ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Τι είναι APK αρχείο και τι κάνει;

Τι είναι APK αρχείο και τι κάνει;

0 second read
0
1,523
Τι είναι ένα αρχείο APK και τι κάνει;
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Τι κάνει ένα APK αρχείο για χρήστες Android; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο τύπο αρχείου.

Εάν διαθέτετε συσκευή Android, μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο APK και να έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Android χωρίς να μάθετε ποτέ την έννοια του APK, η λίγη μελέτη θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε περαιτέρω την πλατφόρμα.

Ας δούμε τι είναι APK αρχείο και γιατί είναι σημαντικό για το Android.

Τι είναι ένα αρχείο APK;

Το APK σημαίνει Android Package (Android Package Kit ή Android Application Package ). Είναι η μορφή αρχείου που χρησιμοποιεί το Android για τη διανομή και την εγκατάσταση εφαρμογών. Ως αποτέλεσμα, ένα APK περιέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μια εφαρμογή για να εγκατασταθεί σωστά στη συσκευή σας.

Ένα APK είναι ένα αρχείο αρχειοθέτησης, που σημαίνει ότι περιέχει πολλά αρχεία, συν κάποια μεταδεδομένα σχετικά με αυτά. Μοιάζει πολύ με τα αρχεία αρχειοθέτησης όπως ZIP και RAR.

Τα apk αρχεία είναι πολύ σημαντικά για το android λογισμικό

Γενικά, τα αρχεία αρχειοθέτησης (όπως το ZIP) χρησιμοποιούνται για τον συνδυασμό πολλών αρχείων σε ένα, προκειμένου να γίνουν πιο φορητά και να συμπιεστούν για εξοικονόμηση χώρου. Όταν ένα αρχείο APK χρησιμοποιείται για τη διανομή λογισμικού, τότε ονομάζεται πακέτο λογισμικού.

Όπως αποδεικνύεται, τα APK είναι μια παραλλαγή της μορφής αρχείου JAR (Java Archive), καθώς πολλά Android είναι ενσωματωμένα σε Java. Όλα τα APK είναι αρχεία ZIP στον πυρήνα τους, αλλά πρέπει να περιέχουν πρόσθετες πληροφορίες για να λειτουργούν σωστά ως APK.

Άρα όλα τα APK είναι ZIP, αλλά δεν είναι όλα τα ZIP APK. Αν είστε περίεργοι μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο APK και να δείτε τι υπάρχει μέσα. Απλώς χρησιμοποιήστε ένα από τα καλύτερα εργαλεία εξαγωγής αρχείων , όπως το 7-Zip για να το ανοίξετε όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε παλιό αρχείο ZIP. Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά με τα APK σε πλατφόρμες άλλες εκτός από Android, εκτός εάν εγκαταστήσετε έναν εξομοιωτή Android όπως το Bluestacks.

Σε τι χρησιμοποιούνται τα αρχεία APK;

Τα αρχεία APK σάς επιτρέπουν να εγκαταστήσετε εφαρμογές στο τηλέφωνό σας Android. Είναι παρόμοια με τα αρχεία APPX που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση εφαρμογών Store στα Windows 10, καθώς και με αντίστοιχα αρχεία πακέτων σε άλλες πλατφόρμες. Όταν ανοίγετε ένα APK στη συσκευή σας, περιέχει τις οδηγίες για εγκατάσταση στο τηλέφωνό σας και παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το πακέτο στη συσκευή σας.

Κανονικά, όταν επισκέπτεστε το Google Play και κάνετε λήψη ή ενημέρωση μιας εφαρμογής το κατάστημα εγκαθιστά αυτόματα το APK για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, το Play Store λειτουργεί επίσης ως διαχειριστής πακέτων ένα εργαλείο για εύκολη εγκατάσταση, ενημέρωση και κατάργηση λογισμικού σε μια συσκευή.

Ωστόσο, λόγω της ανοιχτής φύσης του Android, το Google Play δεν είναι ο μόνος τρόπος εύρεσης και εγκατάστασης APK. Είναι εύκολο να αποκτήσετε ένα αρχείο APK από αλλού, να το μετακινήσετε στη συσκευή σας και, στη συνέχεια, να το εγκαταστήσετε με μη αυτόματο τρόπο, εκτός δηλαδή του Google play store.

Πώς δημιουργούνται τα αρχεία APK;

Όταν ένας προγραμματιστής δημιουργεί μια εφαρμογή Android, πιθανότατα χρησιμοποιεί το Android Studio, το επίσημο εργαλείο ανάπτυξης για το Android. Μόλις η εφαρμογή είναι έτοιμη για αποστολή, το Android Studio μεταγλωττίζει την εφαρμογή και, στη συνέχεια, την τοποθετεί σε ένα κοντέινερ όπως λέγετε, ένα APK.

Τα APK μπορούν να έχουν οποιοδήποτε όνομα, αλλά συνήθως πρέπει να διατηρήσουν την επέκταση αρχείου .apk , ώστε το λειτουργικό σύστημα να τα αναγνωρίζει. Όταν κάνετε λήψη ενός APK, συνήθως θα διαπιστώσετε ότι έχουν ονόματα αρχείων όπως τα παρακάτω:

Αυτή είναι μια (συντομευμένη) έκδοση του ονόματος APK για την εφαρμογή Phone της Google. Μπορείτε να δείτε ότι το πλήρες όνομα της εφαρμογής ταιριάζει με το όνομα αρχείου της εφαρμογής στη διεύθυνση URL της σελίδας της στο Google Play:

Οι αριθμοί στο τέλος αντιπροσωπεύουν την τρέχουσα έκδοση, η οποία μπορεί να είναι αρκετά λεπτομερής, καθώς μεγάλες εφαρμογές όπως αυτή ενημερώνονται συνεχώς.

Τι είναι το Base.APK;

Μπορεί να έχετε συναντήσει ένα αρχείο στο τηλέφωνό σας που ονομάζεται base.apk και αναρωτηθήκατε τι κάνει. Θα μπορείτε να δείτε αυτά τα αρχεία base.apk μόνο εάν έχετε πρόσβαση root στο τηλέφωνό σας, καθώς βρίσκονται σε προστατευμένους φακέλους συστήματος.

Αυτό είναι ένα αρχείο που θα βρείτε σε κάθε φάκελο εφαρμογών. Περιέχει το APK που κατεβάσατε από το Google Play, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αρχική εγκατάσταση της εφαρμογής. Εάν ελέγξετε το μέγεθος αυτού του αρχείου με το μέγεθος αρχείου που αναφέρεται στη σωελίδα Play Store της εφαρμογής, θα πρέπει να ταιριάζουν.

Διαβάστε επίσης : Γιατί η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κακή επιλογή;

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Σύμβολα στο πληκτρολόγιο και συντομεύσεις

70 συντομεύσεις και σύμβολα στο πληκτρολόγιο για να μας βοηθήσουν να είμαστε γρήγοροι και …