ΑΡΧΙΚΗ Smartphones Πόση ακτινοβολία εκπέμπεται από δημοφιλή smartphone;

Πόση ακτινοβολία εκπέμπεται από δημοφιλή smartphone;

5 second read
0
715

Εκπομπές ακτινοβολίας δημοφιλών smartphone

Τα smartphone έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από τη δουλειά και το σχολείο μέχρι τις καθημερινές εργασίες μας, οι φορητές συσκευές έχουν φέρει τα πάντα στην παλάμη των χεριών μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν 5-6 ώρες στα τηλέφωνά τους καθημερινά. Και δεδομένου ότι τα τηλέφωνά μας εκπέμπουν μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, εκθέτουμε σε αυτή τον εαυτό μας για ώρες κάθε μέρα. Κάθε συσκευή κινητού εκπέμπει διαφορετική ποσότητα ακτινοβολίας.

Με τη βοήθεια των δεδομένων που συλλέγονται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοπροστασίας, απεικονίζονται οι εκπομπές ακτινοβολίας ορισμένων δημοφιλών smartphones που πωλούνται στην διεθνή αγορά σήμερα.

Τιμές ακτινοβολίας και SAR των smartphone

Τα smartphone και άλλες κινητές συσκευές εκπέμπουν μικροσκοπικές ποσότητες ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF). Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν αυτήν την ακτινοβολία όταν το smartphone χρησιμοποιείται ή βρίσκεται σε αδράνεια οπουδήποτε κοντά στο σώμα μας.

Η παράμετρος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των εκπομπών ακτινοβολίας του τηλεφώνου είναι ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης SAR (Specific Absorption Rate). Είναι η μονάδα μέτρησης που αντιπροσωπεύει την ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που απορροφάται από το σώμα όταν χρησιμοποιεί μια κινητή συσκευή τηλεφώνου.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών FCC (Federal Communications Commission) έχει θέσει πρότυπα ακτινοβολίας για κινητά τηλέφωνα στα 1,6 Watt ανά κιλό, μετρημένα σε 1 γραμμάριο ανθρώπινου ιστού που απορροφά το περισσότερο σήμα.

Οι τιμές SAR υπολογίζονται και καταγράφονται στο αυτί (μιλώντας στο τηλέφωνο) και στο σώμα μας (φυλάσσοντας το στην τσέπη μας).

Smartphone με τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών ακτινοβολίας

Το Motorola Edge έχει την υψηλότερη εκπομπή ακτινοβολίας με τιμή SAR 1,79 watt ακτινοβολίας ανά κιλό. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τα περισσότερα μοντέλα smartphone στην αγορά σήμερα και τεχνικά περισσότερο από ό,τι επιτρέπει η FCC (Federal Communications Commission). Στη δεύτερη θέση έρχεται το Axon 11 5G της ZTE με 1,59 , ακολουθούμενο από το OnePlus 6T σε κοντινή τρίτη θέση με 1,55 W/kg. Το Sony Experia AX2 Plus με 1,41 και τα Google Pixel 3 XL και 3A XL στο 1,39 συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Ακολουθεί μια ματιά στα 10 smartphone που εκπέμπουν το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας:

smartphone με μέγιστη ακτινοβολία

Smartphone με τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών ακτινοβολίας

Το smartphone με τη χαμηλότερη τιμή SAR είναι το ZTE Blade V10, με 0,13 watt ακτινοβολίας ανά κιλό.

Οι κινητές συσκευές της Samsung ενέχουν τον μικρότερο κίνδυνο ακτινοβολίας. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα τηλέφωνα που θεωρούνται τα καλύτερα στην κατηγορία. Το Galaxy Note 10+ είναι το καλύτερο μοντέλο στη γκάμα τους, εκπέμποντας πενιχρά 0,19 watt ανά κιλό.

Ακολουθεί μια ματιά στα 10 smartphone που εκπέμπουν τα χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας:

Πόση ακτινοβολία εκπέμπεται από δημοφιλή smartphone;
smartphone με την ελάχιστη ακτινοβολία

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία σημαντική επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει τις ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων.

Παρόλα αυτά, τα άτομα που βρίσκονται σε επαφή με τις συσκευές τους για παρατεταμένες ώρες και περιόδους μπορούν τουλάχιστον να ποσοτικοποιήσουν και να περιορίσουν την συνεχή έκθεσή τους στην ακτινοβολία.

Δείτε όλη την ανάλυση της έρευνας για κάθε συσκευή εδώ

Αναδημοσίευση από : visualcapitalist.com

Διαβάστε επίσης : Οι καλύτερες εφαρμογές μετάφρασης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Smartphones

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Κάθε πότε πρέπει να αγοράζω καινούργια συσκευή κινητού android;

Το πότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αγορά νέου τηλεφώνου android κάποιες φορές είναι λίγ…