ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί.

Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί.

2 min read
0
7,777
Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί_thinktech

Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί στην καθημερινότητά μας. Tο Bluetooth είναι μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας που επιτρέπει σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτογραφικές μηχανές, ηχεία να επικοινωνούν μεταξύ τους. Με λίγα λόγια το Bluetooth είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας που σκοπό έχει να “μιλήσουν” μεταξύ τους οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Μέσω μιας Bluetooth σύνδεσης οι συσκευές επικοινωνούν για να μεταδίδουν είτε δεδομένα είτε ήχο ασύρματα σε μικρή απόσταση. Σκοπός του Bluetooth είναι να αντικαταστήσει τα καλώδια που συνήθως συνδέουν συσκευές διατηρώντας παράλληλα την επικοινωνία μεταξύ τους ποιοτική και ασφαλή.

Το όνομα «Bluetooth» προέρχεται από έναν Δανό βασιλιά του 10ου αιώνα τον Harald Bluetooth, ο οποίος λέγεται ότι είχε την ικανότητα και ένωνε αντιμαχόμενες περιφερειακές φατρίες μεταξύ τους. Έτσι και το πρωτόκολλο επικοινωνίας Bluetooth καταφέρνει να επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεκτρονικές συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών.

Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί ;

Το Bluetooth αναπτύχθηκε το 1994 και προοριζόταν ως ασύρματη δικτύωση μικρής εμβέλειας με σκοπό την επικοινωνία φορητών συσκευών. Χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα 2,4 GHz με ορισμένες άλλες ασύρματες τεχνολογίες στο σπίτι ή στο γραφείο, όπως ασύρματα τηλέφωνα και δρομολογητές-router WiFi. Δημιουργεί ένα ασύρματο δίκτυο ακτίνας 10 μέτρων (33 πόδια) που ονομάζεται δίκτυο προσωπικής περιοχής (PAN) ή piconet το οποίο μπορεί να δικτυωθεί μεταξύ δύο έως και οκτώ συσκευών. Αυτό το δίκτυο μικρής εμβέλειας μας επιτρέπει να επικοινωνούν δύο κινητά τηλέφωνα μεταξύ τους ή ακόμα και να στέλνετε μια σελίδα στον εκτυπωτή σας σε άλλο δωμάτιο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε καλώδιο.

Το Bluetooth χρησιμοποιεί λιγότερη ισχύ από το Wi-Fi. Η χαμηλότερη ισχύς του το καθιστά πολύ λιγότερο επιρρεπές στο να προκαλεί παρεμβολές με άλλες ασύρματες συσκευές στην ίδια ζώνη ραδιοσυχνοτήτων τον 2,4 GHz.

Έχουν βγει πολλές εκδόσεις της τεχνολογίας Bluetooth με τελευταία την έκδοση Bluetooth 5 (2016). Κάθε έκδοση βελτιώνει και παρέχει καλύτερες δυνατότητες από την προηγούμενη. Το εύρος Bluetooth και οι ταχύτητες μετάδοσης είναι συνήθως χαμηλότερες από το Wi-Fi δίκτυο στο σπίτι. Στo Bluetooth v3.0 HS (Bluetooth high speed) οι συσκευές μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα έως και 24 Mbps. Τα οποία είναι ταχύτερα από το πρότυπο WiFi 802.11b αλλά πιο αργά από το πρότυπα WiFi δικτύο τύπου g. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι ταχύτητες Bluetooth συνεχώς βελτιώνονται και αυξάνουν.

Τι είναι το Bluetooth_version_5

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της προδιαγραφής Bluetooth 4.0 (2010) ήταν η μεγάλη βελτίωση στην κατανάλωση μπαταρίας. Οι συσκευές που χρησιμοποιούν Bluetooth v4.0 έχουν βελτιστοποιηθεί και καταναλώνουν πολύ λιγότερη μπαταρία από ότι στις προηγούμενες εκδόσεις. Έτσι αντί να φοβάστε ότι η ενεργοποίηση του Bluetooth θα εξαντλήσει την μπαταρία του κινητού σας. Για παράδειγμα μπορείτε να αφήσετε ένα κινητό τηλέφωνο Bluetooth v4.0 συνδεδεμένο συνεχώς με τα άλλα αξεσουάρ Bluetooth σας.

Σύνδεση με Bluetooth

Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένο Bluetooth. Οι υπολογιστές και ορισμένες άλλες συσκευές που δε διαθέτουν ενσωματωμένο Bluetooth μπορεί με ένα εξάρτημα που λέγεται Bluetooth adapter ή dongle και είναι σαν το usb stick αποθήκευσης, να προσθέσουν την δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth.

Bluetooth adapter

Περιορισμοί Bluetooth

Οι περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζετε για το πρωτόκολλο επικοινωνίας Bluetooth είναι:

Όταν χρησιμοποιείτε το Bluetooth, η συσκευή καταναλώνει μπαταρία αν και τελευταία έχουν βελτιωθεί και οι μπαταρίες των συσκευών αλλά και το ίδιο το πρωτόκολλο Bluetooth. Το πρόβλημα σήμερα είναι λιγότερο σημαντικό από ότι στο παρελθόν.

Επίσης η εμβέλεια σύνδεσης είναι αρκετά περιορισμένη και όπως συμβαίνει με όλες τις ασύρματες τεχνολογίες εμπόδια όπως τοίχοι, δάπεδα ή οροφές μπορούν να μειώσουν περαιτέρω αυτό το εύρος.

Η διαδικασία σύζευξης μπορεί κάποιες φορές να είναι δύσκολη ανάλογα με τις συσκευές, τους κατασκευαστές αλλά και άλλους παράγοντες. Κάνοντας τη διαδικασία σύνδεσης μεταξύ των συσκευών να είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά απλά μην απογοητεύεστε!

Πόσο ασφαλές είναι το Bluetooth;

Το Bluetooth θεωρείται αρκετά ασφαλής ασύρματη τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται με προφυλάξεις. Οι συνδέσεις μεταξύ των συσκευών είναι κρυπτογραφημένες αποτρέποντας την περιστασιακή υποκλοπή από άλλες κοντινές συσκευές. Οι συσκευές Bluetooth αλλάζουν επίσης συχνά ραδιοσυχνότητες ενώ είναι συνδεδεμένες, γεγονός που αποτρέπει την εύκολη εισβολή από κάποιον που θέλει να υποκλέψει πληροφορίες.

Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές προσφέρουν επίσης μια ποικιλία ρυθμίσεων που επιτρέπουν στον χρήστη να περιορίζει τις άσκοπες συνδέσεις Bluetooth που κατά λάθος μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Με το να ρυθμίσετε την συσκευή σας στις παραμέτρους Bluetooth, να μην γίνεται ορατή από άλλες συσκευές, αυτόματα είναι ένας καλός τρόπος να έχετε αυξημένο επίπεδο ασφαλείας.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ασύρματη τεχνολογία ωστόσο, υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος ασφάλειας. Οι χάκερ έχουν επινοήσει μια ποικιλία κακόβουλων επιθέσεων που χρησιμοποιούν τη δικτύωση Bluetooth. Για παράδειγμα το “bluesnarfing” αναφέρεται σε έναν χάκερ που αποκτά εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή μέσω Bluetooth. Το “bluebugging” είναι όταν ένας εισβολέας αναλαμβάνει το κινητό σας τηλέφωνο και όλες τις λειτουργίες του μέσω Bluetooth.

Για το μέσο χρήστη το Bluetooth δεν παρουσιάζει κίνδυνο ασφάλειας όταν χρησιμοποιείται με γνώμονα την ασφάλεια (π.χ, μη σύνδεση με άγνωστες συσκευές Bluetooth). Για μέγιστη ασφάλεια, ενώ είστε σε δημόσιο χώρο και δε χρησιμοποιείτε Bluetooth καλό θα είναι να το απενεργοποιήσετε εντελώς.

Τι γνωρίζουμε για το wifi;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές του 2024 για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου

Το Google Meet, το Signal, το WhatsApp και το Voice είναι μερικές από τις κορυφαίες εφαρμο…