ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Τι είναι η έξυπνη πρίζα;

Τι είναι η έξυπνη πρίζα;

0 second read
0
7,833
τι ειναι εξυπνη πριζα
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Έξυπνη πρίζα είναι ένας αντάπτορας ρεύματος που συνδέεται σε μία παραδοσιακή πρίζα (ηλεκτροδότη-ρευματοδότη) και μας δίνει τη δυνατότητα να “ελέγξουμε” τη συνδεδεμένη σε αυτή συσκευή από μία εφαρμογή στο smartphone κινητό μας.

Smart Πρίζα (σούκο)

Τι μπορεί να κάνει μία έξυπνη πρίζα;

Μία έξυπνη πρίζα μπορεί να μετατρέψει ακόμα και μία απλή ηλεκτρική συσκευή σε “έξυπνη” δίνοντας μας μεγαλύτερο έλεγχο και προσαρμόσιμες επιλογές απλά συνδέοντας την συσκευή σε αυτή. Φωτιστικά, το σίδερο, ακόμα και η καφετιέρα χρήζουν αναβάθμιση από απλές συσκευές σε έξυπνες, συνδέοντάς την τροφοδοσία ρεύματος σε μία έξυπνη πρίζα.

Βάζοντας έξυπνες πρίζες στο σπίτι μας και συνδέοντάς τες με το wifi αποκτάμε την δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου τον συσκευών μας, ας δούμε κάποιες από αυτές της δυνατότητες:

  • Χρησιμοποιήστε το smartphone για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε συσκευές απομακρυσμένα, έχοντας πάντα τον έλεγχο.
  • Χρησιμοποιήστε το smartphone σας για να ρυθμίσετε χρονοδιακόπτες που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τις συσκευές κατά τις προγραμματισμένες ώρες που εσείς θα ορίσετε.
  • Προγραμματίστε έξυπνες πρίζες στο σπίτι ή το γραφείο σας για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε συσκευές (συνδεδεμένες σε αυτές) όποτε εσείς θέλετε – δεν θα αναρωτιέστε πλέον ότι αφήσατε την καφετιέρα ανοιχτή!
  • Με της έξυπνες πρίζες μπορείτε να περιορίσετε και να αποτρέψετε την περιττή κατανάλωση ενέργειας από συσκευές ενώ είναι κλειστές-απενεργοποιημένες.
  • Κάποιες έξυπνες πρίζες έχουν επιλογές φωνητικού ελέγχου και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Alexa , το Siri ή το Google Assistant και με τις φωνητικές σας εντολές οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες να μπορούν να τις εκτελέσουν.
  • Υπάρχουν έξυπνες πρίζες που είναι για εξωτερική χρήση και μπορείτε να ελέγχετε από μακριά οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο σε αυτές, όπως φώτα εξωτερικού χώρου, αυτόματο πότισμα και ότι άλλο έχετε στον κήπος ή έξω από το σπίτι σας και θέλετε να έχετε τον έλεγχο από το κινητό σας.
  • Μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε μία έξυπνη πρίζα.
  • Υπάρχουν και έξυπνα πολύπριζα wifi στην αγορά που έχουν τις ίδιες λειτουργίες με τις έξυπνες πρίζες. Λειτουργούν επιπλέον και σαν προστασία στις συνδεδεμένες συσκευές. Μπορούν και στέλνουν ειδοποιήσεις σε περίπτωση υπερφόρτωσης κάποιας συσκευής ακόμα μπορείτε να ελέγχετε κάθε συσκευή ξεχωριστά ακόμα και την κατανάλωση και το κόστος ενέργειας.
Smart Πολύπριζο

Είναι ασφαλείς οι έξυπνες πρίζες;

Οι έξυπνες πρίζες είναι σχεδιασμένες να πληρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας με τις κανονικές πρίζες. Ορισμένα μοντέλα υπερβαίνουν και τις ελάχιστα απαιτούμενες προδιαγραφές κατά πολύ, ακόμα και με νέα πρότυπα ασφάλειας. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο ασφαλείς και από τις παραδοσιακές πρίζες.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω και πόσο κοστίζουν οι έξυπνες πρίζες;

Κάθε έξυπνη πρίζα διαθέτει μία ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες αρχικές ρυθμίσεις στην πρίζα για να συνδεθεί με το wifi του σπιτιού σας. Για καλύτερη διαχείριση συσκευών, δίχως να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, προτείνουμε οι πρίζες να είναι του ίδιου κατασκευαστής. Εκτός από τις έξυπνες πρίζες που τοποθετούνται από πάνω από τις κανονικές πρίζες μπορείτε να βρείτε στην αγορά και πρίζες για κατευθείαν τοποθέτηση της λεγόμενες χωνευτές πρίζες σούκο.

χωνευτές “έξυπνες” πρίζες σούκο

Μία έξυπνη πρίζα wifi κοστίζει από 20€ έως 60€ έκαστος. Έξυπνες πρίζες με πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως για χρήση σε εξωτερικούς χώρους κοστίζουν ακριβότερα. Θα τις βρείτε να πωλούνται σε συσκευασία μίας πρίζας είτε σε συσκευασία με περισσότερες σε καλύτερη τιμή.

Συντάκτης: Βασιλόπουλος Γ. Θέμης

Διαβάστε επίσης : Τι είναι η έξυπνη κλειδαριά ; και πως ενισχύει την ασφάλεια μας.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, που σέβονται την ιδιωτικότητα πλοήγησης

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης Google είναι κυρίαρχη σχεδόν σε όλες τις χώρες. Χώρες με…