ΑΡΧΙΚΗ Tech News Τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξί είναι καθ’ οδόν, επιβάτες ενδέχεται να πετούν μέχρι το 2025

Τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξί είναι καθ’ οδόν, επιβάτες ενδέχεται να πετούν μέχρι το 2025

1 min read
0
78

Φανταστείτε στο πολύ κοντινό μέλλον, σχεδόν αθόρυβα αεροταξί να πετούν πάνω από την πόλη σε μποτιλιαρισμένα από κίνηση αυτοκίνητα, κάνοντας τις μεταφορές με Ταξί να γίνονται με το άγγιγμα του smartphone μας και με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μία πραγματικότητα που θα ζήσουμε σε πολύ λίγα χρόνια. Τα drone έχουν εξελιχθεί πια, από ιπτάμενες κάμερες σε μη επανδρωμένα οχήματα μεταφοράς.

Ήδη η εταιρεία United Airlines έχει αναπτύξει σχέδια για αυτά τα φουτουριστικά ηλεκτρικά αεροταξί σε Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Ο αμερικανικός στρατός ήδη πειραματίζεται με drone μεταφοράς ανθρώπων, αλλά και στο Dubai ήδη από το 2025 μια εταιρεία έχει συμβόλαιο για να ξεκινήσει μια υπηρεσία αεροταξί, τέλος, άλλη μια Αμερικάνικη εταιρεία που ειδικεύεται στην μεταφορά ανθρώπων με drone έχει καταθέσει πρόταση για να πετάξει τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρηματικά κεφάλαια αλλά και από εταιρείες που πρωτοστατούν στην αεροδιαστημική, Boeing και Airbus καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο όπως η Jobyaviation, Archer, Wisk και Lilium πρωτοστατούν σε αυτήν την τεχνολογική επανάσταση αναπτύσσοντας ηλεκτρικά drone κάθετης απογείωσης και προσγείωσης eVTOL όπως ονομάζονται electric vertical take-off landing, και θα αλλάξουν τον τρόπο που μετακινούμαστε.

πρωτότυπo αεροσκάφoς προπαραγωγής της εταιρείας Joby, ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 1.500 πτήσεις, σε συνολική απόσταση άνω των 33.000 μιλίων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η εξέλιξη των drone σε οχήματα μεταφοράς και μετακίνησης ανθρώπων με την μορφή ταξί υπόσχεται να μετριάσει την αστική κυκλοφοριακή συμφόρηση, να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να προσφέρει μια πιο αθόρυβη πιο προσιτή μορφή μεταφοράς για μικρές αποστάσεις.

Σίγουρα η προσπάθεια υλοποίησης το να μπορέσουν να πετούν και να μεταφέρουν ανθρώπους τα drones δεν είναι απλή, υπάρχουν πολλές προκλήσεις και τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ηλεκτρική αερομεταφορά

Τα οφέλη της ηλεκτρικής αερομεταφοράς μέσα στην πόλη εκτείνονται πέρα ​​από την καινοτομία. Έχει να κάνει με την δυνατότητά να προσφέρει αποτελεσματικές φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις στις χερσαίες μεταφορές, ιδιαίτερα σε πόλεις με κυκλοφοριακή συμφόρηση ή σε δυσπρόσιτες αγροτικές περιοχές.

Τα drones eVTOL έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη αλλά και λίγο μεγαλύτερες έως 2 περίπου ώρες πτήσης σχεδόν όσο ένα ελικόπτερο, αλλά με μικρότερο κόστος και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η εταιρεία Joby που ειδικεύεται σε πτήσεις με drone eVTOL, εξαγόρασε την Uber Air για να συνδυάσει κάποια μέρα τα αεροπορικά ταξί της εταιρείας με την τεχνολογία της Uber στο ταξί.

Το αεροταξί Archer’s Midnight πραγματοποιεί δοκιμαστική πτήση. Η εταιρεία συνεργάζεται με την United Airlines

Βραχυπρόθεσμα από τη στιγμή που τα drone μεταφοράς eVTOL πιστοποιηθούν να πετούν σε καθεστώς ως εμπορικές λειτουργίες είναι πιθανό να εξυπηρετούν συγκεκριμένες διαδρομές υψηλής ζήτησης και να παρακάμπτουν την οδική κυκλοφορία. Ένα παράδειγμα στην Αμερική, είναι το σχέδιο της United Airlines να δοκιμάσει τα eVTOL της Archer σε σύντομες διαδρομές, όπως από το Σικάγο στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare και το Μανχάταν μέχρι το Διεθνές Αεροδρόμιο Newark Liberty.

Η εφαρμογή των drone μπορεί αυτή την στιγμή να περιορίζονται σε στρατιωτική ή σε χρήση εκτάκτων αναγκών, στόχος όμως της βιομηχανίας είναι η ευρεία υιοθέτηση στην μετακίνηση και την μεταφορά των πολιτών στα αστικά κέντρα σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς ένα μέλλον που θα εξασφαλίζει πιο υγιές και αποσυμφορητικό περιβάλλον.

Η πρόκληση των μπαταριών

Μία από τις πιο σημαντικές τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά drone μεταφοράς ώστε να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις είναι οι περιορισμοί στην τρέχουσα τεχνολογία μπαταριών.

Η τεχνολογία στις μπαταρίες έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία και αυτό φαίνεται από την σημερινή αυτονομία που καλύπτουν σε απόσταση τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο τρόπος λειτουργίας κίνησης σε ύψη, καθώς και οι μηχανολογικές ανάγκες ενός drone που μεταφέρει ανθρώπους είναι πολύ διαφορετικές από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτή η σημαντική διαφορά σημαίνει ότι τα drone μεταφοράς eVTOL δεν μπορούν ακόμη να επιτύχουν την ίδια εμβέλεια με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά οχήματα. Αποστάσεις όμως έως περίπου 120 χιλιόμετρων μπορούν να καλύψουν οι μπαταρίες των drone.

Όταν η τεχνολογία των μπαταριών προσφέρει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, ταχύτερους χρόνους φόρτισης και μεγαλύτερους κύκλους ζωής τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για ένα νέο μέλλον στις πτήσεις όπως τις ξέρουμε σήμερα και θα ονομάζεται “ηλεκτρική αεροπορία”.

Το CNBC ρίχνει μια ματιά στην ιστορία πίσω από τα eVTOL και το μέλλον της αγοράς

Εάν είναι η πρώτη φορά που ακούτε τον όρο “ηλεκτρική αεροπορία” να αναφέρουμε ότι ήδη ερευνητικές ομάδες εργάζονται ώστε η κίνηση των αεροπλάνων να γίνεται με το υδρογόνο, μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και εκπέμποντας μόνο υδρατμούς. Ωστόσο, τα οφέλη του υδρογόνου μετριάζονται από σημαντικά εμπόδια που σχετίζονται με την ασφαλή αποθήκευση και την υπάρχουσα υποδομή να υποστηρίξει την αεροπορία με καύσιμα υδρογόνου.

Δημιουργώντας το μέλλον

Το μέλλον των οχημάτων σίγουρα είναι ηλεκτρικό και από ότι φαίνεται και ιπτάμενο, με αυτόνομα οχήματα να κινούνται στους αστικούς ουρανούς. Όλα αυτά ευθυγραμμίζονται με μια μεγάλη εξέλιξη όπου η μετακίνηση και η μεταφορά θα είναι είναι εντελώς διαφορετική από ότι σήμερα. Αυτό βέβαια δεν απαιτεί μόνο τεχνολογικά άλματα αλλά και μια κοινωνική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αποδέχονται τον ρόλο των αυτόνομων οχημάτων, τόσο των αυτοκινήτων όσο και των αεροσκαφών στην καθημερινή ζωή.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Τα καλύτερα sites για εύρεση εργασίας

Τα καλύτερα sites για εύρεση εργασίας: οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μας επιτρέπουν…