ΑΡΧΙΚΗ ΟΔΗΓΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τι είναι η έξυπνη πρίζα;

Τι είναι η έξυπνη πρίζα;

4,405
τι ειναι εξυπνη πριζα
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Έξυπνη πρίζα είναι μία υποδοχή ρεύματος που συνδέεται σε μία παραδοσιακή πρίζα (ηλεκτροδότης-ρευματοδότης) και δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε τη συνδεδεμένη συσκευή σε αυτή από μία εφαρμογή στο smartphone κινητό μας.

Smart Πρίζα (σούκο)

Τι μπορεί να κάνει μία έξυπνη πρίζα;

Μία έξυπνη πρίζα μπορεί να μετατρέψει ακόμα και μία “χαζή” συσκευή σε ένα κομμάτι του έξυπνου οικιακού σας δικτύου δίνοντας σας μεγαλύτερο έλεγχο και προσαρμόσιμες επιλογές απλά συνδέοντας την συσκευή. Οι λαμπτήρες, το σίδερο, ακόμα και η καφετιέρα χρήζουν αναβάθμιση από απλές συσκευές σε έξυπνες συνδέοντάς την τροφοδοσία ρεύματος σε μία έξυπνη πρίζα.

Βάζοντας έξυπνες πρίζες στο σπίτι μας και συνδέοντάς τες με το wifi αποκτάμε την δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου τον συσκευών, ας δούμε κάποιες από αυτές της δυνατότητες:

  • Χρησιμοποιήστε το smartphone για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε συσκευές απομακρυσμένα.
  • Χρησιμοποιήστε το smartphone σας για να ρυθμίσετε χρονοδιακόπτες που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τις συσκευές κατά τις προγραμματισμένες ώρες που εσείς θα ορίσετε.
  • Προγραμματίστε έξυπνες πρίζες στο σπίτι ή το γραφείο σας για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε συσκευές (συνδεδεμένες σε αυτές) όποτε εσείς θέλετε – δεν θα αναρωτιέστε αν αφήσατε την καφετιέρα ανοιχτεί.
  • Με της έξυπνες πρίζες μπορείτε να περιορίσετε και να αποτρέψετε την περιττή κατανάλωση ενέργειας από συσκευές ενώ είναι κλειστές-απενεργοποιημένες.
  • Κάποιες έξυπνες πρίζες έχουν επιλογές φωνητικού ελέγχου και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Alexa , το Siri ή το Google Assistant και με τις φωνητικές σας εντολές οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες να μπορούν να τις εκτελέσουν.
  • Υπάρχουν έξυπνες πρίζες που είναι για εξωτερική χρήση και μπορείτε να ελέγχετε από μακριά οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο σε αυτές, όπως φώτα εξωτερικού χώρου, αυτόματο πότισμα και ότι άλλο έχετε στον κήπος ή έξω από το σπίτι σας και θέλετε να έχετε τον έλεγχο από το κινητό σας.
  • Μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε μία έξυπνη πρίζα.
  • Υπάρχουν και έξυπνα πολύπριζα wifi στην αγορά που έχουν τις ίδιες λειτουργίες με τις έξυπνες πρίζες όπου λειτουργούν σαν επιπλέον προστασία στις συνδεδεμένες σε αυτό συσκευές. Μπορούν και στέλνουν ειδοποιήσεις σε περίπτωση υπερφόρτωσης κάποιας συσκευής και μπορείτε να ελέγχετε κάθε συσκευή ξεχωριστά ακόμα και την κατανάλωση και το κόστος ενέργειας.
Smart Πολύπριζο

Είναι ασφαλείς οι έξυπνες πρίζες;

Οι έξυπνες πρίζες είναι σχεδιασμένες να πληρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας με τις κανονικές πρίζες. Ορισμένα μοντέλα υπερβαίνουν και τις ελάχιστα απαιτούμενες προδιαγραφές κατά πολύ ακόμα και με νέα πρότυπα ασφάλειας. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο ασφαλείς και από τις παραδοσιακές πρίζες.

Πόσο κοστίζουν οι έξυπνες πρίζες;

Μία έξυπνη πρίζα wifi κοστίζει από 20€ έως 50€ έκαστος. Έξυπνες πρίζες με ιδιαίτερο χαρακτηριστικά όπως για χρήση σε εξωτερικούς χώρους κοστίζουν ακριβότερα. Θα τις βρείτε να πωλούνται σε συσκευασία μίας έξυπνης πρίζας είτε σε συσκευασία με περισσότερες σε καλύτερη τιμή.

Συντάκτης: Βασιλόπουλος Γ. Θέμης

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Load More By webmedia
Load More In ΟΔΗΓΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καλύτεροι (και οι χειρότεροι) browsers για ιδιωτικότητα το 2021

Ποια προγράμματα περιήγησης ιστού είναι τα καλύτερα για την προστασία των προσωπικών δεδομ…