση και μερικές τροποποιήσεις στις διατροφικές μας επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση εκπομπών αερίων στο περιβάλλον το οποίο ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ακόμα και συνήθειες καθημερινότητας, όπως προϊόντα σε πλαστικές συσκευασίες, νάιλον και πλαστικές τσάντες και σακούλες, κομποστοποίηση, προϊόντα που αγοράζουμε σε τι συσκευασία είναι, και πολλές ακόμα ενέργειες που κάνουμε καθημερινά όπου με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσαμε να της κάνουμε να είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον το οποίο ζούμε, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει στο περιβάλλον ο καθένας από εμάς.

Στο τέλος αυτού του άρθρου θα διαπιστώσετε πόσες καθημερινές μας συνήθειες, διατροφικές και μη, επηρεάζουν επιβαρύνοντας άμεσα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε χρήσιμες πληροφορίες και αξιολογείστε με εργαλεία και εφαρμογές το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι προσωπικές μας καθημερινές δραστηριότητες αλλά και πως μπορούμε να τις βελτιώσουμε μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον.

Πώς οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε στο περιβάλλον

Το αποτύπωμά άνθρακα που αφήνει ο κάθε άνθρωπος στο περιβάλλον αναφέρεται στην ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργείτε μέσω της καθημερινότητάς μας και των προσωπικών μας ενεργειών και επιλογών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας, τον τύπο του οχήματος που χρησιμοποιούμε και τι χρήση κάνουμε, τα τρόφιμα που επιλέγουμε, τα προϊόντα που αγοράζουμε σε τι συσκευασία είναι, κ.α.

Όταν πρόκειται για τη διατροφή μας, είναι πολύ και διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε στο περιβάλλον, όπως:

  • Τα “χιλιόμετρα του φαγητού που επιλέγουμε!” έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε πόσα χιλιόμετρα διανύουν (από το χωράφι ή το χώρο συσκευασία τους) μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Πόσοι ρίποι έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα; Η παραγωγή η υψηλή επεξεργασία και η μεταφορά τροφίμων προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στην ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Κατανάλωση βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών. Δυστυχώς για τους λάτρεις της μπριζόλας και του τυριού, η παραγωγή βοείου κρέατος καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων από μεγάλες φάρμες δημιουργεί από τις υψηλότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, εξαιτίας της επεξεργασίας της γης (λιπάσματα, τρακτέρ, μηχανήματα) και της ποσότητας και χρήσης νερού που χρειάζονται για την εκτροφή ζώων.
  • Ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργείται το φαγητό που καταναλώνουμε έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ένα παράδειγμα, για να καλυφθεί η ζήτηση για το δημοφιλές αγαπημένο αβοκάντο, απαιτείται υπερβολική χρήση νερού για την παραγωγή του. Σύμφωνα με τους Καλλιεργητές Αβοκάντο της Καλιφόρνια , χρειάζονται 175.000 λίτρα νερού καθημερινά για να ποτιστεί ένα μόνο ώριμο δέντρο!
το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής μας
ανακύκλωση συσκευασιών πρέπει κανονικά να κάνουν όλοι οι άνθρωποι

Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στη διατροφή μας βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής σας και πώς να κάνετε απλές αλλαγές στη ζωή σας για να βελτιώσετε τόσο την δική σας αλλά και την υγεία του πλανήτη μας, ρίξτε μια ματιά στους ακόλουθους ιστότοπους, εφαρμογές καθώς και κανάλι video στο youtube όπου θα βρείτε πολλές σχετικές πληροφορίες.

Η εφαρμογή EmptyMyFridge

EmptyMyFridge - το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής μας
EmptyMyFridge App

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο μεγάλο πρόβλημα στο οποίο γνωρίζουμε ότι συμβάλουμε και εμείς σε αυτό. Το να πετάς τα τρόφιμα όχι μόνο μπορεί να είναι σπατάλη χρημάτων, αλλά προσθέτει και μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το Energy Saving Trust , περίπου το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί σε ατομικό επίπεδο από τον καθένα μας με λίγη ψηφιακή βοήθεια. Η εφαρμογή EmptyMyFridge μπορεί να μας βοηθήσει να προγραμματίσουμε πιο υγιεινά γεύματα μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη φαγητού, ενθαρρύνοντάς μας να χρησιμοποιείτε ευπαθή τρόφιμα που έχουμε ήδη στο σπίτι μας. Απλώς προσθέτουμε τα συστατικά και τα τρόφιμα που έχουμε ήδη στο ψυγείο (ή το ντουλάπι μας) και το AI της εφαρμογής θα δημιουργήσει μια λίστα με προτεινόμενες συνταγές.

Λήψη: EmptyMyFridge για Android | iOS (δωρεάν)

Η εφαρμογή Klima

klima App
klima App

Εάν θέλουμε μια εφαρμογή που θα μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερες επιλογές στα τρόφιμα που επιλέγουμε για να αντισταθμίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον, μπορούμε να δοκιμάσουμε το Klima. Δεν χρειάζεται να κάνουμε εγγραφεί για να πάρουμε μία εκτίμηση του αποτυπώματος άνθρακα που εμείς αφήνουμε—απλώς ανοίγουμε την εφαρμογή και ακολουθούμε τις οδηγίες στην οθόνη εισάγοντας πληροφορίες σχετικά με τις καθημερινές μας συνήθειες.

Πέρα από τον υπολογισμό του διατροφικού αποτυπώματος άνθρακα (χωρίς λογαριασμό), αξίζει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό στην εφαρμογή Klima εάν θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές (ή ακόμα και να αντισταθμίσουμε) το διατροφικό μας αποτύπωμα άνθρακα.
Αφού υπολογίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή για να αντισταθμίσετε τον αντίκτυπό μας συμμετέχοντας σε έργα λύσεων του προβλήματος για το κλίμα. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από τη χρηματοδότηση μιας δενδροφύτευσης έως την παροχή εναλλακτικών λύσεων στα καύσιμα που χρησιμοποιούμε, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια. Το Klima μας προτείνει επίσης αλλαγές στη μεταφορά και στον τρόπο ζωής μας για να συμβάλουμε στην μείωση του άνθρακα στο περιβάλλον.

Λήψη: Klima για Android | iOS (Δωρεάν, συνδρομή διαθέσιμη)

Το κανάλι Shelbizleee στο youtube

Συχνά, ο καλύτερος “δρόμος” για τη λήψη θετικών αποφάσεων και αλλαγών στη ζωή μας είναι να βρούμε κάποιον ή κάτι να μας παροτρύνει για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Προτού ξεκινήσουμε να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές για να βελτιώσουμε ή να αντισταθμίσουμε το αποτύπωμά μας σε άνθρακα στο περιβάλλον, θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε για περιβαλλοντικά θέματα, τη βιωσιμότητα και τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές διατροφής μας επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή.
Αυτά θα τα “μάθουμε” στο κανάλι Shelbizleee στο YouTube. Ένας εκπαιδευτικός χώρος που διαχειρίζεται η Shelby, απόφοιτη της περιβαλλοντικής επιστήμης. Τα βίντεο της έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους θεατές να μάθουν πώς να ζουν φιλικά προς το περιβάλλον και να βελτιώσουν τη συνολική τους επίγνωση των περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών επιλογών.
Στο κανάλι Shelbizleee, θα βρούμε πολύ ποιοτικό σχετικό εμπνευσμένο περιεχόμενο, και χωρίς κανένα κόστος. Είναι ένα “καλό μέρος” για να αναζητήσουμε πράσινες ιδέες όσον αφορά τη διατροφή μας αλλά και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής που συμβάλλουν στο αποτύπωμά σας άνθρακα.

Plastic Footprint: υπολογίστε τα πλαστικά που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα πόσο επιβαρύνουμε το περιβάλλον

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε να διαχειριζόμαστε το δικό μας αποτύπωμα ρύπανσης που αφήνουμε στο περιβάλλον, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο βιωσιμότητας που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού. Η πλαστική ρύπανση, είναι άλλο ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό μεγάλο πρόβλημα. Ξεκινώντας όμως ο καθένας μας ξεχωριστά και δίνοντας προσοχή στο πού χρησιμοποιούμε οτιδήποτε πλαστικό —συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών τροφίμων— μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην αποκλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό, μπορεί να μας βοηθήσει η online δωρεάν Πλατφόρμα Plastic Footprint Calculator. Είναι ένα εξαιρετικό διαδικτυακό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αξιολογήσουμε πόσα πλαστικά απόβλητα δημιουργούμε στις καθημερινές μας ανάγκες.
Μαζί με τον μετρητή, θα βρούμε και μια εύχρηστη ανάλυση για τα πλαστικά απορρίμματα, όπως πώς να μειώσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα και τον κανόνα 4R (Rejection, Reuse, Reduce, Recycle-απόρριψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση). Διαβάστε καλά πριν από την επόμενη επίσκεψη σας σε super market και δείτε πού μπορείτε να αρνηθείτε ή να μειώσετε τα πλαστικά απόβλητα των τροφίμων σας.

Συμβουλές για το πως θα μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον μέσα από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και της ατομικής υγείας.
Μέσα από τον ιστότοπο www.omnicalculator.com μπορούμε να διαβάσουμε συμβουλές και να μάθουμε πώς να μειώσουμε το κλιματικό αποτύπωμα της διατροφής μας, ανατρέχοντας στη σελίδα γρήγορες συμβουλές του ιστότοπου. Εδώ θα βρούμε και ένα δωρεάν φύλλο συμβουλών σε PDF, με δυνατότητα λήψης, που περιλαμβάνει μια επισκόπηση του αποτυπώματος άνθρακα των διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης, πώς η ίδια η διατροφή μας επηρεάζει το κλίμα και πώς να συρρικνώσουμε το κλιματικό μας αποτύπωμα μέσα από τη γνώση για τις τροφές.
Στον EWG θα βρούμε επίσης πληροφορίες του αντίκτυπου της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και πως αυτή επηρεάζει. Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την υγεία μας και να προστατέψουμε τον πλανήτη, στο EWG θα βρούμε πληθώρα πληροφοριών σχετικά εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Βελτιώνοντας την διατροφή μας και το τι καταναλώνουμε, βοηθάμε το περιβάλλον μας την υγεία μας και τα οικονομικά μας

Υπολογίζοντας της διατροφικές μας συνήθειες και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής μας, μπορούμε να κάνουμε θετικές αλλαγές που θα ωφελήσουν τόσο την υγεία μας όσο και τον πλανήτη. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων και συνεπώς και στη βελτίωση των οικονομικών μας, ενώ προσπαθούμε για μια δίαιτα που περιέχει λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά. Επιπλέον, η συμπερίληψη στη διατροφή μας περισσότερων εποχιακών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας σας αλλά και του περιβάλλοντος.

Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε από της παραπάνω πληροφορίες για να αποφασίσετε αν θα κάνετε μία νέα αρχή για εσάς και το περιβάλλον.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξί είναι καθ’ οδόν, επιβάτες ενδέχεται να πετούν μέχρι το 2025

Φανταστείτε στο πολύ κοντινό μέλλον, σχεδόν αθόρυβα αεροταξί να πετούν πάνω από την πόλη σ…